Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Utku Derin
Utku Derin
150K UP
Üye
19

İnsanların yüzlerindeki ifadeleri analiz ederek yalanları tespit ettiğini iddia eden kişilerin yaptığı ne kadar bilimsel?

Sosyal medyada kendini "profil tanımlama, mikro ifade analizi ve beden dili uzmanı" gibi sıfatlarla tanıtıp video kesitlerinde insanların yalan söyleyip söylemediğini analiz eden kişilerin akademik ve bilimsel dayanağı var mı? Aldıkları eğitimleri inceledim ve makale aradım ancak bulamadım. Sahtebilime yakın görünüyor ama sormak istedim.
1,872 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
6 Cevap
Boran Tunç
Boran Tunç
26K UP
Konu hakkında okuduğum kitaplar ve makaleler.

Yüz ifadelerinden sonuç çıkarılmaya çalışmak bilimsel bir dayanağa sahiptir.Darwin 1872 yılında kültüre ya da bölgelere göre değişmeyen 6 yüz ifadesi olduğunu tespit etmiştir.Hatta doğuştan kör veya sağır kişilere bile genetik olarak bu yüz ifadeleri aktarılmıştır.Dolayısıyla bu yüz ifadelerinden kişilerin duyguları hakkında bilgi sahibi olabiliriz.Ancak yalan söyleyip söylemediğini anlayabilir miyiz?Aslında insanların yalan söylemesi sinir sisteminden yüz ifadelerine de etki eder.Fakat buna kesin gözüyle bakamayız.Birinin konuşurken heyecanlanması ya da önemli bir ayrıntıyı hatırlamaması suçlu ya da yalancı oldukları sonucunun çıkarılmasını gerektirmez. Daha genel tutarsızlıklara bakmak gerekir.Yüzde yüz doğru sonuç veren bir yalan tespit yöntemi yoktur. Fakat biraz taktik, zeka ve ikna yoluyla doğruların ortaya çıkmasını umut etmek mümkündür.Ama dediğim gibi buna %100 bilimsel diyemeyiz.

Daha çok detaylı bilgi için kaynağa göz atabilirsiniz.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Cumhur Ertekin. (2005). Yüz Ve Mimiklerin Nöröfizyoloji Ve Nörölojisi. Türk Nöroloji Dergisi. | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Deniz Çanakcı
Psikoloji öğrencisi,tutkunu

Benim sosyal medyada gördüğüm çoğu insan bilimsel dayanak olarak Paul Ekman'ın çalışmalarını kaynak olarak gösteriyor o yüzden ben de kendisi hakkında bildiklerimden soruyu cevaplamaya çalışacağım. Paul Ekman evrensel yüz ifadeleri konusunda araştırma yapmış ve araştırmalarıyla bilinen bir bilim insanı.[1] Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın adlı kitabında da yalanın nasıl anlaşılabileceğini anlatıyor. Çalışmaları ilk olarak evrensel yüz ifadeleri araştırmalarıyla başlıyor ve sonra da yalanın vücudumuz üzerindeki üzerine çalışmalarını yoğunlaştırıyor. Bazı ülkelerin polis, gümrük kontrol çalışanları da beden dili eğitimleri alıyor ve Paul Ekman'da bu eğitimcilerden birisi.[2]2. kaynakta bahsedilen teorilerin üniversitelerde gösterilmemesi gerektiğinden bahsediyor ve bu konuda hala devam eden bir tartışma var ama beden dilini sahtebilim olarak gören bir araştırmaya rastlayamadım.

Ayrıca yalanı insanların yazıları üzerinden yakalamaya çalışan bir yazılım da 67% oranında başarılı olmuş[2] Paul Ekman'ın çalışmaları ne kadar popüler olsa da internette çalışmalarını eleştiren ve yüz ifadelerinin evrensel olmadığını savunan bilim insanları da var. Yalan veya beden dilini anlamak için evrensel ya da hiç yoktan kültür bazlı yüz ifadelerinin/beden dilinin gerekli olduğunu düşünüyorum ve Ekman'ın çalışmaları da buradan başlıyor o yüzden bahsettim. 2014'de yayınlanan bir araştırmada da duygularla ilgili kültürel farklılıklar bulunmuş.[3] [1]. Ben de lisans eğitimim sırasında beden dili , yalan tespiti konuları birkaç farklı profesörden dinledim. Her ne kadar araştırmalara şüpheyle yaklaşıyor olsalar da konudan geçerliliğini yitirmiş bir alan olarak bahsetmediler.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. D.Matsumoto. (2024). Paul Ekman And The Legacy Of Universals. Journal of Research in Personality 38, sf: 45–51. doi: 10.1016/j.jrp.2003.09.005. | Arşiv Bağlantısı
  2. R. Adelson. Detecting Deception. (1 Temmuz 2004). Alındığı Tarih: 22 Mart 2024. Alındığı Yer: American Psychological Association (APA) | Arşiv Bağlantısı
  3. Gendron,M., et al. (2024). Cultural Relativity In Perceiving Emotion From Vocalizations. Psychological Science, 25(4), 911-920. Https://Doi.org/10.1177/0956797613517239. Psychological Science, sf: 911-920. doi: 10.1177/0956797613517239. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Koray Kahraman
Bununla ilgili eğtim aldım ve kitap okudum.

