Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Nasıl dışarıdan gelen bir uyarının vücudumuzla nereden temas ettiğini anlarız?

Öncelikle sorum sinir sisteminin tamamının açıklanması değildir. Sadece uyartının(dokunma vb.) vücudumuzun hangi noktasından geldiğini nasıl anlayabildiğimizi merak ediyorum. Örnek vermek gerekirse birisi bizim elimize dokunduğunda elektro-kimyasal bir şekilde beynin ilgili bölümüne iletir lakin nereden geldiğini nasıl yorumlarız?
468 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emir Mete
öğrenci

bence iş iletinin beyne ulaşmasında yani beyindeki ilgili yere gitmesi çünkü görevi gelen iletiyi merkezi sinir sistemine iletmek olan duyu nöronumuz hasar gördüğünde teması algılayamıyoruz başka şekilde düşünürsek mesela klasik örnek parmağımıza iğne batsa direkt beyne ileti gidiyor ve beyinden de geri bildirim gidiyor ilgili yere geri çekebilelim diye yani beyinde konumu belli oluyor ki geri bildirim ilgili yere gidebilsin.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
179K UP
Bilim ve felsefe okuru

Sinir sistemi bir bütündür. Yani bunun anlamı her sinirin bir biçimde beyinle bağlantısı var demektir. Eğer ayağınıza bir şey batarsa bu bölgedeki sinirlerdeki ileti beyne kadar ulaşır. Bu durumda acıyı beynin hissettiği söyleniyor ancak acı algısı beyinde değil bizde his olarak veya algılama olarak ayağımızın ilgili bölgesinde oluşur veya bu şekilde hissederiz. Sinirsel iletinin beyne iletilip beyinle hissedilmesi ile acı algısının ayağımızda oluşması ve hissedilmesi farklı şeyler gibi durmakta. Eğer Sinir sisteminin kendi içinde bütünlüğü olduğunu kabul edersek ayağımızda oluşan ağrı hissininin ayağımızda algılanması açıklanabilir bir durum olarak görünüyor. Ancak beyin ile diğer vücut sinirlerini ayrı ayrı ele alırsak bu durumda ayağımızda ağrı hissini beyin kendi içinde oluşturuyor demektir. Yani beyinde sinirsel bir uzuv veya vücut bölgesi şeması var ve beyin ilgili bölgeye dair bir his oluşmasını kendisi sağlıyor demektir. (Mesela motor duyularla ilgili beyin bölgesi hareketlerimizi uzuvlarımızı kontrol etmemizi sağlıyor. Burada bir şematik bir yapı olduğunu söyleyebiliriz. Yani her organı temsil eden sinirsel bağlantılar olduğunu). Ancak böyle bir durumda biz ayağımızda ağrı hissini nasıl hissediyoruz sorusu doğar. Bunu da böyle bir durumda beyin ayağımıza ağrıyı ayağımızda hissetmemizi sağlayan uyarı gönderiyor demek gerekebilir. Sonuçta örneğin acı hissi ile ayağımızı tutup kıvranıyoruz. His direk ayak bölgemizde hissediliyor. Kimse böyle bir durumda kafasında veya beyninde ağrıyı hissetmiyor. Ağrıyı hissetmemizi beyin sağlıyor ama beyin ile vücut bölgelerindeki sinirler arasında bir iletisim olmadan ağrı hissinin ayakta oluşması sonuçta mümkün değil. Ağrının beynin geri dönüşü ile zaten bir şekilde ayakta hissedilmesini sağlayan bir mekanizma varsa neden direk bu ayakta başlamasın da beyinden bir geri dönüş olsun ki. Açıkçası Benim yorumum sinir sistemini bir bütün olduğu yönünde.

117 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close