Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Muhabbet kuşumu alalı sadece 2 gün oldu. Uyuma şekli çok ilginç geldi. Kafesin yan duvarına gagasından kendini asarak uyuyor. Bu normal mi?

Uyuma şekli çok ilginç geldi. Kafesin yan duvarına gagasından kendini asarak uyuyor. Bu normal mi değil mi bilmiyorum. Bu arada kuş yavru. Daha önce hiç kafesinden çıkmamış. Uçarken başta kendini duvarlara çarpıyordu. Şimdi bu durum biraz düzeldi. Yavru kuşların kendini öldürebilecek lerini okumuştum. Endişelendim. Bu yüzden size yazıyorum.
2,784 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
60K UP
Muhabbet kuşu sevdalısı

Muhabbet kuşları genellikle kendini güvensiz hissettiğinde kafes tellerini gagasıyla tutup uyur. Zamanla tüneğe geçip uyuyacaktır. Bazı muhabbet kuşları huy edinebiliyor ama büyüsede tellere gagayı takıp uyumayı.

Eve yeni geldiği için hemen salmayın. 1-2 hafta ortamı tanısın, alışsın, her şeyden öte stresi bir gitsin.

Elinize alıştırmak için kafesin içine elinize yavaşça sokup yem ikram edebilirsiniz. Akşam yatmadan önce yemliği çekin. Sabah siz de güneşin doğuşuyla kalkın ve avucunuzda yem ile kafese elinizi sokup bekleyin. Yemi görünce biraz mırın kırın etsede avucunuzdan ilk başlarda ürkek olarak da olsa yem yiyecektir. Ama dediğim gibi bunu sabah yapın. Hayvancağızı açlıkla sınamayın günahtır. Bunu 1 hafta falan her gün yapın. Kafes içinde elinizden yem yemeye iyice alışınca işaret parmağınızı kuşun ayaklarının önüne götürün. İşaret parmağınıza çıkmazsa ayaklarına dokunup ve hafifçe itip parmağınıza çıkmasını sağlayın. Parmağınızı tünek gibi kullanabildiğini farkettiği anda bunu artık otomatik yapacaktır. Parmağınıza çıkınca yemle ödüllendirebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Kuşu asla avcunuzla tutmaya çalışmayın, ona saygı duyun size iyice alışana kadar. Siz alışkın olsa bile avuçlanmayı asla sevmeyebilir. Karakterine bağlı. Bazıları bunu hiç umursamazken bazıları nefret eder.

Elinize ve parmağınıza alıştıktan sonra parmağınızla, gagasını, kanatlarını, tırnaklarını hafifçe sevebilirsiniz. Huysuzluk yapmadığında yemle ödüllendirirseniz bu hareketleriniz onda hep olumlu duygular oluşturacaktır. Buna pekiştirme denir. Ama özellikle sizin dokunmanıza iyice alışana kadar asla kafasına ve sırtına dokunmayın. Çünkü bunu tehdit olarak algılar el ve parmağa alışık olmadığı için.

El ve parmağa alıştıktan sonra parmağınızda dışarı çıkarabilirsiniz. Parmağınızda durursa ne ala. Hemen yem ile ödüllendirin. Ama genelde hemen sağa sola uçarlar. Parmak eğitimi verdiğiniz için onu korkutmadan parmağınıza çıkmaya kolay ikna edersiniz.

Beslenme konusunda ise haftada bir defa yumurta maması muhakkak yapın. Beslenme konusu çok geniş olduğu için burda anlatamayacağım. İnternette yumurta maması konusunu araştırın.

Tüm Reklamları Kapat

Tüneklerini tahta seçin. Plastik zararlıdır. Ayna varsa kaldırın. Aynadaki görüntüsünü başka kuş sanıp karşılık bulamayınca deoresyona girebiliyor. Kafesi mümkün olduğu kadar geniş alın. Eğer büyük kafes imkanınız yoksa ya bol bol salın ya da kafes hep açık olsun.

Kuşlar yaza girerken ve kışa girerken tüy değiştirir. Bu onlar için kıyafet değiştirmek gibidir ve ortalama 2 hafta sürer. Bu süre zarfında keyifsiz olurlar. Yine burda anlatmak uzun olacağı için internette tüye giren muhabbet kuşu bakımı diye aratın bilgi alın.

Sizin kuşunuzda olmaz ama yaşlı kuşlar ve bağışıklığı düşen bazı kuşlarda tüy değiştirememe sorunu olur. Alttan gelen tüy eski tüyü itemez. Bu da enfeksiyon kapmaya ve ölümlere neden olur. 2 haftadan uzun süren tüy değiştirememe durumunda tüy tımarı yapılır. Nasıl yapılacağını internetten öğrenin.

Muhabbet kuşlarımızın yemlerinin saklanması da zaman zaman sorun olabiliyor. Özellikle yazın kurtlanabiliyor. Bu da parazitlenme ve yine ölüme varan bağışıklık düşmesine neden olabiliyor. Bunu engellemek için yemliklerinizin tozunu alın hep. Yemlik dibinde toz birikmesine izin vermeyin. Hatta akıllı yemlik kullanırsanız hem sizin için pratik olur hem de toz birikmez. Ayrıca yemlik kabuk dolmayacağı için biten yemi henen görürsünüz. Maalesef bazen içi kabuk dolu yemliklerde yem var zannedilerek kuşun ölümüne neden olabiliyor acemi bakıcılar.

Kuşlarımızın mental sağlığı da önemlidir. Ona bir oyun alanı yapmalısınız. Hazır satılan gereksiz pahalıdır kendiniz yapabilirsiniz. Bir kafeste sadece yem ve su verilen kuşa iki şey olur. Şişmanlar ve mutsuz bir kuş olur. Çünkü dışarı da çıkamayan kuş can sıkıntısından kendini yeme vurur. Bu yüzden kafeste kapalı olduğu dönemde bile kemirebileceği tahta parçaları, mürekkepsiz kağıtlar, zilli oyuncaklar gibi uğraşlar değiştire değiştire kullanılmalı sürekli.

Bir T tünek edinin veya kendiniz yapın. Bu sayede oda değiştirdiğinizde kuşunuz sağa sola veya yükseklere kaçmaz. Odalarda konmasını istediğiniz noktalarla kuşunuzu tanıştırın. Yoksa hep korkup yüksek ve ulaşması zor yerlere kaçaçaktır. T tünek bu noktada çok işe yarar. Yükseğe alışmadan onu T tüneğe alıştırırsanız yükseklere kaçmaya gerek duymaz. T tünek ona daha cazip gelir.

Yine de ne yaparsanız yapın erkek ise 9 aylık olduğunda dişi ise 1.5 yaşına girdiğinde ona eşi yoksa eş alın. Evet eşi olunca sizinle ilgilenmeyebilir, evet eşi olunca konuşmayı kesebilir. Ama ona kendi cinsini vermemek zulümden öte birşey değildir. O bir süs değil bir canlı bunu unutmayın.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close