Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Recep Çiftçi
Recep Çiftçi
2,054 UP
Üye
3

İnsanlar, dinleri neden terk etmezler? İnsanlara aşılanan korkunun bunda etkisi nedir?

854 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Bayram Mert Özkaya
Bilimsever

Dinlerin toksik ama bağlayıcı özelliklerinden biri olan korkutma ve cezalandırma fikrinin kişiye aşılanması, kişinin istese bile o korkudan dolayı o dini terk edememesine yol açar. Bu korku genellikle küçüklükten aşılanır, çünkü küçük çocuğu korkutmak ve o zamanlardan fikirler aşılayıp kalıcı hâle getirmek daha kolaydır. Kitaplarda ya da peygamberlerin anlatılarında bile geçmeyen tonlarca cezalandırma şekli uydurulur. Bunu genellikle tarikat liderleri dinine değil de kendi tarikatına adam çekmek ve yaver toplamak için yapar. Muhafazakar aileler de kendi ailelerinin aşıladığı gibi cezalandırılmaktan korktuğu için maalesef "aman oğlumuz dinsiz olursa, ana baba olarak biz cezalandırılırsak" diye bu korkuyu daha küçük yaşından çocuklarına aşılar. Toplum arasında da bu korku salınır. Kişi doğruyu görse bile kafasında gömülü olan "cezalandırılma" korkusundan dolayı garanti olan yolu yani dini terk etmemeyi seçer. Çünkü o dini terk ederse ufak bile olsa ebediyen cezalandırılma şansı vardır kişinin kafasında. Hatta bu tür korkunun fazlaca aşılandığı kişiler gerçekleri defalarca görmelerine rağmen kendisini cezalandıran o dine ya da düşünceye yeni mantıksal temeller oluşturur, gerçekten mantıklı olsa da olmasa da. Bu, kutsal kitapların ya da peygamberlerin, ya da din önderlerinin anlattığı gerçek ve huzurlu iman eyleminden farklı olarak kişinin yobazlaşmasına yol açan imanı oluşturur. Kişi gerçekler ne kadar önde olursa olsun düşüncelerine inanır, savunur ve o dini (ya da düşünceyi) terk etmez, edemez.

8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arda Özgül
Konunun uzmanı değilim lakin kendi fikrimce:

Din dediğimiz şeyin günümüzde bir ayıklama sistemi olduğunu düşünüyorum. Genel olarak dinlere karşı bakış açısıyla birlikte insanın ne derece vasıflı olabileceği öngörülebiliyor. Şahsen kafa kesen bir bilim insanı görmedim. Aynı zamanda din, çoğunluğun vasıfsız ve nötr olduğu bir dünyada onlar için birer engel niteliği taşıyor. Bu düşünce ve sorgulamaktan yoksun insanlar din denen olguyu sorgulamaktan kaçınan insanlar olduğu için aynı zamanda din denen bir olgu hiç olmasa insanlara ve çevresine vereceği zarar tahmin edilemez. Yani din, bu ahmak kesimi bir nevi kontrol altında tutuyor. Aynı zamanda herhangi bir dine inanıp güzel işler yapan bilim insanları da var. Ama onlar da dinleri kendilerince yorumluyorlar. Fanatikliğini yapmıyorlar.

Aslında dinden çıkmak kişinin gelişiminde pek fazla bir şey ifade eden bir durum değil. Dinle uğraşan ve merak salan insanlar genelde dini sorgular ve belli durumlarda inancı değişebilir. Değişmese dahi tam anlamıyla bir dine sadık kalmak çok az insanın yapabileceği bir şey çünkü çok fazla kurallar bütünü var. Ama zaten toplumun büyük bir çoğunluğu kuran bile okumamış durumda. Bundan ötürü çoğunluk inancını olması gerektiği gibi yaşayamıyor. Aynı zamanda din tarihi dediğimiz bir durum da var. Dinlerin doğuşu, neden doğduğu ve tarih içerisinde nelere hizmet ettiği bilim camiası tarafından epey araştırılmış bir konu. Böyle bir konunun araştırılması sonucu elde edilen bulgular insanların korkusundan meydana gelen ve toplumu sistematik olmak üzere kontrol altında tutması için oluşturulan bir olgu olarak biliniyor. Yüzlerce hatta belki binlerce din olmasının sebebi de bu. Her dönem bir nevi ölüm gerçeğini kabullenemeyen insanlar birer çıkış yolu aradılar.

Aynı zamanda günümüz popüler dinlerin ödül-ceza sistemi korkudan beslenmekte ve bu korku genellikle bir çocuk büyütme mekanizması olarak kullanıldığı için sorgulamaktan çekinen ve korkuyla aşılanan bireyler büyüdüklerinde dahi bu çıkmazdan kurtulamıyorlar. Ama keşke kurtulsalar :D

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Sert
Ali Sert
60K UP
Düşünür çok Düşünür

İnsanlar dinlerini niçin terk etmek durumunda kalmalılar? Çağın bilim çağı olması ve bilimin tüm dinlerin, düşüncelerin, akımların, ekollerin üstünde olması sonucu insanların, bilimden uzak şeyleri terk etmek zorunda olması diyebilir miyiz? 21. yüzyılda insanlar, yüzyıllar öncesinden kalan dinlerden ve tüm batıl inançlardan kurtulmuş olmalılar. Bilim bize mutlak doğruyu verdiğine göre bu insanlar cahillikleri ya da baskılar ve inançlarının salık verdiği korkuları sonucu bu dinlerinden vazgeçmiyorlar. Yani gelişmiş olmak, bilimsel olmak dinlerden uzaklaşmayı gerektirir.

Oysa benim bildiğim bilim demokrasiyi, uygar olmayı, adaleti, insan haklarını önceler. İnsanları inançları, kültürleri, etniteleri ya da giysileri ile değil bilgisi ve düşünceleriyle ele almayı salık verir. Bilim insanı cahillikle, bilgisizlikle mücadele eder insanların inançları ya da kültürleriyle değil. Dinler, inançlar ya da kültürler bilimin tabi ki konusudur onu tarafsızca inceler fakat bir inancın geri kalmış olduğuna karar vermek bilimin konusu olamaz. Bunun tersi davranışlar ya da söylemler bence bilime zarar veriyor. Hangi inançtan olursa olsun insanların geri kalmış, cahil ya da ahmak olduklarını ima etmek bir bilim insanına yakışan şey değil.

Bilim başka inanç başka. Geçmişte de günümüzde de herhangi bir inanca ya da dine mensup olup da bilime çok büyük katkılar sunmuş bilim insanları var.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüz bilim dünyasında bazılarının tek tip bilgiler empoze edip ''bilim böyle düşünmeyi gerektiriyor'' diyerek tek tip bir insan profili ortaya koymaya çalışmaları insan doğasına aykırıdır.

Korkuya gelince ben artık cahil insanlara bilimden ve uygar olmaktan bahsetmeye; bazı okumuş insanlara da evrensel ve insani değerlerden bahsetmeye korkuyorum. Nedense ikisinde de benzer tepkiler alıyorum.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close