Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Zeylan Ateş Can
Üye
3

İvme = Yer çekimi midir? Bu çekim kuvvetine yer çekimi mi demeliyiz yoksa gezegenlerin hareketlerinden kaynaklı ivme etkisi mi?

Graviton adlı parçacığın 100 yıldır bulunmasından ötürü ki muhtemelen öyle bir parçacık yok. Buda yer çekimini bir nevi yaralar. Uzayda hareketsiz bir geminin içerisinde alınarak duran bir astronot, gemi hareket ettiğinde ise ayaklarının yere basması, yer çekimi ile ivmenin aynı etkiyi göstermesine sebeptir. Kafamda deli sorular!!
331 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen

"İvme" terimini genelde hız vektörünün şiddetindeki artış olarak kullanırız . Newton fiziğine göre cisme uygulanan kuvveti de bulmak mümkün. veya şeklinde ifade ederiz.

İvmeyi iki farklı formül ile bulduk; ilkinde hız-zaman ilişkisinden, ikincisinde kuvvet-kütle ilişkisinden. İvme ile kütle çekimin ortak olduğu yer kuvvet-kütle ilişkisidir. Kütle çekimine maruz kalan cisimler, sürekli olarak kütle merkezine doğru ivmelenir bu açıdan bakarsak ivme=yer çekimi ivmesi olarak düşünmek mümkün. Yer çekimi ivmesi: Bir cismin kütle çekimi etkisiyle sahip olduğu ivmedir. Ve ifadesi şeklindedir. Dikkat edilirse "a" yerine "g" yani kütle çekim ivmesi geldi (Bu değer Dünya'da ortalama 9,8 m/s2 kabul edilir).

Sonuç olarak cisimler Dünya'da 9,8 m/s2 ile sürekli kütle merkezine ivmelenir, masanın üstünde duran top dahi bu ivmeye sahiptir, ancak duran topa bir kuvvet uygulayarak yatay yönde ivmelendirebilirim. Bu kısımda kullanacağımız "ivme" tabiri artık yer çekiminden kaynaklanan ivmeden ayrışır.

Tüm Reklamları Kapat

Sorunuzun devamında "graviton" parçacığından bahsedilmiş. Anladığım kadarı ile parçacığın bulunamaması veya varsayımdan ibaret olması ile kütle anlayışımızın hatalı olabileceğine vurgu yapılmış. Bu parçacık kütleye neden olmaz, kütle çekim kuvvetini ileten parçacık olarak düşünülür. Fiziki olarak bulunamadığı doğrudur, ancak etkilerini gözlemlemek ve hatta parçacığın bazı özelliklerini tespit etmek mümkündür.

-Kütlesiz parçacıklardır.

-Kararlıdırlar ve spinleri 2'dir

-Işık hızına sahiptirler

Tüm Reklamları Kapat

-Kütleçekim kuvvetinin taşıyıcısı olarak uzay-zaman ile sınırlandırılmamış olabilirler.

Sorunuzun son cümlesine gelince: Einstein Özel Görelilik Kuramında bize açıklamıştı "yerçekimi ve hızlanma birbirinden ayırt edilemez". Eğer bir rokete 9,80 m/s2 ivme ile hızlandırırsanız, rokette bulunan kişi kendini yeryüzündeymiş gibi hissedebilir. Cevabın giriş kısmında ivme ile kuvvet-kütle ilişkisinden zaten bahsetmiştik.[1][2]

Kaynaklar

  1. Sinan İpek. Geleceğin Teknolojisi: Yapay Yerçekimi. Alındığı Tarih: 24 Aralık 2023. Alındığı Yer: bilimkurgukulubu | Arşiv Bağlantısı
  2. KBT Bilim Sitesi. Graviton - Kbt Bilim Sitesi. (13 Ağustos 2012). Alındığı Tarih: 24 Aralık 2023. Alındığı Yer: KBT Bilim Sitesi | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close