Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ahmet Eren
Ahmet Eren
4,717 UP
Üye
1

İnsanlarda bulunan tüm genler tek bir canlıda bulunabilir mi?

Okuduğum bir yazıda Hz. Adem'in genlerinde tüm torunlarının genlerinin saklı olduğu yazıyordu ve bunun bilimsel olarak kabul gördüğünü yazıyordu? Bilimsel olaral bu mümkün mü?
485 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Skeptik

Bu konuyu bilimsel olarak değerlendirmek çok mümkün değil. Çünkü "bütün çeşitliliğin tek bir insanda bulunması" şu ana kadar görülmemiş bir iddia.

Hz. Adem derken ilk insandan bahsediyorlarsa bilimsel olarak "ilk insan" diye bir şey zaten yok. Homo sapiens ve ataları büyük bir popülasyondu.

Tüm Reklamları Kapat

Evrimin çeşitlilik mekanizmaları var. Bunlar "her bireyi" atalarından farklı kılıyor. Yani her bireyde atasında olmayan bir çeşitlilik oluşuyor. Her bireyde oluşan çeşitlilik de türün çeşitliğini oluşturuyor. Doğada gördüğümüz kadarı ile homo sapiens ya da atalarından yani bu büyük popülasyondan küçük bir grup (hatta bu durumda 1 kişi) ayrılırsa genetik çeşitlilik de büyük miktarda daralacaktır. İşte bu şekilde, küçük bir grubun, kendi sınırlı sayı ve çeşitteki özelliğini taşıyan büyük bir popülasyon yaratmasına kaşif etkisi (founder effect) diyoruz.

Bir popülasyon, bir çevreye uyum sağlayacak biçimde evrimleşirken elbette bir bireyin uyum başarısı diğerlerinden daha yüksek olabilir ama hiçbir örnekte türün genetik havuzunun bir bireyde toplandığı bir duruma rastlamadım.

Tüm Reklamları Kapat

Hatta insanları geçelim, doğrudan dünyadaki bütün canlıların ortak atası olan LUCA'ya ait olma potansiyeli bulunan 11.000 ortak gen belirlendi ama bu da haddinden fazlaydı: Bu kadar çok geni olsa, herhangi bir modern hücrenin yapabildiğinden çok daha fazlasını yapabilir olurdu. Günümüzdeki canlıların ise milyarlarca gene sahip olduğunu söylemeye gerek yok.

LUCA'dan sonra milyarlarca yeni tür oluştu. Bu yeni türlerin farklı popülasyonları farklı çevrelerde farklı türlere evrimleştiler. Yani tüm canlıların ortak atasında bile tüm canlıların genleri bulunmuyorken "bilimsel olarak" bu organizmalardan hiçbir "ayrıcalığı" bulunmayan insanların (hatta bir insanın) içinde bulunması mümkün değil.

Ancak burada bilimsel bir tartışma yapmıyoruz aslında. Hz. Adem'den bahsedince Allah inancı da işin içine giriyor. "Mümkün olmasa da Allah sonsuz güçtedir, imkansızı da yapar." diyerek bile savunulabilir. Hatta bilimsel olarak insan özel olmadığı halde işin içine inanç girince insan merkezci bakış açısı ile bakılır. O yüzden bu tür dinci siteler bilimin işine geldiği kadarını kullanır.

Özelliklerin genlerde bulunduğunu öğrendik. Tek bir insandan bu kadar çeşitlilik oluşması pek mümkün değil. Bunları öğrenince o mutasyonların içinde bütün canlıların potansiyeli olduğu kastettiklerini de söyleyebilirler. Allah'ın gücü sonsuz olduğu için bütün genleri Adem'in içine özenle koyduğunu ama bilimin fark edemeyeceği şekilde koyduğunu söyleyebilirler.

Bunlar cevap değil. Buradaki amaç bilimsel bir cevap vermek de değil. İnsanlar, inançlarına körü körüne bağlı oldukları ve bazı bilimsel gerçekleri kabul etmekte sorun yaşadıkları zaman bilimi inançlarına göre eğip bükerek inançlarının ortaya çıkardığı bilimsel sorunları kurtarma çabasına giriyorlar. Bu durum da onlardan biri.

207 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Evrim Mekanizmaları - 1: Evrimi Tetikleyen Mekanizmalar Nelerdir?. (29 Mayıs 2011). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Ç. M. Bakırcı. Evrim Mekanizmaları - 7: Genetik Sürüklenme. (30 Mayıs 2011). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  3. S. Uzel. Filogenetik Yöntemler Seoa'nın Yaşamına Işık Tutuyor. (20 Aralık 2018). Alındığı Yer: Bilim Fili | Arşiv Bağlantısı
  4. Ç. M. Bakırcı, et al. İlk İnsan Asla Var Olmadı!. (2 Kasım 2017). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kurtlar Neden Dolunayda Ulur?
Kurtlar Neden Dolunayda Ulur?
Psikolojiyle İlgili 10 Sorunuza 10 Cevap! | Sorun Var #6
Psikolojiyle İlgili 10 Sorunuza 10 Cevap! | Sorun Var #6
Kulaklarınız Neden Çınlıyor?
Kulaklarınız Neden Çınlıyor?
Euler Diski Neden Durmuyor?
Euler Diski Neden Durmuyor?
Son Çiçek Salgını Bir Lab Sızıntısı Nedeniyle Başlamış Olabilir mi?
Son Çiçek Salgını Bir Lab Sızıntısı Nedeniyle Başlamış Olabilir mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close