Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
301K UP
Üye
0

İklim değişikliği ve hava olayları neden bazı bölgelerde afetlere neden olurken diğer bölgelerdeki afet riski daha düşüktür?

282 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Bu durumu tam manasıyla iklim değişikliğine bağlamak yanlış. Çünkü iklim dediğimiz olay tamamen suni bir veri ortalaması.

İklim sıcası bir bölgeye görülen meterolojik olayların belirli bir süre içinde kayda alınarak yapılmış bir aritmatik ortalamadır.

Örnek vermek gerekirse Türkiye'nin iklimi dendiğinde yaklaşık olarak 200-5000 yıllık bölgenin sıcaklık değerleri alınır, toplanır ve toplanan veri sayısına bölünür. Aynısı yağışlar için de yapılır. Daha sonra hangi ayda ne kadar sıcaklık ve yağış olduğu da detaylandırılabilir...

Tüm Reklamları Kapat

O ortalam sıcaklık şuanda Türkiye için yaklaşık 15 derece. Yani biz yılda ortalama 15 derece sıcaklığa sahip bir ülkeyiz. E bu ülkede kar yağıyor, yaz oluyor. 40 45 derecelik veriler de var -10 -30 da var. Ama işte ortalaması bu. ONBEŞ. Son yıllarda(30 yıl) bu konudaki araştırmalar hız kazandı. Ve Türkiyenin ortalama sıcaklığı yaklaşık 0.20°C arttığı tespit edildi. Bu ciddi bir artış. Çünkü daha radikal soğukların da yaşandığını düşünürsek sıcaklığımız giderek artıyor demektir. Bu da bizleri ilerleyen yılda alışık olmadığımız yağış serüvenine itebileceğini gösterir...

Bu işi küresel iklime vuralım. Tamam küresel iklim de bir ortalama ama küresel iklimde bölgesel iklimden kaynaklı oluşan hava basınçları ve rüzgarlar işleri daha karmaşık hale getirir.

Örneğin Türkiye nin ısınması küresel çapta çok ciddi bir etki değil gibi gözükebilir ama işler öyle ilerlemez. Örneğin Türkiye ye kışın Sibirya Y.B Alanında bir soğuk hava dalgası gelir. Ancak Türkiyede bu yıl olduğu gibi Azor Basınç etkisi kendini kuvvetli hissettirdiğinde Sibirya üzerinden gelen bu soğuk hava dalgası, sıcak hava ve soğuk havanın karışmak istememesinden dolayı Gürcistan, Kazakistan Ermenistan gibi bölgelerde bu havanın normalden daha fazla durmasına neden olur.

Haliyle bir taraf kar tipi soğuktan kurtulamazken diğer taraf da kuraklık ve sıcaklıktan çıkamaz. Bu yıl yine bazı gariplikler yaşandı. İzlanda soğuk hava basıncı bu yıl çok genişleyemedi. Çeşitli nedenlerden dolayı. Haliyle iskandinavya -30 gibi sıcaklıklarla boğuşurken sadece birkaç yüz km ötedeki batı avrupada bu sıcaklık -5 ile 0 derece arasındaydı. Orta Avrupa 10 derecenin üzerinde iken balkanlar 15 derece civarındaydı. Türkiye ise o zamanlarda 23 gibi bir sıcaklık vardı. Bu verilerin olduğu dönem kasım ayı idi. Sadece birkaç bin kmde 50 küsür sıcaklık farkı da haliyle ciddi bir basınç farlı yarattı. Bu fark ise bir yerlere damla yağmur düşmezken diğer yerleri seller bastı.

Tüm Reklamları Kapat

Aynı durum Abd de de yaşandı. Orda Labrador çok geniş yer aldı. Amerikayı buz çağına soktu. Çin ise sıcaktan yağmura teslim oldu. Bu değişiklikler olacak. İklim stabil kalmaz, kalamaz.

Afet riski oluşturması da bu durumlardan kaynaklı. Farklı basınç merkezlerine ne kadar yakınsanız o kadar ciddi sorunlar yaşarsınız. Meterolojinin ana kaynağı basınç merkezleri ve okyanus akıntılarıdır. Bu yerleri öğrendiğinizde, farklı verilerin birbirine en yaklaştığı noktalara iyi bakın. İşte oralar afeti yaşacak olan bölgeler olacaktır :). Doğada hiçbirşey sessiz ve sedasız gelmez. Yeter ki duymasını bilin

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close