Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Salih Atlı
Salih Atlı
59K UP
Üye
3

İnsan doğal olandan uzaklaştıkça evrim yasaları giderek geçersiz hale gelebilir mi?

Yerleşik yaşam aynı zamanda insana ait kararların doğayı değiştirdiği ve dönüştürdüğü bir süreçtir. Barınma, beslenme ve nihayet üreme ilkel topluma göre önemli aşamalar geçirdi. İnsan doğayı değiştirirken doğal seçilim sürecinde ''trade-off '' a maruz kaldığımız özellik/özelliklerimiz hakkında neler söylenebilir?
322 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

İnsan müdahalesiyle bugün tavuk popülasyonu (yetişen ve çoğalan tavuk sayısını gözetirsek) en 'başarılı' türlerden biri haline gelmiştir. İşte size insan eliyle bir müdahale. Ben burada daha başka bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum klasik duyacağınız şeylerden öte olarak.. burada geçen 'başarı' dediğimiz şeyi sorgularsak ve canlılığa veya evrime amaç atfetmenin bizim düşünsel ve zihinsel bir anlam yükleme durumu olduğunu görürüz. Gerçekte hiç bir genin bir amacından bahsedemeyiz. O halde neden genler çoğalmak 'ister' gibi bir tablo var. Burada bizim amaç veya istemek dediğimizden çok daha başka bir etkileşim türü var olmalı. Genler için bir amaç veya istekten bahsedemiyorsak ve bunlar bizim tanımlamalarımız ise gerçekte durum nedir. Çoğu kişi bu tanımlamaları yaparken konunun burada belirttiğim yönünü düşünmeyip kolayca genlerin çoğalmak amacı olduğunu söyler geçer ama konu o kadar basit değil. Genler nasıl var oluyor ve bu varoluştaki etkileşimlerini belirleyen şey nedir henüz ne olduğunu bilmiyoruz ve bunu bilmeden genler basitçe 'cogalmak istiyor' deyip geçmek oldukça kolaycı bir düşüncenin ürünü. Gerçekte durum bundan çok daha derin ve farklı ve henüz genlerle ilgili bildiğimiz hiç bir şey aslında yok. Genler eğer çoğalmak 'istemiyorsa' ortada nasıl bir etkileşim veya yapı var bunu tam anlamadan ve tanımlamadan da birşey bildiğimizi iddia etmek de oldukça vasat denebilecek bir yaklaşımın ürünü. Genlere atfettiğimiz amaç veya istek gibi tanımlamaları bir kenara bırakıp da gerçekte genlerin nasıl bir yapının ürünü olduğunu anlamadan canlılığı ve evrimi çözmek de mümkün değildir. Henüz canlılık nedir sorusuna bile cevap verilmedi. Bunun en temel sebebi de burada bahsettiğim şeye dayanıyor. Canlılığın mikro düzeyde özel bir etkileşim türü olduğu kesindir ama bu etkileşimin ne tür veya neye dayanan bir etkileşim olduğunu çözmemiz gerek. Bu etkileşimin niteliği temelde tüm madde etkileşimlerinde olduğu gibi elektromanyetik etkileşimdir. Bir canlının biyolojik bütünlüğünü sağlayan bu elektromanyetik etkileşimin genlere kadar uzandığı ve genlerin de kendi bütünsel etkileşimleri ile elektromanyetik bir harita oluşturdukları ve bu biyolojik harita üzerinde bütün etkileşimlerin gerçekleştiği gibi bir tablo var olduğunu görüyoruz. Bu elektromanyetik haritanın niteliğini çözmeden evrim ve canlılık gerçekte nedir sorusuna cevap bulduğunu sananlar büyük bir yanılgı içinde olduklarını anlayacaklardır. Çünkü evrenin temel etkileşimi Kuantum etkileşimleridir. Evrende tüm etkileşimler mikro düzeyde kuantum fiziğine göre gerçekleşiyor. İşte tam da bunu yani kuantum fiziğine göre genlerin ne olduğunu nasıl etkileştiğini çözmeden evrimin de canlılığın da ne olduğunu bilmek mümkün değil. Bu konuda çalışmalar var.

Biraz farklı bir yöne dikkat çektim ama sorunuz için de şunu söyleyelim. Bugün giysi olmadan soğukta ölmeyecek insan yoktur. İnsan giysi yapacak veya kullanacak düşünsel kapasiteye ulaşmadan önceki durumu düşünürsek insanın bugünkü haline gelmesi evrimin yönünü insanın düşünsel kapasitesinin ne kadar değiştirip ve düşünce gücünün ne kadar belirleyici olabileceğinin göstergesidir suanki durum. Düşünce ve düşünebilme bir kez dünya üzerinde varoluş bulduktan sonra uzun vadede bugünkü insanın aslında varoluşunun en büyük sebebidir.

Tüm Reklamları Kapat

151 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close