Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ecrin Nisa Uysal
Üye 13 Mayıs 2021
0

Kütle çekimi tam olarak nedir?

228 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kağan Şahin
Fizik biliyorum 13 Mayıs 2021

Öncelikle kütle çekimi kavramını en basit haliyle açıklayacağım. Kütle çekimi uzay boşluğundaki her cismin birbirini kütleleri çarpımının aralarındaki mesafeye oranı büyüklüğünde çekmesi anlamına gelir. Yani matematiksel formülü m1.m2 / d kare.

Kütle çekiminin tamamen 0 olduğu bir yer yoktur. Ve uzaydaki her cisim birbirine Kütle çekimi uygular. Ancak biz en büyük oranda dünyanın çekimine maruz kaldığımız için diğerlerini hissetmiyoruz. Ama detaya bakacak olursak ben bile bu yazıyı okuyan herkese kütlelerimizin çarpımının aramızdaki mesafenin karesine oranı kadar çekim uyguluyorum.

Şimdi gelelim kütle çekim kuvvetinin nedenine.

Tüm Reklamları Kapat

Gergin bir masa örtüsü düşünelim. Bu masa örtüsünün ortasına ağır bir cisim koyalım ve masa örtüsünü yere doğru esnetsin. Daha sonra bu cisimden daha hafif bir cismi masa örtüsünün herhangi bir köşesinden ya da kenarından bırakalım. Bıraktığımız cisim masa örtüsü diğer ağır cismin etkisiyle esnediği için tabi ki masa örtüsünün ortasına doğru hareket eder. Yani ilk baştaki ağır cisim onu kendine çekmiş olur. Eğer hafif cismi küre biçiminde seçersek ağır cismin etrafında eliptik yörüngeler yaparak ve cisme yaklaştıkça hızlanarak ( girdap etkisi) en sonunda cisme çarpar.

Şimdi ağır cismi Güneş hafif küreleri de gezegenler olarak düşünelim.

Her cisim uzay zamanı büker. Aynı masa örtüsünü esneten ağır cisim gibi.

Kozmik Anafor sitesinden aldığım bir görseli de paylaşıyorum. Umarım anlamanıza yardımcı olmuşumdur

Uzay zamandaki bükülme
Uzay zamandaki bükülme
Kozmik Anafor
111 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close