Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zeynep Acar
Zeynep Acar
3,273 UP
Üye 19 Ekim
9

İlaçlara neden bu kadar güveniyoruz?

."Endüstriyel tıp " altında sağlığı ticaretlestiriyorlar . Ve insanlar buna "bilim" diyip sonsuz koruyorlar .Bu konu hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum
1,284 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 19 Ekim

İş kesinlikle bu kadar basit değil. İlaç sektörünün her sektör gibi bin bir sorunu var; ancak piyasadaki ilaçların EZİCİ ÇOĞUNLUĞU (bakın öyle çoğunluğu falan değil, EZİCİ ÇOĞUNLUĞU) yüz milyonlarca ve hatta daha geniş zaman aralıklarında milyarlarca insanın hayatını kurtardı ve her gün kurtarmaya devam ediyor. Bir ilaç düzgün çalışmadığında ve arkasında hile hurda çıktığında onu (ve tüm sektörü) yerden yere vurmaktan geri durmuyoruz, çünkü bunu yapmak gerçekten çok kolay. Ama her başarısız ilaca karşılık başarılı olan onlarca, yüzlerce ilaç var. Tabii zaten beklentimiz ilaçların çalışması yönünde olduğunda, çalıştıklarında pek bir lafı edilmiyor.

Thalidomide faciası nedeniyle 46 ülkede 10.000 çocuk ağır deformitelerle doğdu, binlerce düşük yaşandı, bu "tarihin en büyük ilaç faciası" olarak kabul ediliyor; ama öte yandan oral rehidrasyon tedavisi sayesinde 1960'larden bu yana 70 milyondan fazla bebeğin ve çocuğun hayatı kurtuldu.[1] Ama sağda solda, internet videolarında, hatta Evrim Ağacı'nda bile bunlardan hangisini duyuyorsunuz? Tabii ki thalidomide'i... Çünkü o "satıyor".

Keza COVID-19 aşılarıyla ilgili komplolar satıyor, onları duyuyorsunuz; halbuki virüs 7 milyondan fazla kişiyi öldürdü; mRNA aşılarıysa en kötü ihtimalle 14.4 milyon insanın hayatını kurtardı; sayı muhtemelen 20 milyonun üzerinde.[2][3] Bunu duyuyor musunuz? Hayır. Çünkü aşılar nedeniyle hayatı kurtulanlar, hayatlarını kurtaranın aşı olduğunu bilmiyorlar; dolayısıyla sonucu övmüyorlar. Hatta aşı olup da hastalığa yakalananlar, "E aşı olduk, yine hastalandık?" diyip küçümsüyorlar, halbuki aşı olmasa belki entübe edilecek şekilde yoğun bakıma kaldırılacaklarının (veya hiç olmazsa çok daha ağır bir şekilde hastalığı geçireceklerinin, işlerinden olacaklarının, sevdiklerini daha fazla hasta edeceklerinin) farkında değiller.

Tüm Reklamları Kapat

Keza mesela psikiyatri gibi sahalar sürekli yerden yere vuruluyor, işte bizi dinlemiyorlar, gereksiz ilaç yazıyorlar, suratımıza bakmadan tanı koyuyorlar, vs. Evet, bunun olduğu bir dolu vaka var ve psikiyatri bu açıdan genellikle "sorunlu" görülüyor; ancak her o tür vakaya karşılık ON BİNLERCE insanın hayatı o psikiyatristlerin verdikleri ilaçlar sayesinde iyileşiyor ve pekişiyor. Kaldı ki yapılan araştırmalarda, 100 üstünden yapılan MIPS skorlama sisteminde psikiyatristlerin başarı oranı 84 puan çıkarken, diğer tıp sahalarınınki 89.7 çıkıyor mesela.[4] Evet, ortalamanın altında psikiyatri; ama 89.7 ile 84 puan arasındaki fark, koskoca bir sahayı silip atmaya değecek boyutta mı? Kesinlikle hayır. Psikiyatriyi iyileştirmemiz gerekiyor, silip atmamız değil (kaldı ki MIPS'in psikiyatri sahasını etkili ölçemediği de iddia edilebilir; ama o tartışmalara girmeyeceğim). Yoksa ondan faydalanan milyonlarca hastayı da çöpe atmış olacağız. Kritik nokta bu.

