Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Exy .
Üye
4

İnsan neden durduk yere güler?

Gülme eylemi genelde sebep-sonuç ilişkisine dayanır. Birisi bir espri yapar komikse gülersin ama bende bu böyle değil. mesela ben "Aşk Acısı Sizi Öldürebilir mi?" videosunu izlerken 5:48'de baya güldüm. Neden, komik bir şey mi var? Hayır yok, normal bir video. Yani bu gülme gülümseme gibi değil baya sesli kahkaha. Sizce bunun sebebi nedir?
32,104 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
47K UP
Araştırmacı

Patolojik Gülme ve Ağlama (İstemsiz Duygusal İfade Bozukluğu) Nedir?

Patolojik gülme ve ağlama (PGA), nörolojik bir bozukluğa bağlı olarak gelişen ve kontrol edilemeyen ağlama ve/veya gülme nöbetleri ile karakterize bir rahatsızlıktır. Psödobulbar etki ya da istemsiz duygusal ifade bozukluğu olarak da adlandırılan hastalık kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyecek şiddette olabilir. Joker filminde de detaylı olarak işlenen hastalık birinci basamak sağlık hizmeti sunan hekimler tarafından çok iyi bilinmez. Bununla birlikte doğru bir şekilde anlaşıldığında kolayca tanınır ve çeşitli ilaçlarla yapılan tedaviye yüksek oranda yanıt verir. Patolojik gülme ve ağlama nöbetleri benzer yoğunluk veya sürelerde yineleyici şekilde yani stereotipik olarak ortaya çıkar. Tanının sıklıkla atlanması nedeniyle istemsiz duygusal ifade bozukluklarının yaygınlığı tam olarak net değildir. PGA hastaları toplum içine çıkmaktan utanabilir ve sosyal ortamlarda bulunmaktan endişe duyabilir. Bu nedenle de kişi arkadaşları veya ailesi ile yaptığı planları iptal etme eğiliminde olabilir. Bu durumla başa çıkmakta zorlanan kişide ayrıca depresyona veya anksiyete bozukluğu da gelişebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Patolojik gülme ve ağlama nedir?

Patolojik gülme ve ağlama (PGA) ya da psödobulbar etki (PBE), aniden ortaya çıkan ve kontrol edilemeyen uygunsuz gülme veya ağlama atakları ile karakterize bir tıbbi durumdur. Hastalığın daha nadir bilinen diğer bir adı ise istemsiz duygusal ifade bozukluğudur. Durum, tipik olarak beynin duyguyu kontrol etme şeklini etkileyebilen belirli nörolojik rahatsızlıklar veya yaralanmaları olan kişilerde görülür. Kişi duyguları normal bir şekilde hisseder, ancak bazen bunların dışa vurum şekli abartılı veya uygunsuz bir şekilde ortaya çıkar. Örneğin kişi çok üzülmüşken kahkaha atmaya başlayabilir. Gülme veya ağlama nöbetleri bazen tetikleyici olay ile uyumlu olabilir ancak abartılıdır. Örneğin komik bir olay karşısında normalde olması gerekenden çok daha yoğun ve uzun süren gülme krizleri yaşanabilir. Sonuç olarak, hastalık utanç verici olabilir ve günlük yaşam için yıkıcı etkilere yol açabilir. Bu da kişide içine kapanma ve sosyal izolasyona yol açabilir. Halihazırda zaten altta yatan ciddi bir nörolojik hastalığı olan kişi için bu patlamalar ek bir yük oluşturur. Patolojik gülme ve ağlama genellikle teşhis edilmez veya duygudurum bozuklukları (depresyon, mani, bipolar bozukluk) ile karıştırılır. Bununla birlikte, teşhis edildikten sonra ilaçlarla kontrol altına alınması sıklıkla kolaydır.

Tüm Reklamları Kapat

Patolojik gülme ve ağlama neden olur?

Patolojik gülme ve ağlama tipik olarak, çeşitli nörolojik hastalıklar veya merkezi sinir sistemi yaralanması olan kişilerde görülür. Bilim adamları, psödobulbar etkinin, beynin duyguları kontrol etmede görevli bölgesi olan prefrontal korteksteki hasardan kaynaklanabileceğine inanmakta. Beynin diğer bölümlerde gelişen hasar, depresyon ve mani ile bağlantılı beyin kimyasallarındaki değişiklikler de hastalığın gelişiminde rol oynayabilir. PGA'ya neden olabilen durumlardan bazıları şunları içerir:

-İnme: Beynin bir kısmına kan akışı kesildiğinde meydana gelen, hayatı tehdit eden bir tıbbi durum.

-Amyotrofik lateral skleroz (ALS): Beyin ve omurilikteki motor nöron adı verilen sinir hücrelerini etkileyerek kas kontrolünün kaybına neden olan ilerleyici bir sinir sistemi hastalığı.

