Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Melih B
Melih B
9K UP
Üye
3

Işık hızına ulaşırsak neler yapabiliriz?

Işık hızı, bize ne anlamda nasıl etkiler sağlardı? Anladığım (internette gördüğüm) kadarıyla bir sürü imkansız denilebilicek şey(örn; geçmişe gitmek) ışık hızıyla mümkün.
541 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Kıvanç Açıkel
Bilimsever

Dünya'dan yola çıktığımızı varsayalım. Dünya'dan geçmişte yansımış olan ışık, ışık hızında ilerler. Biz de ışık hızında ilerlersek, hızlarımız eşitlenir. Aynı hızda olduğumuz ve ışık bizden önde olduğu için geçmişte yansımış olan ışığı yakalayıp görmemiz imkansızdır. Yani en erken bizle beraber yola çıkmış ışığı, yani yola çıktığımız zamanki ışığı görebiliriz. Eskiyi görmek, daha önce yansımış ışığı yakalayabilmek için ondan daha hızlı olmalıyız, yani ışık hızını geçmeliyiz. Ama bu durum geçmişe gitmekten çok, sadece geçmişi görmektir. Çünkü sadece geçmişte yansımış ışığı yakalarız. Dolayısıyla geçmişle etkileşemeyiz. Ancak geleceğe gidip etkileşmek mümkündür. Çünkü ışık hızına yaklaştıkça zaman sizin için yavaşlar, ışık hızına varınca ise durur. Böylece zaman sizin için durmuşken diğerleri için devam eder ve durduğunuzda diğerleri için zaman geçmiş olduğu için geleceğe gitmişsinizdir. Mesela ikizlerden birini yüksek hızlı bir uzay yolculuğuna çıkarır, diğerini Dünya'da bırakırsanız zaman uzay yolculuğu yapan için daha yavaş geçeceği için bu ikiz yolculuktan geri döndüğünde diğerine göre daha genç olacaktır, buna ikizler paradoksu denir. Ama böyle bir gidişten sonra geri dönmek mümkün değildir.

Işık hızını geçebilseydik geçmişi görmek mümkün olurdu ama hiçbir kütleli cisim ışık hızına ulaşamayacağından geçmişi görmemiz imkansızdır. Zamanı yavaşlatmak için ise ışık hızına yakın ama daha düşük hızlar da yeterli olabilir. Bu durumda geleceğe giden kişi için bir miktar zaman geçmiş olacak ama yine de yavaşlamış olduğunden geleceğe gidebilecektir. Ama insanlar ışık hızına çıkarılmak için şimdilik çok fazla ağırdır. Ayrıca bir insanı nasıl olduğunu bilmediğimiz bir zamana göndermenin ne kadar etik olduğu tartışılır.

Tüm Reklamları Kapat

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gürkan Sural
Basit bir okuyucum sadece

Işık hızına tam olarak ulaşamayız. Çünkü hız arttığın için kütlede arttığından dolayı tam olarak ışık hızına ulaşamayız ama yaklaşabiliriz. Peki ışık hızına yaklaştığımız takdirde neler yapabiliriz;

1-) Geleceğe gidiş

Tüm Reklamları Kapat

2-)Geçmişe gitme

Ama önemli dipnot geçmişe gidip onu elleyemeyiz yani dinazorlar alemini görürüz ama dinazorlara selam veremeyiz.[1]

Kaynaklar

  1. www.youtube.com. Celal Şengör: Zamanda Yolculuk Yapılabilir Mi ?. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close