Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
7

Kara deliklerin bir yüzeyi var mı?

Olay ufkunu kast etmiyorum. Kara deliğin kendisinin bir dış yüzeyi var mı? Varsa eğer, nasıl bir yüzey? Katı mı? Fizik kurallarını tamamen hiçe saysak, kütle çekiminin bizi etkilemediğini var saysak, bu yüzeye ayak basabilir miyiz?
264 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Soner Albayrak
Fizik Doktora Öğrencisi

Kara deliğin olay ufkunun ötesindeki bir gözlemci için karadeliğin yüzeyi gibi bir bilgi tanımlı değil. Daha doğrusu, karadelik hakkında yüzey hacim gibi bilgi içeren şeylerden bahsedemeyiz. Bir karadelik hakkında bilebileceğimiz ve ölçebileceğimiz sadece üç şey vardır: Kütlesi, açısal momentumu, ve elektrik yükü!Bir kara delik hakkında bu üçünden başka bir bilgi alamamamıza no-hair theorem deniyor. Henüz matematiksel olarak ispatlanmadı, bu sebeple matematikçilere göre bir teoriden ziyade bir kabul (assumption değil ama conjecture), fakat fizikçiler genel olarak bunu doğru kabul ediyorlar.Elbette bu durumda şunu sorabilirsin: Bu teori karadeliğin dışındaki bir gözlemcinin kara deliğin yüzeyi gibi bir bilgiye ulaşamayacağını söylüyor fakat bu böyle bir bilgi olmadığı anlamına gelir mi? Yani karadeliğin belki yüzeyi vardır fakat biz ölçemiyoruzdur? Klasik Einstein fiziğinde kaldığımız sürece bu soru bilimsel değil, çünkü ölçülemeyen ve gözlemlenemeyen bir şeyden bahsediyoruz. Kuantum fiziğine gelecek olursak hikaye değişebilir çünkü kara deliklerin oturmuş kuantum mekaniksel bir teorisi yok. Bu sebeple de sorunun özet cevabı şu: Şu anki teorilerimize göre kara deliklerin kütle, elektrik yükü, ve açısal momentumdan başka özelliği olmadığını düşünüyoruz, yarın bir gün kara delikleri daha iyi anlarsak bu durum belki değişir.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia. (12 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 12 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Koralp Erin
Koralp Erin
209K UP
Astrofizik meraklısı...

Karadeliklerin aslında birer yıldız olduğunu unutmayalım. 

Yıldızlar; galaksilerdeki moleküler bulutların, yoğunluktan içine çökmesi ve aşırı yüksek ısıya ulaşan hidrojen moleküllerinin ayrışmaya başlaması ile doğarlar. 

Tüm Reklamları Kapat

Karadelikler ise; Güneş'imizden yaklaşık 100 kat daha büyük ve 100 kat daha fazla çekim gücüne sahip yıldızların ölümü ile doğarlar. 

Dolayısı ile karadeliklerin aşırı sıcak ve yoğun gazlardan oluştuğunu söyleyebiliriz. Zaten bu muhteşem çekim gücüne karşı hiç bir katı cisim dayanamaz, hepsi atomlarına ayrılır, hatta atomları bile parçalanır. Yıldız, bu aşırı çekim gücüne, kendisi bile karşı koyamaz ve içine çöker. Karadeliğin kalbinde katı bir cisim oluşmasını beklemiyoruz ama sonuçta bu konu hakkında bilgimiz de yok. Olay ufkunun ardında neler olup bittiğini bilemiyoruz. 

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Karadelik . (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Tekillik Ve Olay Ufku. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Karadelik Nedir?. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Hawking Işıması Ve Karadelikler. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close