Her yüz ifadesinden kesin bir sonuç çıkaramazsınız; bu kişiden kişiye değişir. Bazı kişiler, gergin olduklarında belirli davranışlar sergilerler ve bu davranışları eğitimli bir göz gözlemleyebilir. Gergin davranışları yorumlarken, örneğin bir konu hakkında sohet ederken belirli hareketleri tekrarladığını fark edebiliriz. Bu davranışlar, kişinin bu konuyu konuşmak istemediğini gösterebilir. başka bir örnek daha çoğu insan görüştüğü/sohbet ettiği kişiye doğru ayaklarını çevirir, ancak eğer ayaklar(çoğunlukla tek ayak olur) kapıya ya da başka bir yöne dönükse, bu konuşmayı yapmak istemediği veya başka bir işi olduğu anlamına gelebilir. Beden dili hakkında daha fazla detay bilgisi sahip değilim, ancak okuduklarımı aktarmaya çalıştım. Söylediklerim size bir şey ifade etmeyebilir. Kaynaklar kısmındaki kitabı okursanız, sorularınıza daha net cevaplar bulabilir ve faydalı bilgiler edinebilirsiniz. Kitabı okurken öğrendiğiniz konuları çevrenizdeki insanlarda gözlemlemek, bilgilerinizi pekiştirmenize yardımcı olabilir. Beden dili, sözlü olmayan iletişimi ifade eder ve bu iletişim becerisini öğrenmek, sosyal yaşam, iş hayatı ve diğer alanlarda büyük bir fayda sağlayabilir. Bilimsel açıdan, yüz ifadeleri ve beden dili üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Charles Darwin'den itibaren birçok araştırmacı, insanların farklı duygusal durumlarını yüz ifadeleri aracılığıyla ifade ettiğini göstermiştir. Paul Ekman gibi psikologlar, yüz ifadelerini incelemiş ve temel duygusal ifadeleri (mutluluk, öfke, korku, iğrenme, şaşkınlık, üzüntü) tanımlamışlardır. Bu temel ifadeler, insanların evrensel olarak anlayabileceği duygusal ifadelerdir. Yüz ifadeleri ve beden dili üzerine birçok bilimsel araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar, insanların duygusal ifadeleri tanıma yeteneklerini ve duygusal ifadelerin evrenselliğini incelemiştir. (Beden Dili hakkındaki tüm sözlerim yüz ifadeleri içinde geçerlidir yüz ifadeleri mikro/makro mimikler beden dilinin alt dalıdır. yüz ifadeleri için örnek vericek olursak konuşma esnasında sürekli yüzüne özellikle yüzündeki sinirlerin yoğun olduğu bölgelere dokunuyosa içgüdüsel olarak rahatlamak istiyodur yani gergindir bu gerginliği etrafınızda değişen duruma göre yorumlamalısınız.)

104 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. Navarro. (2008). Beden Dili - Eski Fbi Ajanından İnsanların Bedenini Okuma Rehberi. ISBN: 9786051060484. Yayınevi: Alfa Yayıncılık.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Murat İşbaşaran
Amatör Bilimci

Bu konuyla ilgili sana The mentalist dizisini önerebilirim diziyi izlersen soruna biraz cevap bulabilirsin yada diziyi izleyip bu soruyuda sormuş olabilirsin :)

Kişisel görüşüm insanları okumanın mümkün olduğu ama doğruya ulaşmak uzun yıllar çalışma ve insan tanıyarak mümkün olabilir.[1][1]

[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. IMDb. The Mentalist. Alındığı Tarih: 22 Mart 2024. Alındığı Yer: imdb | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Demir
Enes Demir
98K UP
Araştırmacı

Sözlü olmayan ifadeler, kişilerarası iletişimde en az kullandığınız sözcükler kadar önemlidir. El, kol hareketleriniz, vücut duruşunuz, yüz ifadeniz, göz hareketleriniz, jestleriniz ve mimiklerinizle insanlara birtakım mesajlar veririsiniz. Beyin saniyenin beşte birinde bu sözlü olmayan ifadeleri anlamlandırır. Bu yüzden de insanlar hakkında çoğunlukla ilk görüşte bazı izlenimler edinirsiniz. Yani tanışır tanışmaz birine kanınızın ısınması veya birinin duruşundan, bakışından hoşlanmamanız tamamen normaldir. Karşınızdaki kişinin hareketlerini kısa süre gözlemlediğinizde, içinde bulunduğunuz kültürel kodlara göre nesiller boyunca aktarılanlar, siz farkında olmadan su üstüne çıkıverir. Bu yüzden de beden dilini etkili kullanan kişiler, iş yaşamında ve sosyal çevrelerinde olumlu izlenim bırakırken beden dilini yanlış kullananlar iletişim sorunları yaşayabilir.

Beden Dili Bize Ne Anlatabilir?

