Mesela şöyle örneklendirelim, ıssız bir otobanda karşıdan gelen arabaların hepsi aracınızın ayna görüntüsü gibi—direksiyon, farlar, belki plaka yerleri bile ters yönde konumlanmış ama hâlâ aynı fizik kurallarına tabi. Antimadde de biraz böyle, bizim "maddemizin" yük, momentum veya kuantum özelliklerine ters düşüyor gibi görünse de aslında aynı oyunun farklı bir kadrosu. Bu farklı "kadronun" gerçekten de evrenimizin bir başka yansımasından mı geldiği, yani paralel bir evrenden mi süzüldüğü sorusu hayli ilgi çekici... Ancak şu anki kanıtlar tıpkı gece gökyüzünde gözümüzü dikip baktığımızda "Acaba başka bir Samanyolu görebilir miyiz?" diye sormaya benziyor—varsayım güzel ama gördüğümüz şey doğrudan bir "öte evren" değil.
Bildiğimiz evrenin temel denklemlerini yazarken çoğu zaman, örneğin Dirac Denklemi üzerinden pozitronun (elektronun antimaddesi) nasıl ortaya çıktığını izliyoruz. CPT (Charge, Parity, Time) simetrisi ilk bakışta "evrenin ters çevrilmiş hâlini" mümkün kılıyormuş gibi görünüyor.[1] Oysa gerçekte bu, "Sanki zaman geriye aksa, yükler negatif olsa ve uzayın solundaki sağa, sağdaki sola dönüşse bile fiziğin temel kuralları bozulmaz" demek. Bu durum "Aha, bir paralel evren kanıtı bulduk" demekten çok, "Temel yasalarımız oldukça sağlam, nereden bakarsan bak sonuç aynı formülü veriyor" diye sevindirici bir teyit niteliğinde.
Mesela sonsuz sayıda evren varsa ve bazılarında antimadde baskınsa, bir restoranda yüzlerce çeşit menü arasından sadece bazılarının etsiz (veya vejetaryen) olması gibi, bizimki de "etin bol olduğu" bir menü seçimi yapmış olabilir. Fakat buradan, "Gördünüz mü, bu etsiz menü kesinlikle paralel lokantanın varlığına delalet" sonucunu çıkaramayız. Hem gözlem verilerimizin (kozmik mikrodalga arka plan ışıması, süpernova ölçek ölçümleri vb.) hem de parçacık hızlandırıcılarda elde ettiğimiz bulguların hiçbiri henüz, "Antimadde şu kapıdan girip başka evrene çıkıyor" gibi bir imada bulunmuyor.
Elbette fizikçiler daha fazla veri elde ettikçe, öte evrenler ve antimadde ilişkisi hakkında daha sağlam kuramlar geliştirebilirler; özellikle yüksek enerjili parçacık çarpışmalarında oluşan egzotik parçacıkların (örneğin ağır nötr fermiyonlar veya Majorana tipi nötrinolar) izini sürüyoruz. Yine de şu anki tabloya bakarsak, "Antimadde, tek başına paralel evrenlere kapı açan bir anahtar mı?" sorusunun cevabı büyük ölçüde "Hayır, en azından mevcut kanıtlarla." Matematiksel olarak ne kadar parlak formüller yazarsak yazalım, deneylerden gelecek ek ışık olmadan paralel evrenler — antimadde korelasyonunu doğrulamak imkansıza yakın.
Kaynaklar
- N. Author. Our Universe Has Antimatter Partner On The Other Side Of The Big Bang, Say Physicists – Physics World. (3 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: Physics World | Arşiv Bağlantısı