Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Evreka .
Üye 9 Kasım 2022 3 Cevap
2

Her şeyi bilerek mutlu olunur mu?

865 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 21 Kasım 2022

Neyle karşılaşacağımızı bilirsek evet!

Bilgi bir deryadır. İçine daldığımızda ondan alacağımız şey hacmimiz kadardır. Ancak bu hacim esnek bir hacimdir ve genişletilebilir. Yalnız buradaki genişleme aynı zamanda deryaya dalan kovamızın ağzını da genişleteceği için, yakından daha fazla bilgi alır fakat uzak ufkumuz misli misli genişler. Bu ufuk genişledikçe hacim de genişler ancak ufuk yine misli misli.

Sokrates’in, onca bilgeliğine ve ilerlemiş yaşına rağmen araştırma ve okuma merakı üstüne öğrencisi sorar: “ Bu kütüphane eserlerinizle dolu, dünya kadar şey öğrettiniz, daha ne ararsınız”, Sokrates cevap verir: “bilmeyi”. Öğrencisi sorar: “Şimdiye kadar bildikleriniz bir şey öğretmedi mi.” Cevap: “Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğim.

Tüm Reklamları Kapat

Her şeyi bilmek mümkün değil tabi. Fakat çok şeyi bilenlerin ve kovalarının ağzını her seferinde bilgiye doğru genişletenlerin, ufku genişleyenlerin mutlu olup olmayacağı, başta vurguladığımız üzere, neyle karşılaşacağımızı bilip bilmeme ile ilgili.

Bilginin ufkumuzu genişleteceği, genişleyen ufkumuzun her sefer daha büyük bir deryaya kapı aralayacağı, o büyük deryanın bilgimizi daha da arttıracağı ve fakat ufkumuzun misli misli genişlemesi üzerine deryanın ummanlara dönüşeceği bilgisine vakıf ve hazır isek; mutluluğumuz diğerlerine nazaran göreli olarak kesinlikle artar. Ve fakat merakımız, hayatımızda hep bir şeylerin eksik kalacağı, ömrümüzün her zaman bir şeylere, ufuktaki bir şeylere yetmeyeceği hüznü ile bizleri karşı karşıya bırakır.

Buna hazır değil isek ve ufkumuzun genişliği deryayı umana çevirdiğinde boşluğa düşüp, o boşlukta kaybolacaksak; bu bizleri dehşete sürükler ve son derece mutsuz bir yaşam süreriz. Sağımızda, solumuzda ufku ve çapı son derece dar olanların nasıl da birçok şeyden habersiz ve fakat küçük dünyalarında nasıl dolu dolu ve mutlu yaşadığına hayıflanarak ömrümüzü tüketiriz.

Sokrates’in bu konu üzerine “Cehalet mutluluktur” lafı; büyük olasılıkla bir cahilin değil ufku bir müddet genişleyen fakat bundan haz duymayan bir akıllının çırpınışı üzerinedir, kim bilir belki de kendisinin bunaldığı bir ana denk gelerek söylenmiştir.

Bu bir tercih meselesi. Zira bunu kabullenip, başkalarına görece daha doyumlu bir mutluluk yaşamasına rağmen ufku genişledikçe boşlukları da artana ve arada bir yalpalayana bilgili, bunu eşsiz bir tebessümle aşabilene bilge denmektedir. Bence denemeye değer…

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Sert
Ali Sert
83K UP
Düşünür çok Düşünür 9 Kasım 2022

Öncelikle insan her şeyi bilemez öğrenemez. Bir bilim dalının alt dalında uzmanlaşmak bir insanın ömrünü alıyor ve bilgi bitmiyor. Biz insanoğlu olarak daha evrenin bir noktasını görüp inceleyebildik. Kendi vücudumuzu, beynimizi vs daha tam keşfedemedik. Ve bilgi sadece bilimden de ibaret değil. Yaşamımızı ilgilen daha çok bilgi var.

İkinci olarak çok bilgi insanı mutlu etmiyor hüzünlendiriyor. Çünkü bilgi fizik, kimya, astronomi vs gibi bilimlerden ibaret değil. İnsanlık tarihini ve insanın insana yaptığı kötülükleri ve yapabileceklerini öğrenince dehşete düşüyor insan. Ya da gelecekte insanoğlunu bekleyen tehlikeleri öğrendikçe ürperiyoruz. Varlığın ne demek olduğunu anlayıp tadını tadınca yokluğun pençesine düşmekten korkuyoruz. Sonuçta daha fazla bildikçe değil mutlu olmak; huzurumuz kaçıyor, huzur getirecek bilgilerin peşine düşüyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kasım Aydın
Tarihçi 9 Kasım 2022

Bu soruyu görünce aklıma D. Erasmus'un "Deliliğe Övgü"[1] isimli eseri geldi. Yazar eserinde akıllıları, din adamlarını, bürokratları eleştiriyor ve insanları delirmeye teşvik ediyor. Bu teşviğini ise delilerin hiçbir şey bilmedikleri için çok mutlu olduklarını söyleyerek destekliyor.

Belki de Erasmus haklıdır, cahillik belki de kendi dünyasında kalmayı tercih eden insanlar için mutluluktur.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Erasmus. (2010). Deliliğe Övgü. ISBN: 9789759971465. Yayınevi: Kabalcı Yayınevi.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close