Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Akbaba
Üye
0

Kablolar sizce canli mi?

Biliyorum sacma bir soru gibi gorunuyor ancak isim geregi (sahne ses ve isik sistemleri kurulumu) yuzbinlerce kez deneyimledim, eger bir kablonun ulasabilecegi mesafede takilabilecegi bir sey varsa o kablo o seye takilir hic pas gecmez. Suyun formulu nasil kesin ise bu teori de o kadar kesindir :)) guluyorum ama sinirden.
123 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alperen Yuncu
Alperen Yuncu
37K UP
Meraklı bilim insanı

Çok güzel bir noktaya parmak basmışsınız. Bu Doğrulama Yanılgısının (Confirmation Bias) oldukça güzel bir örneği.

İnsan beyni sınırsız bır hafıza kapasitesine sahip olmadığından ötürü bir takım anıları silmek hatta bazen en başta kaydetmemek durumundadır. Bu çeşitli etkenleri ve sınıflandırmaları içeren oldukça karmaşık bir mekanizmadır kuşkusuz. Bu mekanizmanın ayrıntılarına girmeyeceğim ama bu etkenlerin içinde en önemlilerinden biri bir olayın bize hissettirdikleridir. Yani önemli duyguları hissettiren ve bu duyguları daha yoğun hissettiren şeyler hafızamızda muhtemelen daha uzun süre yer ederken herhangi bir duygu ile ilişkilenmeyen anılarımız kısa bir süre içinde unutulmaya mahkumdur.

Sorudaki örnek üzerinden gidersek, bir kurul sırasında kullandığınız kablo bir yere takılmadıysa o kablo belki de hafızanızda hic yer etmiyecek hatta bırak daha sonra hatırlamayı o an bile belki varlığının farkında olmayacaksınız fakat kablo bir yerlere takılıp sizi uğraştırmışsa buna gcık olacak belki kaybettiğiniz zamandan dolayı bir şeyleri yetiştirememe endişesi ile gerileceksiniz, o kabloyu takıldığı yerden kurtardığınıza sevineceksiniz veya o kablo yüzünden bir işi kaçıracak veya batıracak zarar edecek buna üzüleceksiniz haliyle kablo bir yerlere takıldığında büyük küçük çeşitli duygulara sürükleyecek sizi haliye bir müddet sonra geçmişinize baktığınızda hafızanızda sadece kablonun bir yerlere takıldığı anılar olacak kablonun bir yere takılmadığı tek bir anı bile hatırlamıyacaksınız. Bu da "kablo takılabileceği bir şey varsa ona kesin takılır" gibi bir hissiyata sizi sürükleyecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel açıdan bizim önemli şeyleri hatırlamamızda çok faydası olan bu mekanizma bir konu ile ilgili gerçeği araştırma konusunda ciddi bir algı yanılsamasına neden olmaktadır ve beynin çalışma şeklinden kaynaklandığı için baskılamak oldukça zordur. Nihayetinde bilimsel araştırma yapmak için değil doğada karşılaşılan tehlikeleri unutmamak üzre gelişmiş bir mekanizmadan bahsediyoruz. Modern bilimsel yöntemde bu yanılgıdan kurtulmak için deneyler blind ve double-blind yapılır yani sonuçlarına bakılmaksızın denekler/durumlar incelenip veriler toplanır daha sonra sonuçlarla karşılaştırılır. Böylece sonucuna göre bir bias oluşması engellenir. Ve tabi kayıt bir insanın hatırlayabiliip hatırlayamamasından bağımsız olarak tutulur.

Kaynaklar

  1. R S Nickerson. (1998). Confirmation Bias: A Ubiquitous Phenomenon In Many Guises. Review of General Psychology. doi: 10.1037/1089-2680.2.2.175. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close