Bu öyle "toz pembe" bir perspektif falan değil, istatistikler direkt olarak bunu gösteriyor; aksini değil. Ve istatistiklerle ilgili sıkıntı bu: İnsanların "duyduğu ve gördüğü" şeyler, genellikle istatistiklerin azınlık tarafı oluyor, çünkü çoğunluk tarafta olanlar durumlarını "malumun ilamı" olarak görüp, paylaşmıyorlar. Yani astrolojide, falcılıkta, vs. olan "seçici algı" burada da devreye giriyor. Sosyal medyada konuşulan, şikayet forumlarına yazılanlar neredeyse her zaman azınlıkta olan gruplar - ki %3, 5, 10'luk bir kitlenin yan etkiler göreceği veya ilaçtan fayda görmeyeceği zaten o ilaç piyasaya sürülmeden önce yapılan akademik çalışmalarda da biliniyor; ama insanlar olasılık teorisini hayatlarına uygulamayı bilmedikleri için, o %3, 5, 10'luk dilime düşmelerinin "normal" olduğunu fark edemiyorlar. Tabii ki şikayet etsinler, etmesinler demiyorum; ama bu, sektörü toptan silip atmak için yeterli değil. İstatistiklere bakacaksınız. Araştırmalardaki istatistiklerle halktaki istatistikler makul ve bilimsel sınırlar içinde örtüşüyor mu ona bakacaksınız. %95'in hayatının iyileşmesini, %5'in hayatının iyileşmemesi egale ediyor mu, ona sonra karar vereceksiniz.

Kapitalist güdüler sektöre bazı faydalar sağlıyor ama bazı zararlar da veriyor, evet. Bu zararların hepsi sandığınız türden zararlar da değil, buradan ilginç bir örneği okuyabilirsiniz (özetle, insanların sandığının aksine, ilaç firmaları kapitalist güdüler nedeniyle hastalıklar uydurup da onları tedavi edecek ilaçlar falan üretmiyorlar; tam tersine, halihazırda var olan hastalıkları tedavi edebileceğini bildiğimiz ilaçları, sırf o hastalardan yeterince yok diye veya satamayacaklarını düşündükleri için bu hayat kurtarıcı ilaçları üretmemeyi seçiyorlar; asıl sorun da bu). Keza bilimin her alanında ticarileşmenin getirdiği bazı kaçınılmaz olumsuz etkiler ilaç sektöründe de var; bunları anlatıyoruz, anlatmaya da devam edeceğiz. Tüm sektörlerin ama özellikle de bu tip hassas sektörlerin sürekli denetimde tutulması aşırı önemli; ama sınırlarımızı düzgün belirlememiz gerekiyor. Mesela sistemi genel olarak eleştirmek, ilaç sektörünün özellikle şeytani olduğu gibi bir algıdan çok daha isabetli ve gerçekçi.

Özetle: İlaç sektörünü yerden yere vurmak çok basit; ta ki hayatınızı (veya sevdiklerinizin hayatını) kurtaracak o ilacı, tedaviyi, terapiyi alana dek... Kardiyovasküler hastalıkları olanları, diyabetlileri, gastrointestinal problemleri olanları, depresyondakileri hayatta tutan ilaçları bir düşünün. Bunları eşiniz, dostunuz, dedeniz, nineniz, amcanız, halanız kullanıyor, o sayede hala hayattalar. Ki illa "hayatın kurtulması" gibi dramatik bir şeyin olması da şart değil, gün içinde en basit baş ağrısından kas tutulmasına kadar, regl ağrısından mide bulantısına kadar, kaşıntıdan ishale kadar, aksi takdirde sizi işinizden edebilecek veya sosyal ilişkilerinizi bozabilecek onlarca problemi çözen ilaçları düşünün. Bu kadar acımasız olmamak lazım. Pire için yorgan yakmamak lazım. Tabii ki uyanık olalım, veriyi dikkatli okuyalım, içinde yaşadığımız sistemin yarattığı problemleri iyi anlayalım ve çözmek için mücadele verelim; ancak bilimin en müthiş teknolojilerinden olan ilaçları da öyle kolay kolay silip atmayalım. Zira bunu yapmayı seçenler, emin olun ki kendi özel hayatlarında o sektörün ürettiği ilaçlardan fayda görüyorlar. Ama işin o yüzünü söylemiyorlar. Ve insanlık bazında baktığımızda, ürettiğimiz ilaçlar hayat kalitemizi ve ömrümüzü fersah fersah geliştirdi, öyle gıdım gıdım falan değil. Yıktıklarından %3-5 fazlasını değil, onlarca ve yüzlerce kat fazlasını bize/hayatlarımıza sağladı. Bu gerçekleri asla unutmamak gerek.

