Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

İnsanların sezgilerinin bir sınırı veya bir kaynağı var mıdır? Birinin öleceğini bir gün önceden hissedebilir mi?

Babam ölmeden bir gün önce gece rüyamda başka bir yakınımın öldüğünü acılar içerisinde ağladığımı gördüm. Babamın herhangi bir hastalığı veya ölüm belirtisi yoktu . Sıradan bir akşam geçirdik ve ölmeden bir gün önce çok kötü bir şey olacak hissi içimi kapladı. Uyandıktan 2 saat sonra babam vefat etti . Beynim bunun olacağını nereden bilebilirdi ?
1,637 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yaren Hazar
Yaren Hazar
69K UP
Öğrenci

Sezgiler, insanın bilgeliğidir ama sezgilerle duyguları karıştırmamak gerekir. İnsan arzularıyla sezgilerini karıştırdığında yanılır. Sezgiler konusunda hassas bir denge söz konusudur. İnsanlar bazen hissettiğini vücudunda sezgi mi yoksa bir duygusal bir tepkime mi olduğunu karıştırır.

Henri Bergson'a göre sezgi bir bilinçtir. Bilinç hallerini Bergson, bir melodideki seslere benzetir. Bergson’a göre bilinç dış dünya ile ilgili ilk fikrini duyumlar vasıtasıyla elde eder. 2 türlü bilgi elde aracı, türü olduğunu bunların ; Bilimsel Bilgi ve Sezgisel bilgi olduklarını belirtir.

Sezgicilik (Entüisyonizm) (Mistisizm) olarak adlandırılır. Sezgicilik, hiçbir aracıya gerek duyulmaksızın sezgilerimiz aracılığıyla kavranabilen ahlaki doğruların insan duygu ve düşüncelerinden, uzlaşımlarından bağımsız olarak var olduğunu iddia etmesiyle bilişselci-nesnelci etik teorilerdendir.

Tüm Reklamları Kapat

Orta Çağ felsefesinde önemli isimlerden biri olan İmam Gazali "İnsanda iki göz vardır. Birincisi fiziki gözdür. İnsan bununla maddi dünyaya yönelir ve bir takım bilgilere ulaşır. Bu göz bilim ve felsefeyi kuran akıl gözüdür. İnsan için bu yeterli değildir. İkincisi ise kalp gözüdür. Kalp gözü manevi olduğu için insan kalbiyle gerçekleri bütün açıklığıyla kavrar." Der ve sezginin bir düşünce konusunun doğrudan doğruya, kasıt ve ihtiyar olmaksızın birden bire kavranması olduğunu söyler. Gazali'ye göre sezginin akli, tecrübi, mistik ve estetik türleri bulunmaktadır.

İbn-i Sina ise sezgiyi ‚ bilinenden bilinmeyene hızlı geçiş olarak tanımlamaktadır. Bahsedilen hızlı geçişin gerçekleşmesi ise kıyas yapan zihinde orta terimin aniden belirmesi ile alakalı olduğunu söyler. Sezginin tamamen kişinin kendinden kaynaklandığı ve gizem taşıyan bir yanı bulunmadığını söyler.

[1]

[2]

[3]

Kaynaklar

  1. Ömür Karslı. Gazali'de Sezginin Anlami, Konumu Ve Siniri Sorunu The Meaning, Position And Limit Problem Of Intuition In Al-Ghazali. Alındığı Tarih: 18 Nisan 2023. Alındığı Yer: ResearchGate | Arşiv Bağlantısı
  2. İsmail KÖZ. Sezgi’nin Bilgideki Yeri Ve Önemi. Alındığı Tarih: 18 Nisan 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
  3. Ayşe EROĞLU. Henri Bergson’da Bilinç-Sezgi İlişkisi. Alındığı Tarih: 18 Nisan 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mesut Beyoğlu
Mesut Beyoğlu
1,721 UP
düşünce belirtme amaçlı

Aynı durumu ben annem ölmeden 1 ay önce yaşamıştım. Daha önemlisi annem bunu 1 ay önceden söylüyor ve sevdiği tüm insanlar ilede helalleşiyordu. his dediğimiz şey duygularımız sezgilerimiz kimi zaman yanılsada bazen yanılmaz, her şeyin bir kaynağı varsa bu duygularında bir kaynağı vardır diye düşünüyorum.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close