Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
15

insan mı doğaya hakimdir, doğa mi insana hakimdir?

Münazara yarışmam var,Bu konu hakkında "insan doğaya hakimdir" düşüncesini benimseyerek ne örnek verebiliriz ve doğa insana hakimdir düşüncesini hangi yönlerinden curutebiliriz?
13,383 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Zeynep Bora
Zeynep Bora
27K UP
Münazara eğitimi görüyorum

Doğaya hakim olmak düşüncesini açıklayalım. Doğa insana ne şekilde hakim olabilir? Doğa, insanı etkileyebilir fakat bu doğanın insana hakim olmasını iddia etmek için yeterli değildir. Son yıllarda gelişen teknoloji ile insan doğayı istediği gibi şekillendiriyor. Mesela ozon tabakasının delinmesi gibi. Ozon tabakası 3 tane oksijen molekülünden oluşur ve Güneşten gelen zararlı ışınları filtreler. Fakat insanların saldığı birtakım zehirli gazlarla ozon tabakası delindi. Ayrıca bu salınan birtakım zararlı gazlar sera etkisi yaratır. Bu gazlar genel olarak SO2, CO2, NO2 gibi gazlar olur. Sera etkisi ile Dünya’ya giren Güneş ışınlarının Dünya’nın çevresindeki sera gazları (bahsettiğimiz zararlı gazlar) yüzünden bu ışınlar uzaya gidemiyor Dünya’ya geri yansıyor. Bu da Dünya’nın ortalama sıcaklığını artıyor. Diğer argümanımız ise iklim değişikliği. Mesela hava birkaç gün önce aşırı sıcaktı. Yazdan farksızdı. Fakat bugün kar yağdı. Bu da insanların yine yapmış olduğu çevreye zararlı faaliyetler sonucu oluşan iklim değişikliğidir. Ve bi aralar baraj seviyesi kışın ortasında %10 un altına inmişti. Normalde kışım böyle bir şey olmamalı değil mi? Oldu ama. Doğa insana hakim olsaydı bu kadar bozukluk meydana gelir miydi? İşte insanın doğaya hakim olduğunun kanıtı. BAŞARILAR🍀

1,339 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emirhan Uçan
Emirhan Uçan
23K UP
Bildiğim bir konu
Orijinal Soru: insan mı doğaya hakimdir, doğa mi insana?

Doğa insansız yaşayabilir ama insan doğasız yaşayamaz. Bu yüzden doğa insana hakimdir. Zaten doğanın parçasıyız biz. Tabi doğa derken ne kast ettiğine bağlı. İnsan harici canlılar, bitkiler gibi şeylere doğa deniliyor genelde. Besin zincirinin en üstündeyiz.[1] Medeniyetimiz var fakat bu üstün yapmaz bizi. Doğa çok geniş. Doğaya yabancılaştık zamanla. Uzaklaştık. Zorunlu süreçti bu. İnsan doğa olmazsa nefes alamaz. Ölür. Doğa bize hakimdir. Doğadan geldik biz. Doğa atamız bizim. Doğa olmazsa canlılar olmaz. Bizde canlıyız. Doğaya sahip çıkmazsak yok olup gideriz. Diğer canlılar gibi evrimleşiyoruz. Evrimde doğanın parçası. Doğanın bir sürü parçası var bizde. Kısacası doğa bize hakimdir çünkü o olmazsa biz bir hiçiz. Şimdi gelelim karşı tarafın verdiği örneklere: Doğaya hakimiz çünkü medeniyetimiz var. Böylece doğaya istediğimizi yapabiliriz. Besin piramidinin en üstündeyiz. En güçlü canlı biziz. Doğaya hakimiz çünkü teknolojimiz var. Biz hayvan değiliz çünkü farklıyız vb. Fakat gerçekte insanlar hayvandır. Maymunlarda alet yapabiliyor, tek biz değil. Bu insan alet yapan hayvandır görüşüne büyük darbe vurmuştur. Doğada insanlar eşsiz değildir.

Yani insanlar doğaya bağlıdır dediğim gibi.

Tüm Reklamları Kapat

1,288 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Y. Kırdök. İnsanlar Besin Zincirinin Tepesinde Mi Yer Alıyor? - Arkeofili. (12 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 4 Nisan 2023. Alındığı Yer: Arkeofili | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yigit Cetin
kampçıyım

Hayır. Doğa insana hakimdir. Doğa vermese, sürdürdüğü görevi düzeni şu an bıraksa ? İnsan yok olur gider.

İnsan bir hükme sahip değildir. Sadece doğanın küçük bir parçasıdır. Akıllı bol yetenekli bir parçası sizindr bahsettiğiniz gibi. Bu yüzden doğaya katkıda bulunabilir işlerini görebilir yardımcı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ama kesinlikle doğa üzerinde bir hükmü yoktur. Doğa kendisi vardı hep var oldu. İnsan sadece küçük işerlerdr yardım etti.

Doğa bugün kızsa. İnsan bir bk yiyemez. En faza 1 2 ay bocalar uğraşır.

Sonrası pelt.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close