300 görüntülenme

Kaynaklar

  1. B. Dadonaite, et al. (2024). Oral Rehydration Therapy: A Low-Tech Solution That Has Saved Millions Of Lives. Our World in Data. | Arşiv Bağlantısı
  2. Wiley. (2022). Lives Saved By Covid‐19 Vaccines. Wiley, sf: 2129-2129. doi: 10.1111/jpc.16213. | Arşiv Bağlantısı
  3. V. Agrawal, et al. The Impact Of The Global Covid-19 Vaccination Campaign On All-Cause Mortality. (30 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 19 Ekim 2024. Alındığı Yer: NBER doi: 10.3386/w31812. | Arşiv Bağlantısı
  4. A. C. Qi, et al. (2022). Comparison Of Performance Of Psychiatrists Vs Other Outpatient Physicians In The 2020 Us Medicare Merit-Based Incentive Payment System. JAMA Health Forum, sf: e220212-e220212. doi: 10.1001/jamahealthforum.2022.0212. | Arşiv Bağlantısı
42
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mert Canipek
Mert Canipek
148K UP
Öğrenci ve Sağlıkçı 19 Ekim

Bugüne kadar ilaçlar insanları öldürerek hastalık kaptıra kaptıra doğrusu bulunmuştur simya döneminde birçok insan ölmüştür kimyadada bu devam etmiştir thalidomide faciası diye bir olay vardır 80 bin bebeğin ölümle 20 bin bebeğin bazı engel veya hastalıkla doğmasına sebepte olmuştur Dünyayı doğru kullanmadığımız kesin şuanda insanlar üzerinde kurşun civa gibi şeyler şuanda vücudumuzda 70 kat fazla bulunması bilimsizlik ve bazı aptallık sonucu olmuştur şuanda her türlü ilaca güvenilebilir çünkü sizinde dediğiniz gibi ticarete dönüştü biraz da olsa işte normal grip ilacı var sırf daha fazla alsın hemde daha çabuk iyileştirsin diye içinde C vitamini gibi şeyler koyuluyor işin kısası daha güvenilir hale geldi yine kesinlik yok ama bilim insanları öldüre öldüre ilerler bir sağlıkçı olarak tavsiyemdir ufak öksürük,grip gibi hastalıklara ilaç kullanmayınız antibiyotik hele hele asla eğer antibiyotiği bizler aspirin gibi yutarsak ileride aspirin kadar bile vücudumuza faydası olmayacaktır o yüzden ricamdır çok hasta değilken ilaç kullanmayın veya antibiyotik doktorunuz yazmıyorsa yutmayın

12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 19 Ekim

YAMAN ÇELİŞKİ…

İki nedenden dolayı

1. Mecburuz…( Alternatifimiz yok)

Tüm Reklamları Kapat

2. İnsan doğası gereği iyidir…( Orada hala yaşasın iyilik diyenler var ve çoğunlukta)

Yoksa kapitalist sistemde gölgesi dahi satılamayan ağacın kesildiği gün gibi aşikar. Fakat bu çarkı çeviren yine biz gibi emekçi milyonlar…Ve zannedildiği kadar etkisiz eleman değiller.

Hem sistemin açmazı var; Ölmeyecek kadar hayatta tutmak zorunda, çünkü bu çarkı döndürebilmek için bize ihtiyacı var.

NE YAMAN ÇELİŞKİ AMA…

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close