Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
10

Kalp neden duyguları yansıtıyor?

Fotoğraftaki yazıya karşılık siz nasıl cevap verirsiniz?
2,006 görüntülenme
Kalp neden duyguları yansıtıyor?
Kalp neden duyguları yansıtıyor?
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Öne Çıkarılan Cevap

Kalp ile ilgili en yaygın mit, duyguların kalple ilgili bir duygu olduğu konusu. Halbuki kalbin duygularla hiçbir ilgisi yok. Bütün duygular beyinle ilgili ve kalp de dahil diğer organlar beynin içinde bulunduğu duyguduruma tepki veriyor.

Kalp ile en çok ilişkilendirilen aşk örneği üzerinden gidelim: Aşık olduğumuzda, hele ki aşık olduğumuz kişinin civarında bulunduğumuzda, "kaç veya savaş" adını verdiğimiz çok ilkel bir dürtünün devreye giriyor. Bu durumda, beyin, böbrekleri uyararak kana epinefrin ve norepinefrin salgılanması emrini veriyor. Bu hormonlar, kalbe ulaştığında, kalbin daha hızlı çarpmasına neden oluyorlar, çünkü vücudun, kol ve bacak gibi kaçmakta veya savaşmakta kullanılacak organlarına daha fazla enerji, dolayısıyla daha çok kan gönderilmesi gerekiyor. Bu birden hızlanan kalp ritmi, sanki kalbiniz sıkışıyormuş gibi hissetmenize neden oluyor. Hepsi bu! Yoksa kalbinizin aşık olduğunuzdan falan haberi bile yok, ne anlar kalp aşktan... Kalp dediğiniz şey bir kan pompasından ibaret!

Tüm Reklamları Kapat

Mesela aynı hormonlar, kaçma veya savaşma durumunda gereksiz olan sindirim sisteminin faaliyetini yavaşlatıyor ve bu da, mide ve bağırsaklarda bir büzüşme algılamanıza neden oluyor. Aşıkken deneyimlenen "karında kelebek uçması" hissi de işte bundan kaynaklanıyor. Ama kimse ince bağırsağın veya ne bileyim, dalağın "aşk organı" olduğunu söylemiyor nedense?

Yani aşkı kalple ilişkilendirmeyi bırakmamız gerekiyor. Aşk da, diğer bütün duygular gibi beyinde başlayıp beyinde biten bir duygu. Ama her duygu gibi, onun da vücudun birçok noktasında belli başlı etkileri var.

Tüm Reklamları Kapat

Aşkın kalple değil de beyinle ilgili olduğunu anladığınız anda, birçok deneyiminiz de birdenbire mantıklı olmaya başlıyor: Mesela aşk sırasında deneyimlediğiniz şeyler, madde bağımlılarının uyuşturucu, alkol veya tütün gibi kimyasallar sayesinde deneyimledikleriyle çok benzer. Düşünsenize: Aşık olduğunuzda salgılanan oksitosin hormonunun diğer adı "bağlanma hormonu". Partnerinizle zaman geçirdikçe hem oksitosin salgılıyorsunuz, hem de serotonin ve endorfin gibi mutluluk hormonlarını salgılıyorsunuz. Bunlar, aşk sırasında kendinizi daha iyi hissetmenize neden oluyor. Ama bu bir bağımlılık döngüsü yaratıyor: Kendinizi daha iyi hissettikçe, o hormonlardan daha çok salgılamak istiyorsunuz, vücudunuz bunu aramaya başlıyor. Bunu hormonları daha çok salgıladıkça, o kişiye daha da çok bağlanıyorsunuz ve bu da, aynı seviyedeki hisleri deneyimleyebilmek için daha da çok hormon istemenize neden oluyor ve bu kısır döngü böyle doygunluğa ulaşana kadar devam ediyor. Tam bir bağımlılık yani.

Uzun lafın kısası, evet, kalbin en önemli ve hayati organlardan biri olması nedeniyle, en önemli organ olan beyinden gelen emirlerle (veya onun salgılattığı hormonlarla) değiştiği doğru. Bunun göğüste ısınma, çarpıntı, vs. semptomlara neden olduğu da doğru. Ama bu duyguların üretilmesinden algılanmasına, yönetilmesinden sona erdirilmesine kadar her basamak, ama her basamak, beyinde başlıyor ve beyinde bitiyor. Kalp ile ilgili ara sıra "romantik" haberler çıkıyor (duygularla ilişkisini pekiştiriyor gibi gözüken) ama yapılacak hiçbir keşif, aşk da dahil olmak üzere duyguların beyin ile değil de kalp ile ilişkili olduğu sonucuna varmamızı sağlamayacak.

