Araştırmalar, yeni koronavirüs (COVID-19) hastalığının pandemiye dönüşmesi sebebiyle yayılım hızına, ölüm oranına, iyileşme sayısına etki eden mekanizmaların çok olduğunu, dolayısıyla salgına neden olan etkenlerin, ölüm ve iyileşen sayılarının birkaç sebebe bağlanmasının yanlış olduğunu söylemektedir. Özellikle pandemi salgınlarında söz konusu ise ülkeler arasındaki farklılıkların sebebi;
- Virüsün yayıldığı bölgede, birim alana düşen insan sayısı (nüfus sıklığı), halkın temas oranı, temas oranını arttıracak gelenekler (el öpme, el sıkma, sarılma).
- Hijyene önem verilme oranı ve halkın salgın hastalıklar konusunda bilgilendirilme seviyesi (eğitim düzeyi, salgın konusunda bilgilendirme için basın-yayın organları).
- Ülkelerin yeterli donanıma sahip sağlık ekipmanı ve çalışanının olup olmaması. Sonuçta birçok hastalıkla uğraşmak zorunda olan bir ülke için bu salgın çok daha kötü sonuçlara sebep olacaktır (test kitlerine sahip olmak, salgın ile etkili mücadele için tüm bölgelere erişim, rutin kontroller).
- Ülkenin yaşlılık-gençlik, kadın-erkek gibi toplumsal nüfus farklılıkları arasındaki oranlar.
olmak üzere birçok farklı sebep göz önünde bulundurulmalıdır. İsveç'te Nisan sonuna kadar nüfusun %20'sinin hastalığa yakalanması bekleniyordu; sadece %7'si yakalandı. Alınan Riskin Bilançosu: Komşuların 5 katı vaka, 16 katı ölüm olmuştur. Norveç'te ölüm 252 kişi, Finlandiya'da 329, Danimarka'da 609 iken İsveçte 5500 olmuş ve istenilen sürü bağışıklığına ulaşılamamıştır.
Sürü bağışıklığı, virüsün yayılmak için yeterli konak canlı bulamaması ve yayılma hızının düşmesi olarak tarif edilebilir. Popülasyonda düşük bir bağışıklık seviyesi, hastalığın yayılmasını yavaşlatabilir, ancak sürü bağışıklığı, enfeksiyonların büyük salgınlara dönüşme olasılığının daha az olduğu noktayı temsil eder. Koronavirüs için bu oranın ne olduğu henüz tam olarak bilinmese de, birçok uzman %60 ila %80 arasında olduğunu tahmin etmekte.
Sürü bağışıklığının tüm tahminleri, geçmiş bir enfeksiyonun insanları ikinci kez hastalanmaya karşı koruyacağı varsayımı üzerine. İnsanların koronavirüse karşı bağışıklık kazandıklarına dair kanıtlar olsa da, bunun her durumda doğru olup olmadığı ve bağışıklığın ne kadar süreyle hangi güçte olduğu henüz kesin değil.
Spesifik bir tedavimiz veya aşımız olmadığı düşünüldüğünde sürü bağışıklığına bu şekilde ulaşmamız yakın bir zaman için mümkün gözükmemektedir. Dünya Sağlık Örgütü de aşının bulunmasının sürü bağışıklığına daha hızlı bir şekilde ulaştırılabileceğinden, önlemleri gevşetmenin yanlış olduğundan bahsetmiştir.
Kaynaklar
- Yazar Yok. The Lancet. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Nature. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Evrim Ağacı. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Evrim Ağacı. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Evrim Ağacı. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı