Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Akbaş
Emir Akbaş
105K UP
Üye 3 Şubat 1 Cevap
6

Kuantum mekaniğinde gözlenen rastgelelik gerçekten doğanın temel bir özelliği mi, yoksa keşfedemediğimiz daha derin bir olgunun yansıması mı?

Radyoaktif bir atomun ne zaman bozunacağı veya bir elektronun çift yarık deneyinde hangi yoldan geçeceği rastgele bir olgu olarak kabul edilir. Ama buradaki rastgelelik bana ya yanlış ya da eksikmiş gibi geliyor. Sanki henüz tanımlayamadığımız bir düzen veya "şey" varmış gibi. Peki bu doğru olabilir mi?
384 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 4 Şubat

Gündelik hayatımızda şans, rastgelelik, olasılık gibi kavramlar vardır. Bu kavramlar bizim bilgi yetersizliğimizden kaynaklanır. Örnek vermek gerekirse bir parayı attığınızda yazı ve tura gelme olasılığı %50-%50’dir. Parayı atıp ne geldiğine baktığınızda ya turayı ya da yazıyı görürsünüz. Burada şans faktörü devreye girer. Eğer turayı seçmiş ve turanın geldiğini görmüşseniz şanslınızdır. Ancak aslında parayı attığınız anda hangi hızla attığınızı, hangi açıyla attığınızı, yerçekimi kuvvetini, paranın kütlesini, havadaki sürtünme vs gibi tüm fiziksel parametreleri bildiğinizde fizik yasaları size paranın yazı mı tura mı geleceğini zaten söyleyecektir. Parayı attığınız anda tura mı yazı mı geleceği bellidir ancak bizler bilgi yetersizliğinden dolayı şans kavramına başvuruz. Şans burada epistemik bir anlamda kullanılır. Kuantum mekaniğinde ise durum bunun tersi gibidir. Radyoaktif bir atomun ne zaman bozunacağı, sanal bir parçacının nerede ne zaman var olup yok olacağı, ya da en basitinden bir elektronun hızının ve konumunun aynı anda belirlenemeyeceği vb durumlar vardır. Kuantum mekaniği tamamen olasılıkla içkin bir şekilde çalışır gibi görünür. Eğer bizim bilmediğimiz ve açıklayamadığımız bir şey varsa bunu şu an bilmiyoruz, şu an kuantumun olasılıkla içkin olduğundan emin gibiyiz. Atom altı dünyada olasılık kavramı ontolojik bir anlam kazanır. Kuantum mekaniğini anlamak bu yüzden zordur diyebiliriz. Hatta bununla ilgili Eistein’in ünlü “Tanrı zar atmaz” çıkışını herkes bilir. Ona göre evrendeki şeylerin kalbinde rastgelelik olamazdı ve kuantumun olasılığa içkin olmasına karşı çıkmıştı. [1]

Kaynaklar

  1. Michio Kaku. Tanrı Denklemi.
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close