Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ufuk Derin
Üye
6

Materyalist evrimci biri, evrensel bir ahlak yasası olduğunu savunabilir mi?

Bildiğiniz gibi evrim, çevresel koşullara göre değişen bir yapıya sahip. Buna bağlı olarak evrimleşen ahlakımız da değişen olmaz mı? Materyalist evrimci birinin evrensel ahlak yasasını savunmasının bir yolu var mıdır, savunabilirse nasıl?
1,351 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Utku Derin
Okur

Burada materyalist bakış açısı ile dindar bakış açısına bakmanın aslında yine materyalist bir bakış açısı olduğunu unutmamak gerek. Örneğin dindar kişilere göre ahlak evrenseldir, o da kutsal kitaptan gelir. Ancak materyalist biri bu duruma baktığında binlerce din gördüğü için dindar bakış açısını göreli, materyalist bakış açısını ise mutlak sanır. Ama kaçırdığı nokta aslında materyalist bir bakış açısı ile duruma yaklaştığıdır.

Dindar bakış açısını anlamak için yine dindarların bakış açısından bakmamız gerekir. Onların bakış açısına göre ise kendi ahlak anlayışları mutlaktır, evrenseldir. Aslında dindar kişilerin ahlakını göreli olarak gördüğünüzde ve bu şekilde savunmaya çalıştığınızda zıt bir biçimde -materyalist bakış açısı ile baktığınız için- materyalist bakış açısının göreli olduğunu, dindar bakış açısının mutlak olduğunu söylemiş olursunuz. Dini anlayışlar nesiller içerisinde değişebilir ama dindar kişiler açısından ve her yeni nesildeki kişi açısından kendi dini inanışları mutlaktır, evrenseldir. Nesiller ve çevresel koşullar açısından baktığımızda göreli olmasının sebebi evrimdir.

Materyalist ve evrimci bakış açısına geldiğimizde evrim -spesifik olarak kültürel evrim- her yerde aynı şekilde işlemediği için birçok farklı coğrafya, toplum, inanç tutumunda farklı ahlak anlayışları evrimleştiğini görürüz. Unutmayın, materyalist bir şekilde işleyen evrim sadece materyalistleri etkilemeyecektir. Evrim, Tanrısız/materyalist bir şekilde işlediğinde kaçınılmaz bir şekilde ahlaki anlayışlar göreli hale gelmektedir, ki bu da materyalist evrimi savunan kişinin evrensel/mutlak bir ahlak anlayışını savunmasını engellemektedir.

Tüm Reklamları Kapat

316 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Ahlak aslında zaten ancak materyalist ve hatta evrimci insanlar için tek ve bir olabilir.

Muhafazakâr insanlar genellikle, içinde yaşadıkları toplumun, kültürün ve inanışın ahlaki değerlerini benimser. Buna göre de Dünyanın her hangi bir bölgesindeki muhafazakâr insanların yaşadıkları coğrafyanın değerlerini savunduğu düşünülürse ahlakın bölgesel ve kültürel değişkenliğinin kaynağı zaten muhafazakârlıktır. Aynı şey zamansal dönüşüler için de geçerli. 200 yıl önceki ahlaki değerler ile bugünkü değerlerin değişmesinin sebebi de de o günün muhafazakârlarının o günün, bugünün muhafazakârlarının da bugünün ahlaki değerlerini benimsemesidir.

Materyalist insanların benimsedikleri gerçekçi değerler ise zaten dünyanın tüm bölgeleri için aynı ya da yakındır. Çünkü evrim her yerde aynı şey. O nedenle bu insanların ahlaki değerlerinin değişken olmasına gerek yoktur. Somali'deki, Japonya'daki, Şili'deki, İsveç'teki bir materyalist birçok açıdan dünyaya ve temel insani olgulara benzer pencereden bakar. O nedenle evrimsel ahlak bölgesel değişiklikler göstermez.

Tüm Reklamları Kapat

Yani sorunuzun cevabı biraz ironik. Yani "savunabilir mi?" demişsiniz ya. Zaten ancak materyalist evrimciler temel ve evrensel ahlak yasasını savunabilir. Bunu yapabilecek bir kitle varsa onlar evrimcilerdir.

159 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bu konuda kavram kargaşası yaşanmaktadır. Materyalistlerin. (olması gereken ) felsefesinde adalet eşitlik gibi tüm değerler insan icadı mittir. Mesela harari sapiens kitabında bunu çok güzel ifade etmiş ve açıklamıştır. (Kendisi de materyalist bir ateisttir) Çünkü bu gibi kavramların evrim için ve dogada karşılığı yoktur demiştir ve bu kavramlar insan kurgusu mitlerdir demiştir. Bu yüzden materyalist birinin bu kavramlara bunun ötesinde anlam yüklemesi kendisinin anlam yüklemesinden başka bir şey değildir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ares Argon
Güzel ahlaklı okur

Evrensel ahlak yasaları yoktur, ahlak insanın empati kurabildiği diğer varlıklarla birlikte var olabilmek için geliştirme ihtiyacı hissettiği davranışlardır. İçinde bulunulan topluma ve ortama göre ahlaki davranışlar değişebilmelidir ve uymayanların topluluktan dışlanması veya toplumun evrimi ile zamanla mutlaka değişir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close