-Multipl skleroz (MS): Beyin ve omuriliği etkileyerek görme, hareket, duyu veya denge ile ilgili sorunlar dahil olmak üzere çeşitli semptomlara neden olabilen bir durum.

-Alzheimer hastalığı: Hafıza, düşünme ve davranışları etkileyen bir bunama türüdür.

-Parkinson hastalığı: Titreme, katılık, yürüme, denge ve koordinasyon güçlüğüne yol açan bir beyin hastalığı.

-Progresif supranükleer palsi: Yürüme, denge, konuşma, düşünme, görme, ruh hali, yutma ve davranış ile ilgili sorunlara neden olan ciddi bir beyin bozukluğu.

Tüm Reklamları Kapat

-Wilson hastalığı: Beyinde, karaciğerde ve diğer organlarda bakır birikimine bağlı gelişen bir hastalık.

-Travmatik beyin hasarı

-Beyin tümörleri

Henüz elde kesin veriler olmasa da PGA'nın nedeninin, duyguların dışa vurum şeklini düzenleyen nörolojik yollarda hasar olduğuna inanılmakta.

Tüm Reklamları Kapat

Patolojik gülme ve ağlama belirtileri nelerdir?

Psödobulbar etki belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

-Kontrol edilemeyen ani, yoğun ağlama veya kahkaha nöbetleri

-Durum ile uyumsuz ağlama veya kahkaha

Tüm Reklamları Kapat

-Hayal kırıklığı ve öfke patlamaları

-Duygularla uyuşmayan yüz ifadeleri

Psödobulbar etki için birincil belirti, abartılı veya duygusal durum ile bağlantılı olmayan, istemsiz ve kontrol edilemeyen ağlama veya gülme patlamalarıdır. Kahkahalar çoğu zaman ağlamaya dönüşür ve ataklar sıklıkla birkaç dakika sürer. Patlamaların sıklığı değişiklik gösterir. Günde birkaç kez olabileceği gibi haftada ya da ayda birkaç kez olabilir. Hastanın ruh hali, ataklar arasındaki dönemlerde normaldir. Patolojik gülme ve ağlama hastalığında ağlama belirtisi gülmeye göre daha fazladır. Semptomlar ruh hali ile bağlantılı değildir. Örneğin kişi kendisini mutlu hissedebilir, ancak ağlamaya başlayabilir ve bunu durduramaz. Bazı hastalarda belirtiler o kadar ani ortaya çıkar ki epilepsi nöbeti ile karıştırılabilir.

Psödobulbar etki genellikle ağlama nöbetleri içerdiğinden, sıklıkla depresyonla karıştırılır. PBE'de görülen ağlama epizodlarının süresi kısa olma eğilimindedir, oysa depresyonda uzun vadeli bir üzüntü hissi söz konusudur. Ayrıca, PBA'lı kişilerde uyku bozuklukları veya iştahsızlık gibi depresyonda görülen özellikler yoktur. Ancak patolojik gülme ve ağlama sendromu olan bireylerde depresyon sıklıkla hastalığa eşlik eder. Bu da tanısal karışık ile sonuçlanabilir.

Patolojik gülme ve ağlama (Psödobulbar etki) tanısı nasıl konur?

Psödobulbar etki tanısı ayrıntılı bir nörolojik bir değerlendirme ile konulabilir. Bu yakınmadan muzdarip olan hastaların teşhis için nöroloji ya da psikiyatri uzmanına başvurmaları gerekir. İstemsiz dugyusal ifade bozukluğu teşhisi için kullanılabilecek spesifik bir test yoktur. Bununla birlikte benzer semptomlara neden olabilecek bir epilepsi türünü ekarte etmek için, beyin dalgalarını kaydeden elektroensefalografi (EEG) yapılabilir. Doktorlar, teşhis için aşağıdaki kriterleri kullanır:

-Duygusal tepki (ağlama veya gülme) istemsiz, aniden ve kişinin kontrolü dışında mı ortaya çıkıyor?

-Duygusal tepki, kişinin ruh hali veya içsel duygularıyla tutarsız veya orantısız mı?

-Duygunun ifadesi bir rahatlama hissi sağlıyor mu?

-Duygusal tepki, önemli bir sıkıntıya neden oluyor mu veya kişinin çalışma veya sosyal olarak etkileşim kurma yeteneğini kısıtlıyor mu?

Tüm Reklamları Kapat

-Duygusal tepki başka bir psikiyatrik veya nörolojik bozukluktan mı kaynaklanıyor?

-Duygusal tepki bir ilaca mı bağlı?

