Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
İpek Güven
İpek Güven
1,105 UP
Üye
5

İki aynı genetiğe sahip bebeği tamamen aynı şartlarda, aynı insanlarla, aynı kelimelerle büyütürsek, tamamen aynı şeyleri düşünen aynı insanlar olurlar mı?

289 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Göksu
Otodidakt

Genetik ve çevre insan gelişiminde önemli rol oynasa da, tamamen aynı koşullarda yetişmiş aynı genetiğe sahip iki bireyin tamamen aynı şeyleri düşünen özdeş insanlar olması pek olası değildir.

İlk olarak, kontrollü bir ortamda bile, iki birey farklı fiziksel hisler, farklı duygular veya aynı olayların farklı yorumları gibi farklı deneyimlere sahip olabilir ve bu da bireysel bakış açılarını ve düşünce süreçlerini şekillendirebilir.

Ayrıca, insan davranışı ve gelişimi yalnızca genetik ve çevre tarafından belirlenmez. Bireysel gelişime rastlantısallık ve çeşitlilik katan stokastik süreçler de söz konusudur. Örneğin, beyin gelişimi ve nöral bağlantılardaki bireysel farklılıklar, aynı genetiğe sahip olsalar ve aynı ortamda yetişseler bile bireylerin bilgiyi nasıl algıladıklarını ve işlediklerini etkileyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Genel olarak, genetik ve çevre insan gelişimini şekillendirmede önemli faktörler olsa da, deneyimlerdeki bireysel farklılıklar, stokastik süreçler ve diğer faktörler, tamamen aynı koşullarda yetişen aynı genetiğe sahip iki bireyin tamamen aynı şeyleri düşünen özdeş insanlar haline gelmesini olası kılmamaktadır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Beynin arka plan gürültüsü olduğu bilinmektedir. (Orneğin aklınıza bir anda geliveren yeni fikirler bu calkantının eseridir) Bu da her madde gibi hatta evren gibi kuantum çalkantıları ile dolu bir sürecin eseridir. En temel düzeyde bu arka plan gürültülerinin maddenin kararlığına kadar uzandığını düşünmek gerek. Böylece bir maddenin evrendeki kararlılığı ve bu kararlılığının devam etmesi (madde bizim algıladığımız veya sandığımız gibi durağan bir yapıda değildir) sürecinde gerçekleşen tüm etkiler beynin temel düzeyindeki süreçlerde de gerçekleşmek durumunda. Arka plan gürültüsü işte bu sürecin eseri olmak zorunda. Bu da demektir ki iki beyin yada iki madde hiç bir biçimde bire bir aynı süreci yaşayamaz evrende. Zamanın entorpik nehrinde sürüklenen herşey aynı nehirde iki kez yıkanılamaz sözündeki sürece doğal ve içkin olarak tabidir. Herşey zaman nehrinde akış halindedir ve herşeyin kararlılığı ile entropiye an be an gösterdiği direnç arasındaki sürekli 'kavgada' anlık olarak ve aktif olarak gerçekleşen çalkantılı süreçten kendi payına düşeni alır. Bu nedenle iki beynin tüm koşullar aynı olsa bile evrende zamanın nehrinde sürüklenirken aynı olabilmesi çok daha temel düzeyde evrenin dokusundan kaynaklanan sebeplerle mümkün olmayacaktır.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close