Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Koronavirüs zamanla zayıflayabilir mi ?

Koronavirüs,insanlara temas yolu,hava yolu ile bulaşabiliyor.Fakat bu koronavirüslerde virüs geçirmiş insanların bağışıklık sisteminden geçmiş olan virüsler yani ilk halinden daha zayıf virüsler.Zaman içinde koronavirüs gücünü kaybedebilir mi ? Böyle bir şey var mı ? Var ise gerçekleşmesi uzun mu?
168 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Coronavirus konakçısında (örneğin insanda solunum yolu hücresi) hücre içine girip kendi genetik materyalini içine girdiği konakçı hücrenin organellerini ve mekanizmalarını kullanarak çoğaltabilir. Konakçının bağışıklık sisteminin yapabileceği şeyler:

1) virüs konakçı hücrenin içine giremeden yakalayıp paketlemek ( bunun için virüsü önceden tanıyor olması gerekir yani ya aşı yoluyla ya da hastalığı önceden geçirerek antikor üretmiş olması gerek. Ayrıca yine virüsün hücre içine girmesini engelleyebilecek antiviral ilaçlar da geliştiriliyor. Bu durumda savunma sistemi enkazı temizlemekle yükümlü sadece)

2) virüs kendini çoğaltıp parçalarını konakçı içinde yaymaya başladığında bunları tespit etmek. Bu aşamada virüs yayılmaya başlamış oluyor, yani diğer konakçılara da gitmeye başlıyor. Bu aşamada bağışıklık sistemi etkin bir çalışma gösterebilirse virüsü hızlı bir şekilde çözüp durduruyor. Daha az etkin ise bireyde daha fazla hasara yol açıp belki diğer enfeksiyonların da fırsat bulup ortaya çıkacağı zayıflamaya sebep oluyor; öyle ya da böyle bunların altından kalkıyor. Ya da altından kalkamayıp bireyin ölümüyle sonuçlanıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Vücuda ve konakçı hücreye girmesini engelleyemediğimiz sürece virüse yaşama, çoğalma ve seçilme şansı kalıyor. Ama seçilimin ne yönde gideceğini öngörmek mümkün değil.

Coronaviruslerle edindiğimiz tecrübelerde;

SARS-COV-1 ortadan kalktı.

Mers ortadan kalktı.

Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlarda görülen aşısı geliştirilmiş bazı Coronavirusler düşük ölüm oranı, ama solunum ve üreme yollarında hasara neden olarak uzun yıllardır varlığını sürdürüyor.

SARS-COV-2'nin geleceği de bulaşıp yayılmasını engellememizde ne kadar başarılı olacağımıza bağlı. SARS-COV-1 ve Mers gibi tarihe de karışabilir, sürekli sirküle olan bir hastalık da olabilir. Ama öldürücülüğü artarsa eradike olma/edilme olasılığı daha yüksek. Öldürücülüğü düşük bir virüs ise sirküle olmaya devam edecektir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close