Burada materyalist bakış açısı ile dindar bakış açısına bakmanın aslında yine materyalist bir bakış açısı olduğunu unutmamak gerek. Örneğin dindar kişilere göre ahlak evrenseldir, o da kutsal kitaptan gelir. Ancak materyalist biri bu duruma baktığında binlerce din gördüğü için dindar bakış açısını göreli, materyalist bakış açısını ise mutlak sanır. Ama kaçırdığı nokta aslında materyalist bir bakış açısı ile duruma yaklaştığıdır.
Dindar bakış açısını anlamak için yine dindarların bakış açısından bakmamız gerekir. Onların bakış açısına göre ise kendi ahlak anlayışları mutlaktır, evrenseldir. Aslında dindar kişilerin ahlakını göreli olarak gördüğünüzde ve bu şekilde savunmaya çalıştığınızda zıt bir biçimde -materyalist bakış açısı ile baktığınız için- materyalist bakış açısının göreli olduğunu, dindar bakış açısının mutlak olduğunu söylemiş olursunuz. Dini anlayışlar nesiller içerisinde değişebilir ama dindar kişiler açısından ve her yeni nesildeki kişi açısından kendi dini inanışları mutlaktır, evrenseldir. Nesiller ve çevresel koşullar açısından baktığımızda göreli olmasının sebebi evrimdir.
Materyalist ve evrimci bakış açısına geldiğimizde evrim -spesifik olarak kültürel evrim- her yerde aynı şekilde işlemediği için birçok farklı coğrafya, toplum, inanç tutumunda farklı ahlak anlayışları evrimleştiğini görürüz. Unutmayın, materyalist bir şekilde işleyen evrim sadece materyalistleri etkilemeyecektir. Evrim, Tanrısız/materyalist bir şekilde işlediğinde kaçınılmaz bir şekilde ahlaki anlayışlar göreli hale gelmektedir, ki bu da materyalist evrimi savunan kişinin evrensel/mutlak bir ahlak anlayışını savunmasını engellemektedir.
338 görüntülenme