İnsanlar dinlerini niçin terk etmek durumunda kalmalılar? Çağın bilim çağı olması ve bilimin tüm dinlerin, düşüncelerin, akımların, ekollerin üstünde olması sonucu insanların, bilimden uzak şeyleri terk etmek zorunda olması diyebilir miyiz? 21. yüzyılda insanlar, yüzyıllar öncesinden kalan dinlerden ve tüm batıl inançlardan kurtulmuş olmalılar. Bilim bize mutlak doğruyu verdiğine göre bu insanlar cahillikleri ya da baskılar ve inançlarının salık verdiği korkuları sonucu bu dinlerinden vazgeçmiyorlar. Yani gelişmiş olmak, bilimsel olmak dinlerden uzaklaşmayı gerektirir.
Oysa benim bildiğim bilim demokrasiyi, uygar olmayı, adaleti, insan haklarını önceler. İnsanları inançları, kültürleri, etniteleri ya da giysileri ile değil bilgisi ve düşünceleriyle ele almayı salık verir. Bilim insanı cahillikle, bilgisizlikle mücadele eder insanların inançları ya da kültürleriyle değil. Dinler, inançlar ya da kültürler bilimin tabi ki konusudur onu tarafsızca inceler fakat bir inancın geri kalmış olduğuna karar vermek bilimin konusu olamaz. Bunun tersi davranışlar ya da söylemler bence bilime zarar veriyor. Hangi inançtan olursa olsun insanların geri kalmış, cahil ya da ahmak olduklarını ima etmek bir bilim insanına yakışan şey değil.
Bilim başka inanç başka. Geçmişte de günümüzde de herhangi bir inanca ya da dine mensup olup da bilime çok büyük katkılar sunmuş bilim insanları var.
Günümüz bilim dünyasında bazılarının tek tip bilgiler empoze edip ''bilim böyle düşünmeyi gerektiriyor'' diyerek tek tip bir insan profili ortaya koymaya çalışmaları insan doğasına aykırıdır.
Korkuya gelince ben artık cahil insanlara bilimden ve uygar olmaktan bahsetmeye; bazı okumuş insanlara da evrensel ve insani değerlerden bahsetmeye korkuyorum. Nedense ikisinde de benzer tepkiler alıyorum.