Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Metin Esen
Üye
0

Her canlının penisi var mı? Penisi olmayan hayvan var mı?

1,671 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Birçok kuş türünün (tüm kuşların yaklaşık %97'sinin) erkeklerinin penisi bulunmamaktadır veya oldukça körelmiş halde bulunmaktadır. Bu sebeple penissiz kuşlar, kloak öpücüğü denen bir yöntem ile ürerler.

Körelmiş bir penisin, asıl amacı olarak dişi vücuduna sperm iletimini sağlamak konusunda avantaj sağladığını düşünmek pek mümkün değildir. Ancak bir özellik, eğer ki popülasyon içindeki diğer bireylere üreme konusunda herhangi bir ek avantaj sağlıyorsa, bu özellik evrimsel süreçte sabitlenebilir ve tür için norm haline gelebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Uzmanların görüşüne göre kuşlarda penis körelmesini evrimsel olarak mümkün kılan tam da bu: Erkeklerin penislerinin körelmesi, çiftleşme sırasında dişilerin erkeklerle işbirliği yapmasını zorunlu kılmıştır. Çünkü iri ve uzun penislere sahip erkekler, dişileri çiftleşmeye zorlayabilirler; ancak kloak öpücüğü denen yöntemle çiftleşen penissiz kuşlarda mecburen dişiler de erkeklerle harmoni içinde çalışmak zorunda kalır. Bu durum, dişilere sıra dışı bir avantaj sağlamaktadır: Kiminle çiftleşip yavru üreteceklerini çok daha hassas bir şekilde kontrol edebilirler. Bu da, erkeklerde penis körelmesini evrimsel olarak avantajlı kılmış olabilir; çünkü dişiler üremeye zorlanmak yerine, gerçekten sağlıklı olan bireylerle işbirliğini seçtikçe, popülasyonun genel evrimsel avantajı artmış olacaktır.

Cinsel Seçilim yoluyla yapılan bu açıklamaya bir alternatif, kuşların fiziksel özelliklerine etki eden genlerde meydana gelen ikincil değişimlerdir. Evrimsel genetik tarihinden bildiğimiz üzere, uzuvların gelişimini kontrol eden genler evrimsel süreçte oldukça sıkı bir şekilde korunmaktadır. Gerçekten de, penis oluşumunu kontrol eden genler, aynı zamanda gagalardan sindirim kanalına, sinir sisteminden kaslara ve deriye kadar birçok diğer organın ve sistemin oluşumunu kontrol eder. İşte bu nedenle, diğer organ sistemlerinde meydana gelen evrimsel değişimler, beklenmedik sonuçlar yaratmış olabilir: Bir genin tamamen alakasız bir nedenle susturulması veya daha fazla aktif hale gelmesi, beklenmedik bir diğer sistemdeki organın körelmesine neden olmuş olabilir. Eğer ki bu ikincil değişimin evrimsel seçilim baskısı, birincil değişimden daha etkili değilse, bu ikincil özellik ilkiyle birlikte sürüklenerek değişmiş olabilir. Gerçekten de, kuşlardaki Bmp4 geninin etkilediği organlar ve sistemler, üreme sisteminden çok daha geniş bir alana yayılmaktadır!

Detaylı bilgi için "Kaynaklar" kısmındaki içerikleri inceleyebilirsiniz.

193 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Science Daily, Uyarlayan: M. Öztürk. Kuşlar Penislerini Nasıl Kaybetti?. (19 Haziran 2013). Alındığı Tarih: 5 Aralık 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Ç. M. Bakırcı. Kloak Nedir? Penissiz Kuşlar Nasıl Çiftleşiyorlar?. (26 Aralık 2013). Alındığı Tarih: 5 Aralık 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close