Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hüseyin Açar
Üye
2

Modemi yeniden başlatmak internet hızı için sağlıklı mı gerçekten?

2,753 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Soruyu Soranın Seçtiği Cevap
arkady ilyesevych
Siber Güvenlik Uzmanı, Python Yazılımcısı

Merhaba, bu soru benimde uzun zamdnır aklıma takılmıştı. Açıkçası, modeme reset attıktan sonra benimde hissettiğim ölçüde modemde hızlanma oluyordu. Bu durumun sadece otomatik frekans kanalı ataması ile ilgili olduğunu biliyordum yani modem yeniden başlatılınca size bant aralığınıza göre frekans kanalı veriyor, bunu da rastgele yapıyor. Bu frekans aralığında komşularınızın modemleri de yayın yapıyorsa frekanslar birbirine giriyor ve kalite, hız düşüyor. Fakat frekans kanalı az kullanılan bir kanal ise internet hızınız artıyor. Kısacası frekans kanalı aşağıda değindiğim gibi hız artışında oldukça etkili. Fakat, Superonline müşteri hizmetlerini (0850 222 0 222) aradım sordum. Müşteri hizmetleri yetkilileri belirli bir temel eğitimden geçiyorlar, teknik detayların olmadığı bu eğitim ile en temel işlemleri ve mantıklarını öğreniyorlar. Müşteri yetkilisine direk sorumu sordum ve vereceği bilginin ciddi bir içerik hakkında temel alınacağını söyledim. Öğrendiğim şekilde, modeme reset atıldığında yeni bir IP adresi ataması yapılıyor. Bu adreslerin olduğu bir havuz (onların deyimi ile port) bulunmakta. Bu havuz ne kadar boş ise sinyal kalitesi o kadar sağlıklı oluyor ve net hızlanıyor, bu havuz ne kadar dolu olursa sinyal kalitesi düşüyor. Bazı elektronik aygıtlar uzun süre aynı durumda kullanıldığı zaman performans kaybı yaşayabiliyor, modem de ise bu durum hissedilecek/hissedilmeyecek kadar olabileceği unutulmamalı.

Internet hızına ise şehir efsaneleri bir yana etken eden bir kaç temel faktör var.

Tüm Reklamları Kapat

Kablolu ise, kablonun olabilecek en kısa şekilde kullanılması gerekir, 3 metre yerine 1.5 metre kullanmak gibi. İşyeri vb gibi yerlerde sayısı fazla kablolar üst üste binebiliyor. Her ne kadar kabloların yapıları elektronik etkilenmeye dayanıklı yapılsa da yinede etkileşim olabiliyor. Bu etkileşim ise veri aktramında kayıplara sebep olabiliyor. Kısacası kablonuzun yanında olabildiğince az kablo olması en idealidir.

Kablosuz ise, bant aralığını doğru seçmelisiniz. Modeme ya da kablosuz interneti aldığınız cihaza yakınsanız 2.4GHz tavsiye ediliyor. Fakat farklı odalar için 5GHz tavsiye ediliyor. Modeminizin yayın yapacağı bant aralığını modem arayüzünden seçebilirsiniz. 5GHz, 2.4GHz'e göre yeni bir teknoloji fakat neredeyse yeni çıkan tüm modemler 5GHz desteklediği için çevrenizde muhtemelen herkes bu bandı kullanıyor. Dolayısı ile çevrenizde muazzam bir sinyal karmaşasında hız ve veri kaybı oluyor bu yüzden eski fakat az kullanılan 2.4GHz kullanımı hissedilebilir hız kazanımı sağlayabilir. Bir diğer hız artımını sağlayacak şey ise frekansın yayın yaptığı kanalın doğru seçilmesi. Frekans salınımı yapılan kanal da tıpkı bant genişliği gibidir. En çok kullanılan kanalı seçmeyin. Hangi kanalı kullandığınız, hangi kanalın ne kadar yoğunluğu var gibi soruları ister 5GHz ister 2.4GHz için çeşitli programları kullanabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Hız düşümünün en tehlikeli sebeplerinden birisi ise ağ parolanızın hacklenmesi ve ağınızı sömüren bir ziyaretçiniz vardır. Bunu da modeminizin arayüzünden ya da çeşitli programlar ile MAC adresine kadar öğrenebilirsiniz.

Son olarka ise modem ile aranıza olabildiğince eşya koymamak, internetin kalitesi için en idealidir. Özellikle buzdolabı gibi elektronik aygıtlar sinyallerde bozulmaya sebep olur.

732 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Superonline.net. (6 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Wikipedia. (6 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Büyük Patlama Neden Evrenin Başlangıcı Olamaz?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Detoks Saçmalığı: Vücudunuzu Toksinlerden Nasıl Arındırırsınız?
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Evrene Dair 7 Sorunuza 7 Cevap! | Sorun Var #5
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close