Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmetcan Mehmetcan
Üye 9 saat önce 2 Cevap
2

Ödüllü Soru Mutsuzken Neden Devam Edilir?

Hayatta hiçbir şeyi değerli bulmayan ya da değerli gördüklerine ulaşamayan biri, neden mutsuz bir hayat sürmeye devam etsin? Zevk almadığı bir hayattan ayrılmak daha kolay değil mi? Zaten mutsuzken, ulaşması belirsiz hedefler için neden hayatını harcasın?
181 görüntülenme
Cevap Ver 10K UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Adela ‎
Adela ‎
52K UP
Konuya olan hakimiyetimi merak ettim ve yazmaya başladım : ) 8 saat önce

Öznel bir soru olarak sayılabilir, bireyin kendi anlam arayışı ve mutsuzluğa, hayata yüklediği anlama bağlıdır aslında.

Modern Dünya'da hayatta kalmanın daha fazla soyutlaşması, karmaşık hale gelmesiyle bu tarz sorgulamalar ve sorular daha çok yaygınlaştı. [5]

Şahsen ben, nasıl mutluluğun sonsuz olmayacağı gibi mutsuzluğunda sonsuz olduğunu zannetmiyorum. Hayat iniş ve çıkışlardan ibaret olan pürüzlü bir yol gibi düşünülmelidir. Hayat başlı başına değişimden ibarettir. [4]

Tüm Reklamları Kapat

Genel olarak mutsuz olsa bile insan, merak duygusunu kullanarak keşfetmeye (Belli bir alan olsun, kendisi olsun, evreni ve Dünya'yı olsun) ve somut ama küçük hedefler koyarak hayatına devam edebilir. Kişinin bu yolda kendisini bulması ve sürekli devam eden 'iniş' hâlinde çevresinden yardım alması kritiktir bana göre.

Mutsuz[1] olmak demek, hayatın sonu ya da o hayatın gereksiz yere sürdürülüyor olması demek değildir ve o şekilde görülmesi tükenmişliğin[2], depresyonun[3] belirtisi olabilir.

Hedeflere gelince, hayatını hedeflerle geçiren bir kişi olarak söylüyorum; hedefler belirsiz olduğunda potansiyel demektir çünkü büyük ya da küçük, uzak ya da yakın herhangi bir hedef için belli miktarda bir çaba gerekir. Siz ne kadar çabalarsanız potansiyelinizi o kadar açığa çıkarıyorsunuz. Defterdeki tüm hedefleriniz boş kaldı diyelim, hiçbirini gerçekleştiremediniz, hâyâl ettiğiniz gibi olmadı, yinede hayatın devam ettiğini bilirseniz ve hedeflerin acele işler olmadığını göz önünde bulundurursanız bu konu size zehir olmuyor.

Tabii farklı farklı sebeplerden ya da gerçekten meraktan yapılan bir sorgulama olur, orasını bilemem yinede tek bildiğim mutsuzluk ya da bulunamamış bir anlam kişinin ölüm sebebi olmamalıdır çünkü insan dediğimiz içinde türlü türlü potansiyeller barındıran bir canlıdır ve mantığıyla, düşünce gücüyle bunun gibi bir problemide aşabileceğini düşünüyorum.

Yalnızca tek başımıza değil, sosyal bir varlık olmamızın sebeplerinden biride budur. Bazen yardım almak yalnız mücadele etmekten daha iyidir. : )

Kaynaklar

  1. Kendra Cherry. 'What's The Point Of Life?': Why You Might Feel This Way. (9 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 16 Ocak 2025. Alındığı Yer: Verywell Mind | Arşiv Bağlantısı
  2. A. W. V. T. Y. Kurulu. Tükenmişlik Sendromu. (17 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 16 Ocak 2025. Alındığı Yer: Acıbadem Sağlık Grubu | Arşiv Bağlantısı
  3. D. Uyanık, et al. Depresyon Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? - Evrim Ağacı. (15 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 16 Ocak 2025. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  4. Selin Ünal. Ayni Nehirde İki Kez Yikanilmaz! – Gelecek Bugün Başlar Derneği. Alındığı Tarih: 16 Ocak 2025. Alındığı Yer: gelecekbugunbaslar | Arşiv Bağlantısı
  5. Portal. İnsanın Anlam Arayışı. Alındığı Tarih: 16 Ocak 2025. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Chev Chelios
Chev Chelios
87K UP
Hiç 9 saat önce

Benden örnek çıksak, ben mutsuzum, hayattan da pek bir zevk almıyorum aslında. Ama bir yandan da düşünüyorum, hayatta deneyimlemek istediğim şeyler var. Hani, oyunlardaki başarımlar gibi, toplamak istediğim hedefler var. Bu yüzden bazen bırakmak kolay olmuyor. Bazen, mutsuzken bile ilerlemeye çalışıyorum çünkü içimde bir yerlerde o başarıları toplama isteği var. Bu, aslında bir tür içsel motivasyon (intrinsic motivation) gibi. Hani, her ne kadar istesem de bu düşünceyi bilimsel olarak genellemek zor. Çünkü, konu oldukça öznel bir şey ve kişisel deneyimlere dayanıyor. Birçok psikolojik terim var bununla ilgili; örneğin “bilişsel disonans” veya “dayanıklılık” gibi kavramlar, insanların sıkıntılarla nasıl başa çıktığını anlatıyor ama kimse birinin içinde olduğu durumu tam olarak anlamaz. İstatistiksel verilerle bakıldığında, aslında birçok insan, içinde bulunduğu mutsuzluktan çıkmak için sürekli hedef peşinden koşuyor ya da kendini bir tür ‘bağımlılık’ içinde bulabiliyor. Yine de, bu konuda yapılan araştırmalar genel bir çizgiye oturtulamıyor çünkü herkesin deneyimi farklı. Bilimsel olarak, bazıları depresyonla başa çıkmak için profesyonel yardım alırken, bazıları yalnızca içsel motivasyonla, kişisel hedefler koyarak yol almayı tercih ediyor. Sonuçta, kimisi terapiye gider, kimisi sadece bir hedef uğruna mücadele eder. Ama bu kadar [1]öznel bir konuya genelleme yapıp kesin bir çözüm sunmak zor. Özetle, her bireyin kendi yolunu bulması gerektiği bir mesele.

Kaynaklar

  1. O. Aina. They That Be For Us!: Mhelp From Heaven's Finest!. Yayınevi: Olubusayo Aina.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close