Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
kaan akkoç
kaan akkoç
1,160 UP
Üye
4

inanma ve sığınma ihtiyacımı nasıl karşılayabilirim?

Tanrı inancı olmayan biri olarak inanma ve sığınma ihtiyacı duyduğumu fark ettim.Bunu gidermek için ne yapabilirim?
487 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Bayram Mert Özkaya
Bilimsever

Bu durumu çok da uzun olmayan bir geçmişte yaşamış biri olarak söyleyebilirim ki bu 'inanma ve sığınma' isteği eğer bir dine mensup değilsen ve normalde bir tanrıya inanmıyorsan daha yapay ve tutarsız şekilde, kişiyi pek de memnun etmeyen bir doğrultuda ilerleyecektir. O 'sevgiyi' bir türlü hissedemiyorsun, çünkü içten içe 'ya gerçek değilse' düşüncesi içini kemiriyor ve dindar olan insanlardaki 'imtihan' algısı yerini pes etmeye ve tanrıdan vazgeçmeye yöneltiyor. Sana önerim bu türden bir inanca ve sığınma dürtüsüne ihtiyaç duymadığını fark etmeye çalışman ve kabullenmendir. Çünkü o inanca sahip olsan da olmasan da hayatta yaptıklarını sen yapıyorsun, sonuçlara sen sebep oluyorsun. İyilik yapmak istiyorsan illa bir kitaba, mutlak emir ve ödül veren bir varlığa ihtiyacın yok. Kötülük yapmaman için illaki sayfalarca kural yazılmasına da gerek yok. Yalnız ve sevgisiz hissettiğin zamanlarda da bizzat kendin varsın ve insan kendi kendine yetecek kadar gelişmiş bir canlı. Bilim bu noktada çok işe yarıyor çünkü popüler bilime birazcık bile giriş yapsan gerçek ihtiyacının, olmadığını düşündüğün bir varlığın sevgisinden çok daha fazla şey olduğunu fark edeceksin ki bu sefer de bilim buna fazlasıyla cevap verecektir. "Bilimle ilgilen" derken lütfen "bu duyguları boşver, duygularını silip bilimin mantığıyla duygusuz biri ol" dediğimi sanma. Çünkü bilim sana o aitlik ve inanç duygusunun arada sırada verdiği hazdan fazlasını, bilimi araştırdığın ve ilgilendiğin her zaman verecek ve bilimin getirdiği öğrenme, keşfetme ve cevap arayıp cevaplar bulma duygusu bir terapi gibi gibi psikolojine fazlasıyla olumlu işleyecektir. Richard Feynman'ın hayatını podcastler ile dinlemeni önerebilirim. Bir tanrıya inanmanın neden bir ihtiyaç olmadığını ve kader anlayışının neden saçma olduğunu hayatıyla kanıtlamış müthiş bir bilim insanıdır kendisi.

Aynı zamanda Bo Burnham'ın bu şarkısını da dinlemeni tavsiye ederim, tanrının bakış açısından inanç kavramına yeni bir bakış açısı kazandıran müthiş bir şarkı. Zaten Bo Burnham bu tarz eleştirileri müzikle birleştiren harika bir komedyen.

Tüm Reklamları Kapat

"Ama kimsenin aklına gelmiyor ki, belki de tanrı size inanmıyordur?

Cennet için deli gibi dua ediyorsunuz, her günün öleceğiniz gün olabileceğini bilerek.

Tüm Reklamları Kapat

Ama Dünya'daki hayat da cennet olabilir. Düşüncesi bile denemeye değer kılmıyor mu?

Benim sevgim kazanmanız gereken türden. Kazandığınızda da artık ihtiyacınız olmayacak."

Son cümledde de dediği gibi, bir tanrının şefkat ve sevgi duygusunu hissetmek için onları kazanmamız gerekir, ama bunları kazanmanın yolu belki de o duygulara ihtiyacın olmadığını fark etmekten geçiyordur? Kim bilir.

3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gürkan Özer
Bilim meraklısı

Din, açıkça anlamsız bir hayata anlam bulaştırma ve ölüm korkusunu ortadan kaldırma girişimidir. Fakat onsuz bu ihtiyacı nasıl karşılarsınız?

En başında kolay olmasa da, aslında buna ihtiyacınız olmadığını anlamanız gerek. Hayatın anlamsızlığına anlam arayışınız ile anlam katabilirsin. Hayatın anlamı, anlam arayışının ta kendisidir.

Tüm Reklamları Kapat

Gerçeğe olan arayışınızı sürdürün, gerçeğin peşini asla bırakmayın ve hayatı an için yaşamanın, sahip olduğunuz tek şey olduğunu unutmayın. Gerçeği arayın, hayatın anlamı orada!

3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
ALİ SERT
ALİ SERT
59K UP
Düşünür çok Düşünür

Tanrı'ya inanmayan bir insana nasıl bir tavsiye verebilirim bilemiyorum onun için tavsiyeden daha çok duygularınıza tercüman olacak bir analizde bulunmak istiyorum.

Şu evrende ne kadar küçük ve aciziz düşünelim. Dünya üzerinde bir noktayız dünyamız ise galaksimizde bir nokta evrende bir nokta belkide. Ve düşünün ki dünyamız kendi etrafında saatte 1670 km, güneş etrafında saatte 107 bin, güneş ise yörüngesinde saatte 892 bin km hızla dönüyorlar. Galaksimiz ise uzayda saatte yaklaşık 2,26 milyon km hızla ilerliyor. Bizim iç içe geçmiş helezonik olarak nasıl bir dönüş ve hız içinde yol kat ettiğimizi. Baş döndürücü değil mi? Oysa biz kendimizi olduğumuz yerde duruyor sanıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu müthiş hız içinde her an bir gök cismi tarafından yok edilme ihtimalimiz kuvvetle muhtemel. Etrafımızda her an bizi yok etmeyi bekleyen deprem, fırtına vs gibi olayların olması hiçte uzak değil. Birçok hastalık, bakteri, virüs vs bizim vücudumuzda yerleşmek için sanki fırsat kolluyor. Ve birçok insanı ailevi, sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlarla boğuşuyor. Böyle bir hayatta insanın sığınacak bir kapı araması yukarıda saydığım tüm bu sorunları çözecek bir varlığa inanmak istemesi gayet doğal. Ve belkide doğamızda bu var. Aynı zamanda sonsuzluğu arıyor, ölmekten korkuyoruz; rahat, sıkıntısız, huzurlu bir hayat istiyoruz. Ama hayat her zaman bunları vermiyor.

İnsanın kendinden daha kuvvetli ve aynı zamanda çok daha şefkatli birine inanma ve sığınma ihtiyacı burada doğuyor. İnsan içindeki sesi iyice dinlemeli.

4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
"Güneş Tanrıçası": Var Olmaması Gereken Bir Parçacık Daha Keşfedildi!
Meksikalı Uzaylılar Gerçek mi?
Meksikalı Uzaylılar Gerçek mi?
Bir Odaya Neden Girdiğinizi Neden Unutuyorsunuz?
Bir Odaya Neden Girdiğinizi Neden Unutuyorsunuz?
Hazırlıklı Olmak Depremin Sonucunu Gerçekten Değiştirir mi?
Hazırlıklı Olmak Depremin Sonucunu Gerçekten Değiştirir mi?
Cinayetin Bilimi: Canavar Komşum Nasıl Yakalandı?
Cinayetin Bilimi: Canavar Komşum Nasıl Yakalandı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close