PBE sıklıkla depresyon, bipolar bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu, şizofreni, kişilik bozukluğu ve epilepsi olarak yanlış teşhis edilir. Bu sebeple doğru tanıya yardımcı olmak için, hastalar yaşadıkları duygusal patlamalar hakkında olabildiğince ayrıntı vermeleri önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Patolojik gülme ve ağlama tedavisi nasıl yapılır?

Psödobulbar etki tedavisi planlanırken hedef duygusal patlamaların şiddetini ve sıklığını azaltmaktır. Bu amaçla kullanılan çeşitli ilaçlar bulunur. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

1.Antidepresanlar: Antidepresan ilaçlar atakların sıklık ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Kullanılan antidepresanlar depresyon tedavisine göre daha düşük dozlarda reçete edilir.

2.Dekstrometorfan hidrobromür ve kinidin sülfat içeren ilaç: Bu ilaç özellikle PGA'yı tedavi etmek için geliştirilmiş ve FDA tarafından onaylanan (2010 yılında) tek ilaçtır. Psödobulbar bulbar etkiden muzdarip MS ve ALS hastaları üzerinde yapılan bir araştırma, ilacı alanlarda, plasebo alanlara göre %50 daha az gülme ve ağlama nöbetleri olduğunu gösterilmiştir. Doktor olası ilaç yan etkileri, hastanın diğer rahatsızlıkları ve kullandığını ilaçları göz önünde bulundurarak en iyi tedavi seçeneği konusunda kişiye rehberlik eder.

[1][1]

1,339 görüntülenme

Kaynaklar

  1. D. H. İstanbullu. Patolojik Gülme Ve Ağlama (İstemsiz Duygusal İfade Bozukluğu) Nedir?. Alındığı Tarih: 14 Kasım 2022. Alındığı Yer: Expermio | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emirhan Uçan
Emirhan Uçan
23K UP
Makalelerde belirti olarak gördüm bunu

Yukarıda ki kişinin dediği gibi PGA'da olabilir ama ben diğer olasılıklardan bir kaçını bahsedeyim. Bu durum sık sık yaşanıyorsa ciddi bir duruma işaret gösteriyor olabilir. Çevren durduk yere gülüp ağlıyorsun diyorsa PGA dışında otizm veya asperger olabilirsin. Angelman sendromu otizmden farklı olarak çok sosyal olarak tanımlanıyor.[1] İstemsiz yere gülme normal bir durumda olabilir.[2] Bipolar gibi onca diğer soruna da belirti olarak gösterenler var.[3] Hatta beyin tümörü diyen var.[4] Fakat ben Asperger ve Otizm üzerine odaklanacağım. Sebepsiz yere gülme otizm belirtisi olabilir.[5][6] Asperger belirtisi de olabilir.[7] Şüpheniz varsa buradan test yapabilirsiniz. Fakat tanıyı psikolog koyar. Yetişkinliğe kadar fark edilmeyebilir. Çevreniz bundan şüpheleniyorsa ciddiye alın. Ciddi bir sorunda olmayabilir. Neden olduğunu fark etmek önemli.

341 görüntülenme

Kaynaklar

  1. E. Kanbaş. Angelman Sendromu(Makale) | Ziçev. Alındığı Tarih: 11 Ocak 2023. Alındığı Yer: Zicev | Arşiv Bağlantısı
  2. Evimdeki Psikolog, et al. İstemsiz Gülmek. Alındığı Tarih: 11 Ocak 2023. Alındığı Yer: Evimdeki Psikolog | Arşiv Bağlantısı
  3. B. Akçok. Gülmek Ciddi Bir Psikolojik Rahatsızlığa İşaret Edebilir Mi? « Bilgiustam. (8 Şubat 2017). Alındığı Tarih: 11 Ocak 2023. Alındığı Yer: Bilgiustam | Arşiv Bağlantısı
  4. C. Göçmez. Doç. Dr. Cüneyt Göçmez: "Tümör Bazen Gülme Krizi Ile Gelir" - Dailymotion Video. Alındığı Tarih: 11 Ocak 2023. Alındığı Yer: Dailymotion | Arşiv Bağlantısı
  5. Asperger-Asperder. Otizm Ve Asperger Sendromu Belirtileri | Asperger Sendromu Ve Oti̇zmle Hayat Derneği̇. (1 Ağustos 2017). Alındığı Tarih: 11 Ocak 2023. Alındığı Yer: Asperger-Asperder | Arşiv Bağlantısı
  6. S. Öztürk, et al. Otizmin Erken Dönem Belirtileri | Doktor Amcam. (27 Temmuz 2015). Alındığı Tarih: 11 Ocak 2023. Alındığı Yer: Doktor Amcam | Arşiv Bağlantısı
  7. A. Aydın. Gülen Çocuk. Alındığı Tarih: 11 Ocak 2023. Alındığı Yer: Vatan | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close