Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
4

Hızlı Tüketim İsteğimizi Nasıl Bastırırız?

Sürekli bir şeyleri hemencecik tüketme isteği bir sürü insanın muzdarip olduğu bir sorun. Öyle ki eğlence saydığımız dizi izleme, oyun oynama gibi şeylerden dahi zevk almıyor insanlar. Bu isteği nasıl yok edebilir veya kontrol altına alabiliriz?
369 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çınar Civan
Bilim Araştırmacısıyım

Bir şeyleri hızlıca tüketmek kontrol altına alamadığımız veya almakta çok zorlandığımız istemsiz bir davranıştır. Bunu engellemek veya kontrol altına almak ileri seviyede oldukça zor olabilir. Elbette bunu yavaşlatmak mümkün. Fakat bunun için irade çok önemli rol oynuyor. Örneğin çok sevdiğiniz bir yemeği yiyeceksiniz. Size çok lezzetli geliyor ve kendinizi yemekten durduramıyorsunuz. Örneğin bir lokmanızı yedikten sonra diğer lokmanızı yemeniz 8 saniye sürüyor. Biraz sınırınızı zorlayıp bu 8 saniyeyi 15 saniyeye çıkarmaya ne dersiniz. Bunu başardıktan sonra zaten farkı daha iyi hissedeceksiniz. Daha az yiyerek daha tok hissedeceksiniz. Tabii ki süreleri aşırı abartmaya gerek yok. Bu süreci alışkanlık kazanana kadar tekrar etmek (Kişiden kişiye göre değişir. Genelde 20 gün ile 45 gün arasıdır.) bu durumu sizin normaliniz haline getirecektir. Bunu çoğu durumda yapabilirsiniz. Örneğin yatma, kalkma saatinizi ayarlarken veya çalışma saatlerinizi ayarlarken. Aynı durumu dizilerde, filmlerdede yapabilmen mümkün. “Günde sadece 1 bölüm dizi veya film izleyeceğim.” gibi şartlar biçerek bunlara alışkanlık edinme süresi boyunca uyarsanız yeni normaliniz bu olacaktır. Aslında hızlı bitirme alışkanlığı bir çeşit bağımlılık türüdür ve bu bahsettiğim yöntemin her şeyde başarılı olması maalesef çok zordur. Örneğin bağımlılık seviyesinde alkol veya sigara kullanımı. Bu yüzden size zarar verdiğini düşündüğünüz aktiviteleri baştan sınırlamak veya engellemek sizin için en iyisi olacaktır.

125 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close