Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Batuhan İyiis
Üye
1

Materyalist bir felsefe ile ahlak felsefesi nasıl kurabilir?

1,494 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

İlk bakışta Materyalizm gibi somut bir bakıştan, ahlak gibi manevi bir olguya varmak pek mümkün görünmese de aksine bu gayet mümkündür ve normaldir. Ahlak her ne kadar manevi ve soyut bir kavram gibi görünse de aslında gayet maddi ve somuttur. Ahlaki gereklilikler olarak görülen ve tüm dünya tarafından kabul edilen çok sayıda uygulama ve inanış vardır ve bunların ortaya çıkış dinamikleri zaten gayet evrimseldir ve hem birey olarak insanın hem de bireylerin oluşturduğu toplumun sağlık, güven ve uyum içerisinde var olabilmesi için insanlar tarafından icat edilmiş ve kabul görmüş kurallardır.

Ahlak felsefesi, ahlakın ne olup olmadığı, dinamikleri ve kapsamını incelerken insandaki ahlak anlayışının kısmen doğuştan, kısmen de sonradan kazanılan bir olgu olduğunu iddia eder. Zaten tdk'daki tanımında da doğuştan gelen ve sonradan edindiği denir. Bu ayrım üzerine farklı görüşler vardır ancak hangi kaynaktan gelirse gelsin ahlakın gayet materyalist bir olgu olduğunu bize gösteren kıstaslardan biri de değişken olmasıdır. Zamanın belirli bir döneminde ve bazı toplumlarca kabul gören ahlaki yargı ve uygulamalar, başka toplumlar tarafından ya da aynı toplum tarafından ilerleyen zamanlarda kabul görmemektedir. Buna göre diyebiliriz ki insanoğlu, bazı evrensel ahlaki kurallara sahip olsa da ahlaki olarak görüp kabul ettiği bir olguyu, bir süre sonra, edindiği bilgi birikimi ve değişen dünyanın yaşam şartları dahilinde güncelleyip değiştirmektedir. Demek ki ahlak, gayet materyalist ve pragmatik bir olgudur. Ve bazı ahlaki kabullerin dönem dönem terk edilmesinin temelinde de belirli yanılgılardan beslendiğinin fark edilmesi ve aslında bir anlamda materyalist bakışa göre gereksiz ya da yanılgı içerir nitelikte olmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

654 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. Turgut Akıntürk. Ahlak Nedir. (3 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 3 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Atahan Sır
Atahan Sır
70K UP
Öğrenci

Kendi ahlak anlayışımı yazmak isterim:

İnsan bazı şeylere yaşamak için ihtiyaç duyar. İnsa evrimi nedeni ile topluluklar halinde yaşamaya uyum sağlamıştır ve topluluklar halinde yaşamak insan hayatını kolaylaştırır. Büyük şehirlerin küçük şehirlere nazaran daha verimli olduğu da bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Yani birlikte yaşamak insan türü için oldukça yararlıdır.

Birlikte bir ahenk içinde yaşamak isteyen insanlar etkileşime girmelidir. Bu etkileşim birçok farklı şekilde, birçok farklı yerde ve birçok farklı amaçta olabilir. Bu etkileşimlerin en verimli ve düzenli bir şekilde olabilmesi için ahlaka ihtiyaç duyarız. Ahlak insanlar arası etkileşimi düzenler. Ahlak üzerine düşünmeli ve ''bu insanlar arası etkileşimi nasıl en iyi şekillerde gerçekleştirebiliri?'' sorusunu düşünmemiz gerekir. Bu sorunun cevabı bizim ahlak anlayışımızı oluşturma yolundaki adımlardan biridir. Yaşadığımız deneyim ve gözlemler de bu ahlak anlayışının diğer ayağını oluşturur. Öte yandan sosyal olarak toplum üzerine düşünmemiz ve toplumda hoşumuza gitmeyen durumların nedenlerini anlamamız gerekir. İnanıyorum ki herkes faydacı bir ahlak üzerine kafa yorarsa her konuda çok daha mutlu ve verimli bir topluma dönüşebiliriz, refahımız artabilir. Zaten ahlak üzerine düşünmemin ve kendime bir ahlak anlayışı oluşturmak isteme nedenim mutlu olabilmektir. Mutluk maddesel gözükmese de oldukça maddeye dayalı ve somut nedenler sonucu oluşan bir şeydir bence.

Tüm Reklamları Kapat

226 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Talha Gülmez. Ahlak Felsefesine (Etiğe) Giriş: Neye Göre, Kime Göre?. (8 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 3 Kasım 2020. Alındığı Yer: evrimagacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close