Hepimiz ruh halimize göre dışarıya farklı işaretler veririz. Öyle ki iyi bir gözlemciyseniz karşınızdaki kişinin dikkatinin sizde olup olmadığını, yanınızda sıkılıp sıkılmadığını hatta sizden hoşlanıp hoşlanmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Böylece kızgınlık, öfke, gerginlik, mutluluk gibi farklı duygular insanların vücut diline bakarak anlaşılabilir. Bu dili iyi bilmek sizin iletişiminizi güçlendirir, çevrenizdekileri doğru anlamanızı ve doğru anlaşılmanızı sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Neden Önemlidir?

İnsanlar birileriyle iletişim kurarken sadece konuşmazlar, söylediklerini fiziksel hareketlerle de desteklerler. Hiç kimse beden dilinin ifadelerinden kolay kolay kaçamaz. Yani konuşarak bir şeyler anlatmaya çalışırken bedenlerimiz bizi ele verir. Bu dili çözersek çevremizdekilerin iç dünyası hakkında önemli bilgiler ediniriz. Ama yine de kişilerarası iletişimde sadece belirli mimik ve jestlere bakarak karşımızdakini yorumlamak yanlıştır. Bunun yerine vücut dilinin tamamına bakarak bir kanıya varmak gerekir.

Beden dilini bilmenin tek yararı çevrenizdeki insanları doğru okumak ve daha iyi anlamak değildir. İnsanlar iletişim kurarken sadece doğru anlamayı değil doğru anlaşılmayı da isterler. Kendi beden dilinize hâkim olarak, vermek istediğiniz mesajlarla çelişmeyen bir beden dili kullanabilirsiniz. Böylece siz de doğru anlaşılabilirsiniz.

Kültür Beden Dilini Nasıl Etkiler?

Tüm Reklamları Kapat

Beden dilinin kodları aile, arkadaş çevresi, iş ortamı gibi içinde yaşadığımız dar çemberde kolaylıkla çözümlenebilirken farklı kültürlerde farklı anlamlar taşıyabilir. Bu yüzden bilmediğimiz kültürlerde sözsüz iletişim kurmak zorlaşır. Örneğin bizim kültürümüzde göz teması kurmak karşımızdaki kişiyi dikkatle dinlediğimiz anlamına gelirken Japonlara göre bu, kötü bir anlam taşır ve gözünü sizden ayırmayan kişinin sinirli olduğunu gösterebilir.

Beden dili sadece kültürlere göre değişmez; kadınlar ve erkekler beden dillerini farklı kullanırlar. Daha çocukluktan itibaren yetiştirilme tarzlarındaki farklılık beden dilinin ayrışmasına neden olabileceği gibi, sonradan öğrenilmiş davranışlar da temel ayrılıkları ortaya koyabilir.

Beden Dilini Bilmenin Faydaları Nelerdir?

İyi iletişim kurmak, doğru anlaşılmak ve doğru anlamak için beden dilinin kodlarını kolayca çözümleyebilmek gerekir. Unutmayın ki insanlar gerçek duygu ve düşüncelerini kelimelerin arkasına kolaylıkla gizleyebilirler. Ama beden dili çoğu zaman söylenmeyenleri ortaya çıkarır.

Gözleriniz Sizi Ele Verir

Gözler iletişimde en belirleyici unsurdur. Direkt göz teması kurmamak kendinden emin olmadığınız hatta muhatabınıza dürüst olmadığınız izlenimi verebilir. Ama karşınızdakinin gözlerine çok uzun süre bakmak da genel olarak saldırganlığın göstergesidir. Gözleri aşağı yöneltmek korku, suçluluk veya boyun eğme mesajı içerebilir. Kaşları aşağı yöneltmek ve göz kısmak söylenenleri dinlediğiniz ve anlamaya çalıştığınızı ifade eder. Ama kaşlar yukarıdaysa ters giden bir şeyler olabilir. Çünkü araştırmalar genellikle huzursuz edici durumlarda, farkında olmadan kaşlarımızı kaldırdığımızı gösteriyor.

Endişeliyken veya başkalarını değerlendirirken gözümüzü hızlı hızlı kırparız. Başkalarının yaptığı rahatsız edici davranış veya yorumlara karşı da bakışlarımızı yana doğru eğeriz. Ama bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken gözleri devirmemektir. Çünkü gözlerinizi devirmeniz saygısızlık göstergesidir ve hoş karşılanmaz. Dinledikleriniz üzerine göz kapaklarınızı uzun süre kapalı tutmanız veya geç açmanız memnuniyetsizliğinizi ifade eder.

Gülüşünüzün gerçek olup olmadığı göz çevresindeki kırışıklıklardan anlaşılabilir. Ağzınız ne kadar açılırsa açılsın samimi değilseniz gözlerinizin çevresinde yaprak bile kımıldamaz.[1]

Kaynaklar

  1. Admin. Beden Dili, Jest Ve Mimikler (Anlamları). Alındığı Tarih: 3 Kasım 2023. Alındığı Yer: dergipsikopol | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close