Kendi ahlak anlayışımı yazmak isterim:
İnsan bazı şeylere yaşamak için ihtiyaç duyar. İnsa evrimi nedeni ile topluluklar halinde yaşamaya uyum sağlamıştır ve topluluklar halinde yaşamak insan hayatını kolaylaştırır. Büyük şehirlerin küçük şehirlere nazaran daha verimli olduğu da bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Yani birlikte yaşamak insan türü için oldukça yararlıdır.
Birlikte bir ahenk içinde yaşamak isteyen insanlar etkileşime girmelidir. Bu etkileşim birçok farklı şekilde, birçok farklı yerde ve birçok farklı amaçta olabilir. Bu etkileşimlerin en verimli ve düzenli bir şekilde olabilmesi için ahlaka ihtiyaç duyarız. Ahlak insanlar arası etkileşimi düzenler. Ahlak üzerine düşünmeli ve ''bu insanlar arası etkileşimi nasıl en iyi şekillerde gerçekleştirebiliri?'' sorusunu düşünmemiz gerekir. Bu sorunun cevabı bizim ahlak anlayışımızı oluşturma yolundaki adımlardan biridir. Yaşadığımız deneyim ve gözlemler de bu ahlak anlayışının diğer ayağını oluşturur. Öte yandan sosyal olarak toplum üzerine düşünmemiz ve toplumda hoşumuza gitmeyen durumların nedenlerini anlamamız gerekir. İnanıyorum ki herkes faydacı bir ahlak üzerine kafa yorarsa her konuda çok daha mutlu ve verimli bir topluma dönüşebiliriz, refahımız artabilir. Zaten ahlak üzerine düşünmemin ve kendime bir ahlak anlayışı oluşturmak isteme nedenim mutlu olabilmektir. Mutluk maddesel gözükmese de oldukça maddeye dayalı ve somut nedenler sonucu oluşan bir şeydir bence.
Kaynaklar
- Talha Gülmez. Ahlak Felsefesine (Etiğe) Giriş: Neye Göre, Kime Göre?. (8 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 3 Kasım 2020. Alındığı Yer: evrimagacı | Arşiv Bağlantısı