Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Körelmiş organların körelme sürecini gözlemleyebilir miyiz?

organların işlevini yitirdiğini veya bazı yeni görevler üstlenebildiğini biliyoruz fakat bunu tam olarak gözleyebilecek kanıtlarımız var mı? yani kısa kuyruğu olan bir insan atası fosili veyahut arka bacakları işlevli olan bir balina? bunları gözlemleyemiyorsak burada bizim yorumumuz mu girer? bilimsellikten (kanıt aramaktan) çıkar mı ?
372 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yusra Aslan
Yusra Aslan
82K UP
Biyoloji Öğrencisi

Balina örneğini verdiğin için öncelikle onun üzerinden gideceğim. Şuan halen balina vücutlarında kullanılmasa da arka bacakları gözlemleyebiliyoruz. Balinalar memeli canlılardır, memeliler sürüngenlerden evrimleştiklerine göre denizde yaşayan bu memeliler sonradan denize geri dönmüşlerdir. Bu da sucul iklime geri dönen balinaların arka bacaklarını kullanmamalarından sebep körelmeye yol açmıştır. Bu açıklamayı getirirken dayandığımız kanıtlar ise yukarıda bahsettiğim durum olmakla beraber bu süreç esnasında fosilleri kaydedilen ara geçiş formlarıdır.

En belirgin örneklerden ikisi de şunlardır: Tiktaalik Rosae, Ambulocetus' tur.

Tiktaalik rosae
Tiktaalik rosae
Wikipedia Commons

Düz postürlü olan yani iki ayak üstünde olan hayvanlar için kuyruğun varlığı dezavantajken tersi durum için önemli bir sinyal ve denge aracı halindedir ve avantajlıdır. Biz insanlarda bu yüzden kuyruklar körelmiştir. Fakat hala atavizm sebebiyle nadiren de olsa kuyruklu doğan insanlar olabiliyor. Bununla ilgili iki makale bırakacağım aşağıya Yani körelme üzerine yapılan araştırmalar, verilerden saptanan bilgiler asla birer tahmin ürünü değildir. Hepsinin açıklamaları ve birçok kanıtları vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Bilimle kalın.

178 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. İnsan Kuyruğu Ve Kuyruklu İnsanlar: Kuyruk Nedir, Ne İşe Yarar? Kuyruklarımızı Neden Kaybettik Ve Neden Hala Kuyruklu Doğan İnsanlar Var?. (27 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Çağrı Mert Bakırcı. Atavizm Ve Geri Evrim: Türler Atasal Özelliklerini Nasıl Yeniden Kazanıyor?. (27 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. Çağrı Mert Bakırcı. Tiktaalik Roseae: Evrim Teorisi'nin Öngörü Gücü Gösteren Harika Bir Ara Tür Fosili!. (27 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close