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
26
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Soruyu Soranın Seçtiği Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
217K UP
Düşünür

kalp ile duygular arasında bir bağlantı yoktur çünkü kalp kastan oluşan tek işlevi vucuda kaan pompalamak olan bir organdır. herhangi bir duygu hormonu üretemez. bütün duygularımız beynimizin bir ürünüdür. beynin bu hormonlarına karşı bütün vucutta bazı değişimler olur. mesela aşık olduğumuz zaman bunu en iyi kalbimizde hissederiz beynimizde değil. çünkü aşk ve buna bağlı olarak heycan hormonu beyinde üretilir ve bunun sonucunda bütün vucutta kan akışı artar. bu kan akışının artması kalpte hissedilir çünkü normal ritimden daha fazla kan pompalaması gerekir artık. yada üzüntü durumunda da aynı şekilde üzüntüye bağlı olarak stress hormonu üretir, kalp gene normal ritminden farklı bir ritimde çalışır ve buna bağlı olarak kalp kası ağrır.

kalbin duyguları yansıtmasının sebebi budur. duyguları üretmez sadece vucuda buna bağlı olarak kan pompalar. mantıktan önce duygular gelir ne demek? yada tanrı sevgisiyle bunun ne alakası var hiç anlamadım. kulaktan dolma bilgiler üretmeye çalışmış bence. varsa bir bildiği kaynaklarıyla açıklasın ki biz de öğrenelim :)

Tüm Reklamları Kapat

kaynak= https://evrimagaci.org/dusunen-kalp-yalani-917

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kalp

830 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
12
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Muhammed Said Akca
Edebiyat Öğrencisiyim, Antropoloji ile ilgiliyim

Bu sorunun aynı zamanda "arkaik" bir temelinin olduğunu düşünüyorum. Yukarıda verilen cevapta zikredilen kalp ritminin degışmesinin etkisi ile birlikte, aynı zamanda "insanın merkezinde" ve de "korunaklı" bir yerde olması da etkilidir. Hayy Bin Yakzan anlatısınin "insanın merkezindeki ateş" olarak değerlendirdiği kalp ve onun bu zamana dek yasayan "imgesi"-duygular düşünceler vs.- de psikolojik olarak kimi duygularımızı "kalbimizde" hissetmemize, oraya atfetmemize sebep olması mümkündür.

4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Özhan Çelik
Kendi sorularını soran kişi

Aklima en cok takilan mesellerden birisiydi bu konu kan pompalamaya yarayan bu organin yazinin icadindan en eski efsanelere kadar isminin duygular ile bağlantısı nasıl olabilir diye.yanilmiyor isem 1991 yilinda yapilan bir araştırmaya dayalı olarak kalbin icinde hatta tam ortasinda 40000 taneye yakın özel bir hücre olduğu keşfedilmiş.beynin kalbe gönderdiğinden daha fazla olarak kalp beyne sinyal gönderiyormuş.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Muharrem VAROL
Turizm mezunu iyi bir gözlemciyim.

Bu mitin günümüze bu şekilde gelme sebebi kalbin canlının yaşam ve ölüm arasında en belirgin delil olması şeklinde düşünülebilir. (Mesela; nabız dahil kalple ilişkili sinir sistemi kalbin durması ile birlikte kendi içinde ki çalışma mekanizmasını da bir müddet sonra durdurur ve hücrelere kan akışının sağlanamaması çürüme eyleminin başlamasına sebebiyet verir.) aşk, korku vb. duygu eylemleri sıklıkla yaşayanları yani hayatta olanları bağlayan eylemler olduğundan bu elle tutulamayan duygular, zamanla kalp gibi hacmi, şekli belli bir organ ile anılmaya başlamış olabilir. Bunun temelinde yatan olgu ise; insanın yaşadığı her şeyi anlama anlamlandırma dürtüsünden başka bir şey değildir.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Kozmik Enflasyon, Büyük Patlama'dan ÖNCESİNİ İzah Edebilir mi?
Kozmik Enflasyon, Büyük Patlama'dan ÖNCESİNİ İzah Edebilir mi?
Uzaydan Bırakılan Çubuklarla Deprem Yaratma Projesi Gerçek mi? | Kinetik Bombardıman
Uzaydan Bırakılan Çubuklarla Deprem Yaratma Projesi Gerçek mi? | Kinetik Bombardıman
Büyük Patlama Teorisi: Bildiklerinizin Ne Kadarı Gerçek?
Büyük Patlama Teorisi: Bildiklerinizin Ne Kadarı Gerçek?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close