Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sema Can
Üye
5

Irklar, kan grupları ve dünya dilleri nasıl oluştu?

3,476 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Bu oldukça kapsamlı bir konu; ancak temel olarak olan şu: Homo sapiens'in ataları Afrika'dan çıktıktan sonra özellikle kıyı şeridini takip ederek Dünya'nın geri kalanına yayılmaya başladılar. Bu süreçte popülasyonlar arasında kesintisiz bir bağlantı olmadığı için, coğrafi izolasyonlar oluşmaya başladı. Örneğin günümüz Hindistan'ın doğusuna ulaşan popülasyonlar, Anadolu civarında kalanlar ile bağlantılarını yitirdiler. Buna bağlı olarak, hemen her coğrafi izolasyon vakasında olduğu gibi, gruplar arası gen alışverişi olmadığı için türleşmenin ilk adımı atılmış oldu. Bu süreçte belli başlı fiziksel farklılıklar her bir popülasyonda izole halde belirginleşmeye başladı; çünkü her tür en nihayetinde bulunduğu ortama adapte olmaktadır.

Bu izolasyon sırasında diller de izole olduğu için birbirlerinden farklılaştılar (tıpkı farklı aksanların, baskın aksandan izole olması halinde yeni dillere evrimleşmesi gibi). Zaten linguistik evrim ile biyolojik evrim arasında çok sıkı paraleller mevcut.

Kan grupları bu ayrışmadan çok önce evrimleştiği için zaten tüm popülasyonlara yaklaşık olarak eşit dağıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak izolasyonlar sonradan insanların sayısının artması, popülasyonlarının genişlemesi ve nihayetinde teknolojinin ilerlemesi sonucu ortadan kalkmaya başladı. Bu nedenle genler karışmaya, popülasyonlar arası farklılıklar azalmaya başladı. Bu noktaya kadar biyolojik olarak ırklardan söz edebilirdik; çünkü biyolojide ırk kavramı izolasyona göre tanımlanmaktadır (her ne kadar artık bu tanım bile pek kullanılmıyor olsa da). Ancak ortada izolasyon kalmayınca, etkin olarak ırk kavramı da dağılmış oldu. Sadece atalardan miras kalan farklılıkları taşımaya devam etti popülasyonlar. Bunlar arasındaki öbeklenmeyi artık ırklarla değil, klin gibi daha belirsiz sınırlara sahip kavramlarla izah etmekteyiz.

1,182 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close