Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

isveç sürü bağışıklığı konusunda başarılı mı?

isveç'de sürü bağışıklığı uygulandığı konusunu duymuştuk, ancak linteki grafiği incelediğimizde ölüm sayılarının gittikçe düştüğü görülmektedir. aynı sayılar hastalığı baskılama politikası yürüten ülkelerde (israil gibi) önlemler ortadan kaldırılır kaldırılmaz artmaktadır. Bu durumda isveçte ölüm sayılarının düşmesinde etmek nedir?
150 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Emir Orhan
Ali Emir Orhan
115K UP
Hemşire yardımcısı, yerli-yabancı kaynaklardan tıp okuru

Araştırmalar, yeni koronavirüs (COVID-19) hastalığının pandemiye dönüşmesi sebebiyle yayılım hızına, ölüm oranına, iyileşme sayısına etki eden mekanizmaların çok olduğunu, dolayısıyla salgına neden olan etkenlerin, ölüm ve iyileşen sayılarının birkaç sebebe bağlanmasının yanlış olduğunu söylemektedir. Özellikle pandemi salgınlarında söz konusu ise ülkeler arasındaki farklılıkların sebebi;

  1. Virüsün yayıldığı bölgede, birim alana düşen insan sayısı (nüfus sıklığı), halkın temas oranı, temas oranını arttıracak gelenekler (el öpme, el sıkma, sarılma).
  2. Hijyene önem verilme oranı ve halkın salgın hastalıklar konusunda bilgilendirilme seviyesi (eğitim düzeyi, salgın konusunda bilgilendirme için basın-yayın organları).
  3. Ülkelerin yeterli donanıma sahip sağlık ekipmanı ve çalışanının olup olmaması. Sonuçta birçok hastalıkla uğraşmak zorunda olan bir ülke için bu salgın çok daha kötü sonuçlara sebep olacaktır (test kitlerine sahip olmak, salgın ile etkili mücadele için tüm bölgelere erişim, rutin kontroller).
  4. Ülkenin yaşlılık-gençlik, kadın-erkek gibi toplumsal nüfus farklılıkları arasındaki oranlar.

olmak üzere birçok farklı sebep göz önünde bulundurulmalıdır. İsveç'te Nisan sonuna kadar nüfusun %20'sinin hastalığa yakalanması bekleniyordu; sadece %7'si yakalandı. Alınan Riskin Bilançosu: Komşuların 5 katı vaka, 16 katı ölüm olmuştur. Norveç'te ölüm 252 kişi, Finlandiya'da 329, Danimarka'da 609 iken İsveçte 5500 olmuş ve istenilen sürü bağışıklığına ulaşılamamıştır.

Sürü bağışıklığı, virüsün yayılmak için yeterli konak canlı bulamaması ve yayılma hızının düşmesi olarak tarif edilebilir. Popülasyonda düşük bir bağışıklık seviyesi, hastalığın yayılmasını yavaşlatabilir, ancak sürü bağışıklığı, enfeksiyonların büyük salgınlara dönüşme olasılığının daha az olduğu noktayı temsil eder. Koronavirüs için bu oranın ne olduğu henüz tam olarak bilinmese de, birçok uzman %60 ila %80 arasında olduğunu tahmin etmekte.

Tüm Reklamları Kapat

Sürü bağışıklığının tüm tahminleri, geçmiş bir enfeksiyonun insanları ikinci kez hastalanmaya karşı koruyacağı varsayımı üzerine. İnsanların koronavirüse karşı bağışıklık kazandıklarına dair kanıtlar olsa da, bunun her durumda doğru olup olmadığı ve bağışıklığın ne kadar süreyle hangi güçte olduğu henüz kesin değil.

Spesifik bir tedavimiz veya aşımız olmadığı düşünüldüğünde sürü bağışıklığına bu şekilde ulaşmamız yakın bir zaman için mümkün gözükmemektedir. Dünya Sağlık Örgütü de aşının bulunmasının sürü bağışıklığına daha hızlı bir şekilde ulaştırılabileceğinden, önlemleri gevşetmenin yanlış olduğundan bahsetmiştir.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. The Lancet. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Nature. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close