Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Körelmede mutasyon nasıl oluyor?

Örneğin bir balina popülasyonunun arka bacaklarının körelmesi nasıl oluyor? Doğal sebepli radyasyon sonucu popülasyondaki hamile balinaların ( balinaya evrimleşmeden önceki canlı veya) yavrularının bir kısmının arka bacakları gelişmez ve daha iyi yüzerek avcılardan kaçarlar ve bacaksız bir popülasyon oluşur. Hikaye bu şekilde mi işliyor?
206 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Eray Cengiz
Eray Cengiz
8K UP
Yaptığım araştırmalardan edindiğim tecrübeler.

Merhabalar,

Sorduğunuz soruya en güzel örnek olarak, Cosmos belgeselinde bulunan kutup ayılarının evrimidir. Tahminlere göre, eski çağlarda kutuplarda kahverengi ayıların yaşadığı düşünülüyordu, fakat ayıların DNA replikasyonu bir hata meydana geldiği ve kopyalanan gende değişimler olarak beyaz ayılarının ortaya çıktığı düşünülmektedir, bu mutasyona bir örnektir. Bunun sonucunda kutuplarda yaşayan kahverengi renkli ayılar, beyaz renkli ayılara göre avlanmakta zorlandığı için yaşamını devam ettirememiş ve kutuplarda, şimdi kutup ayısı olarak adlandırdığımız beyaz ayılar yaşamını devam ettirmiştir.

Balinalar konusuna gelecek olursak, balinaların iskeletine baktığımız zaman kullanılmayan kemikler olduğu düşünülmektedir. Okuduğum yazılardan bazıları, balinaların aslında hiç körelmiş bir organa sahip olmadığı, bacak olarak düşünülen kemiğin çiftleşme sırasında tutunmayı sağladığı için bulunduğunu söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat bazılarına göre ise balinaların bir zamanlar, karada yaşadığı ancak suların yükselmesi veya başka bir sebepten dolayı zamanla suda beslenmeye ve ilerlemeye uygun şekilde evrimleştiğini söylüyor.

Yani canlıların evrimi sadece seçilim baskısıyla değil, DNA replikasyonu sırasında oluşan hatalı işlemlerin sonucunda meydana gelen mutasyonlardan da olabilir.

Bir örnek daha verecek olursak, sudan karaya çıkan ilk canlıların karada hareket edememesi ve sular çekildiği için tekrar suya dönememesinden dolayı karada kalarak, güneş ışınlarından zarar görmesi sonucu yaşamlarını devam ettiremedikleri için. Milyonlarca yıl boyunca evrimleşerek karada hayatta kalabilecek duruma geldiği düşünülmektedir. Bu canlılara, midyeler, yengeçler, istiridyeler vb. örnek verilebilir.

Yukarıda yazmış olduğum yazıyı araştırmalarım sonucu elde ettiğim bilgileri kullanarak yazdım, umarım cevabım sorunuzu yanıtlamıştır. Yanlış veya eksik bir şey belirttiysem düzeltiniz.

Saygılarımla.

Kaynaklar

  1. Cosmos. Cosmos Polar Bear Evolution. (10 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2021. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Mutasyonun birçok sebebi olabilir. Spesifik olarak bir körelmede mutasyonun hangi sebeple olduğunun saptanabileceğini sanmıyorum çünkü tek bir mutasyon bile olmuyor. Körelme gibi olaylarda önemli olan uygun çeşitliliğin bulunması olduğu için hangi sebeple gerçekleşen mutasyonlarla olduğu ile pek ilgilenileceğini de sanmıyorum.

Burada sadece mutasyonlara sebep olan etkenlerin başlıklarını sıralayacağım, Mutasyon Nedir? yazısında "Mutasyonların Nedenleri" başlığı altında biraz daha detaylısını bulabilirsiniz.

Mutasyonların nedenlerini sadece yukarıda sayılan radyoaktif veya enerji dalgalarının etkilerine yormak doğru olmaz. Doğada, mutasyona sebep olan pek çok olguya rastlanmıştır. Bunların temelinde yine dış etmenlerden ötürü kimyasal yapının değişmesi bulunmaktadır. Bunların her birine girersek, günlerce işin içinden çıkamayız. Ancak kısaca özetlemek gerekirse, mutasyon sebepleri ikiye ayrılır: Spontane Mutasyonlar ve Uyarılmış Mutasyonlar. Bu noktada bilinmesi gereken bir diğer kavram, vahşi tip kavramıdır. Vahşi tip, mutasyona uğramamış hal demektir.

Tüm Reklamları Kapat

Totomerizm, Pürin Kaybı, Amin Kaybı, Atlanmış Şerit Yanlış Çiftlenmesi, Bazı Kimyasallar, Radyasyon gibi birçok nedenle mutasyon olabilmektedir.

Hatta mutasyon dışında birçok çeşitlilik mekanizması mevcuttur. Evrim Mekanizmaları Yazı Dizisini okuyabilirsiniz.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
İlgili Yazılarımız
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close