Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
2

İnternet Hızlarını Km/H'a çevirmek istesek nasıl çevirebilirdik?

Mesela 1.02 Petabyte veri indirimi şu anda mümkün. Japonlar bunu sağladı. Fakat bunun Km/H cinsine karşılaştırmak istesek nasıl olurdu? Işık hızında internet dediğimiz mantıkda bir internet bulunsaydı ne kadar hızlı olurdu? Elektronların ışık hızını aşarak bir biri ile haberleşebildiğini öğrendik, İnternet hızı için kullanılabilirler miydi?
209 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Network Uzmanı

İnternet hızlarına km/h veya km/sn cinsinden net bir rakam veremeyiz, belki yaklaşık rakamlar vermek mümkün olabilir.

Öncelikle veri aktarım hızından bahsedelim; 1GB, 100GB, 10TB hiç fark etmez, bu değerlerin tamamı 1 saniyede gerçekleşen veri aktarım hızıdır. Dikkat edilirse burada mesafe söz konusu değil, kurduğunuz yapının bir saniyede ilettiği verinin bütünü kast ediliyor.

Son yıllarda fiber ağların kurulması ve temelinde ışığın veri iletiminde kullanılması, ışık hızında internet terimlerinin de ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ancak veri iletimi ışık hızında gerçekleşmez. Bilinen ışık hızı, vakum ortamda ışığın aldığı yoldur. Fakat fiber kablolarda yer alan camın içerisinde ışığın ilerleme hızı daha düşüktür (yaklaşık 200.000 km/sn). İş bununla da bitmez. Genelde uzun mesafe iletimler için 9 mikron (singlemode kablo), kısa mesafelerde bant genişliği yüksek olan 50 mikron (multimode) kablolar kullanılır. Işık çok ince cam kıllar içerisinde sürekli saçılım yapar ve kırılarak ilerler, dolayısı ile 10km mesafesi olan fiber kabloda aslında 10km'den daha fazla yol kat eder.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak; veri iletim hızını etkileyen değişkenler vardır, kablo yapısı, network dizaynı, sinyal güçlendiricilerinin (switch, hub v.b.) işlem gücü v.s.

Sorunuzun devamında "kuantum dolanıklığı ile iletişim mümkün mü" şeklinde sormuşsunuz. Şimdiki teknoloji ile mümkün değil. Örneğin, bir elektronun spini hakkına bilgi sahibi olunca, dolanık diğer elektronun durumu hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Ancak bu her defasında bu şekilde ilerliyor, birinci elektrona sürekli ölçme ve değerlendirme yapmak gerekiyor. Yani her ölçüm ve gözlemde bir olasılık söz konusu.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close