Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Klonlama yayılırsa ne olur?

Sizce bu yayılırsa ne olur? Dünya yok mu olur, savaş mı çıkar, ne olabilir?
122 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Eh mi (dur mu) Deh mi (yürü mü) ?

Bir karar versek iyi olur!

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlık var oldu olalı, mitolojilerinden destanlarına, felsefelerinden edebiyatlarına, sanatlarına değin her zaman diliminde ve zeminde hep bir düşün izlerini sürmüştür. Gerçek olma olasılığına dair engellenemez arzulara mazhar olmuş bir düşün. Ölümsüzlük düşünün…

Fakat her ne zaman ki bilim bu düşü gerçek kılma adımları atsa, türlü gerekçelerle çark eden bir düş. Ne bekleniyor ki. Sihirli bir değnek ve bunun yaratacağı ve fakat olağan yaşamın akışı içinde hiçbir şeyin değişmeyeceği, hiçbir yan etkisi olmayacak bir ölümsüzlük mü… Masallarda bile yok…

Tüm Reklamları Kapat

Her gelişmenin artıları gibi eksileri de mutlaka olur, olmakta ve olacak. Ancak müsterih olunması gereken bir şey daha var. Bunları yaratan bizler de gerek sosyal gerek etik gerekse vicdani olarak gelişiyoruz. Hiçbir şey geriye gitmez…

Buna en bariz örnek: Bütün en acımasız eleştiri ve reddedişlerimize rağmen ve tarihsel olarak bunları hak ediyor oluşuna rağmen, bugün içinde yaşadığımız, sömürüyü kutsayan, insanı ve doğayı nesneleştiren, değersizleştiren ve tüketen kapitalizmin bile, mirasını devr aldığı feodal düzenden her konuda en az bin kat daha ileride olduğu gerçeğidir. Bugün bizim nazarımızda ve hatta bilimin nezdinde gerici bir pozisyon içinde olması, öncesinden kat be kat daha ileri olduğu gerçeğine gözlerimizi kapatma hakkı vermez.

Bu durum kanımca klonlama ile ilgili her tür (haklı-haksız) kaygımız, ön yargımız ve hatta reddedişimiz için de geçerlidir.

Bu konudaki ön görüm şudur: Bence ilk başlarda Frankeştayn’ın doğumuna gösterilen tepkiler gibi tepkiler olur. Fakat aslında her birimizin; takma diş, platin, kalp pili, takma kol, bacak, yapay kalp kapakçığı ve nicesi üzerinden kısmi birer Frankeştayn olduğu hatırlanır ve bu tepkiler sönümlenir.

Zira tüm organlarımızın yedeklerinin üretileceği bir zamana doğru gidiyoruz. Bir dükkâna girip maddi gücümüze göre orijinal yahut çıkma, az yahut çok işlevli yedek kol; ampul misali 100 bin saat veya atım garantili kalp vb. alacağımız zamanlara.

Bunun bir adım ötesi şu an için yedeği üretilemeyecek beynimiz için formül arayışı olacak. Ki bu arayış şu anda, belleğimizin dijital ortama transferine yönelik olarak var diye biliyorum.

Bu da başarıldığında, yedek birçok parça ile uğraşılacağına, tüm vücudun bir bütün olarak yeniden üretimi ve dijital ortama aktarılan belleğin bu vücuda transferi, bugün için hem muazzam hem dehşet verici görünse de, bu süreç uzun ve aşamalı bir süreç olacağı için, yarının dünyasında zamanla çürüyen dişe dolgu yapmak kadar olağan görülecek.

Bu süreç boyunca, gerek dini açıdan ve tanrıyı oynama üzerine aşılabilecek türden gerekse etik açıdan ve bir süre sonra kanıksanabilecek türden tartışmalar, çatışmalar eşyanın doğası gereği kaçınılmaz görünüyor .

Tüm Reklamları Kapat

Bu kadarı da olacak tabi. Fakat son tahlilde insanlığın yaratıları olan felsefenin, edebiyatın, sanatın ve nicesinin temel uğraşı ve nihai hedefi olan ölümsüzlüğe bu zemin üzerinden ne inanç ne de etik açıdan bir şey söylenmez iken; bunu gerçek kılma uğraşı verecek olan bilime, aynı cenahtan bir şey söylenmesinin de çok uzun ömürlü olacağı kanısında değilim.

Bu olağanlaşıp yayılırsa, dünyaya bugünkünden farklı bir şey olacağını düşünmüyorum. Bugün her bir şeyleri ile orijinal insan ve egemen olanların savaş çıkarma ihtimali ne kadar ise, o zaman da (klonların yaygın ve hatta egemen olduğu bir dünyada) savaş çıkarma olasılıkları bu kadar olur kanısındayım.

Bu durumun, güç odaklarınca kötüye kullanılabilme ihtimali yine bugünkü güç odaklarının her tür bilimi kötüye kullanma ihtimali kadar olur. Sonsuz enerji düşü ile parçalanan atomu bombaya dönüştürüp kitlesel kıyım yapan, dünyanın değişik yerlerinde savaş ve iç savaşlarda kimyasal ve kitle imha silahı kullanan, doğayı ve yaşamı yok etme uğraşından geri durmayan kim? Henüz hayatımızda ne yapay zeka ne de ötesi olan klon yok.

Bu nedenle iyimser bakmak lazım. Neticede bilimle birlikte vicdanımızda gelişiyor kuşkusuz. Bundan yoksun olan bir avuç güç odağına rağmen...

Tüm Reklamları Kapat

Yani korkmak için bir neden olmadığını düşünüyorum.

Hem eh hem deh. Hem ölümsüzlük düşü hem buraya gidecek yola burun kıvırma. Bir karar vermeliyiz. Eh mi, deh mi?

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close