Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Köpeklere olan korkumu nasıl yenebilirim?

2,449 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Fındıkcı
Kendi fikrimi paylaşıyorum.

Merhaba, ben kendi tecrübemi paylaşacağım. Küçükken, sokağımızdaki bir köpek beni sürekli kovalardı. Daha önce ne kışkırtmıştım ne de taş atmıştım. Sadece onun olduğu yerin yolundan geçtiğim için kovalıyordu. Daha sonra, abim ile birlikte yemek vermeye gittik ve başını okşadım. Bana alıştı artık, daha kovalamaz sanmıştım ama tekrar kovaladı. Ben de herhangi bir köpek görünce yolumu değiştirmeye başladım. Bir süre sonra, beni kovalayan bu köpek vefat etti fakat ben korkumu yenemiyordum.

Üniversitede, profil fotoğrafımda da olan köpekle tanıştım. Ben korkarak severken, yakın arkadaşım oyun oynuyor, şakalaşıyordu köpekle. Hatta elini, köpeğin dişlerinin arasına bile sokuyordu. Uzun bir süre köpeğin davranışlarını gözlemledim. Bize karşı saldırgan bir davranış sergilemeyeceğinden emin olduğum zaman beraber oyun oynayıp beraber yüzdük. Senin içinde bunu önerebilirim. Gözlem yapıp, karşındaki köpeğin ne yapacağını az çok kestirebilirsin ve önlemini alabilirsin.

Mahallende grup halinde dolaşan köpekler var ise bunlardan gece vakti uzak durmalısın. Gece çok daha saldırgan olurlar ve grup halindeyken adeta bir çete gibi davranabilirler. Maalesef, aslında sokakta başıboş kedi ve köpeklerin olmaması gerekir. Ama şuan da buna bir önlem alınmış değil. Her yıl, bu köpeklerin parçaladığı çocukların haberleri mutlaka çıkıyor.

Tüm Reklamları Kapat

"Acil Durum Senaryoları" serisinin şu videosu güzel bir takım taktikler veriyor;

https://www.youtube.com/watch?v=yasECgcr8dI

Bu zamana kadar köpek saldırısı karşısında hep kaçtım. Sanırım kaçmamak daha iyi. Bir seferinde bisiklet ile yola dalmıştım ve neredeyse araba çarpacaktı. Soğukkanlı olmalısın, tabii çok zor bu. Geçen izlediğim bir videoyu paylaşmak istiyorum, videoyu çeken kişi bir grup köpeğin saldırısına uğruyor ve sadece yürüyerek çıkıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=QtK39_H7gm4

143 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İbrahim Burku
İbrahim Burku
4,131 UP
Öğrenciyim

Hayvanlardan korkma durumuna Zoofobi denir. Fobilerin nasıl tedavi edilebileceği hakkında Evrim Ağacı'nın yayınladığı detaylı bir makaleyi kaynak kısmına ekleyeceğim. Popüler olarak kullanılan tedaviler arasında maruz bırakma, duyarsızlaştırma ve bilişsel davranışçı tedavileri vardır.

Maruz bırakma tedavisinde yaşadığın korkuyla baş başa yüzleşerek korkuyu yenmen beklenir.

Duyarsızlaştırma tedavisi fizyolojik temelli olup izole anıların işlenmesini sağlar ve beyni zamanında yapamadığı işlemi yapmasını sağlar. Bu sayede de fobiye neden olan travmalar ya da durumlar ortaya çıkarılıp çözümlenmesi yapılır.

Tüm Reklamları Kapat

Bilişsel davranışcı tedavisinde düşünce, duygu ve davranışlar arasındaki ilişkiyi inceler. Neden olan sorunlar üzerinde durulur. Ardından başa çıkabilmen için kişisel stratejiler oluşturularak beceriler kazanmanı sağlar. Böylece korkunu yenebilirsin.

171 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Aslı Ece Koçak. Fobi Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıkar Ve Nasıl Tedavi Edilir?. (2 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close