İnternet hızlarına km/h veya km/sn cinsinden net bir rakam veremeyiz, belki yaklaşık rakamlar vermek mümkün olabilir.
Öncelikle veri aktarım hızından bahsedelim; 1GB, 100GB, 10TB hiç fark etmez, bu değerlerin tamamı 1 saniyede gerçekleşen veri aktarım hızıdır. Dikkat edilirse burada mesafe söz konusu değil, kurduğunuz yapının bir saniyede ilettiği verinin bütünü kast ediliyor.
Son yıllarda fiber ağların kurulması ve temelinde ışığın veri iletiminde kullanılması, ışık hızında internet terimlerinin de ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ancak veri iletimi ışık hızında gerçekleşmez. Bilinen ışık hızı, vakum ortamda ışığın aldığı yoldur. Fakat fiber kablolarda yer alan camın içerisinde ışığın ilerleme hızı daha düşüktür (yaklaşık 200.000 km/sn). İş bununla da bitmez. Genelde uzun mesafe iletimler için 9 mikron (singlemode kablo), kısa mesafelerde bant genişliği yüksek olan 50 mikron (multimode) kablolar kullanılır. Işık çok ince cam kıllar içerisinde sürekli saçılım yapar ve kırılarak ilerler, dolayısı ile 10km mesafesi olan fiber kabloda aslında 10km'den daha fazla yol kat eder.
Sonuç olarak; veri iletim hızını etkileyen değişkenler vardır, kablo yapısı, network dizaynı, sinyal güçlendiricilerinin (switch, hub v.b.) işlem gücü v.s.
Sorunuzun devamında "kuantum dolanıklığı ile iletişim mümkün mü" şeklinde sormuşsunuz. Şimdiki teknoloji ile mümkün değil. Örneğin, bir elektronun spini hakkına bilgi sahibi olunca, dolanık diğer elektronun durumu hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Ancak bu her defasında bu şekilde ilerliyor, birinci elektrona sürekli ölçme ve değerlendirme yapmak gerekiyor. Yani her ölçüm ve gözlemde bir olasılık söz konusu.