“Duvar in- san ve hayvan hücrelerinde görülen bir yapı değil. Mantar, bitki, bakteri hücrelerinde ve başka bazı canlılar- da bulunuyor.”
Nedeni ise:
“[1]Bu ve benzeri soruların yanıtı hücrenin ya- şadığı ortamla ilgili.
Çok hücreli organizmalarda hüc- reler arasında görev dağılımı vardır. Yani her hücre her işi yapmaz. Bu- nun en iyi örneği insan hücreleri. Her hücrenin belli sorumlulukları var. Örneğin dokulara oksijen taşı- yan alyuvarlar bize saldıran bakteri ve virüslere karşı savaşmaz, çünkü savunma işini başka bir hücre grubu yani akyuvarlar üstlenmiştir. Hareket işi ise kas hücrelerine devredilmiştir. Böylece her hücre kendi alanında uzmanlaşmıştır ve görevini en iyi ya- pabilecek donanımlara sahiptir. Hüc- relerarası işbirliği ile hücreler her şeyi yapmaktan kurtulmuştur. İnsanlar ve hayvanlar hareketli oldukları için bulundukları ortamı değiştirebiliyor, yaşam için daha uygun yerlere geçe- biliyorlar. İnsan vücudu gibi trilyon- larca hücrenin yaşadığı dev bir orga- nizma için durum özetle bu. Ancak tüm canlılar bizim kadar şanslı değil. Bazıları hareketsiz (örneğin bitkiler), bazıları da sadece tek bir hücreden oluşuyor (örneğin bakteriler).
Bitkiler de bizler gibi çok hücreli organizmalar. Ancak bizde olduğu gibi iskeletleri ve hareket sistemleri yok. Bulundukları sabit ortamın ola- naklarıyla yetinmek, doğanın olum- suz koşularına, şiddetli rüzgârlara, aşırı sıcağa, aşırı soğuğa dayanmak zorundalar.Tek hücreli canlılar da, tıpkı evi olmayan ve sokakta yaşayan insan- lar gibi tüm işlerini kendileri yap- mak zorunda: Besin bulmak, gerek- tiğinde savaşmak, hareket etmek, kendini savunmak, dış dünyanın olumsuz etkilerine karşı iç düzenini korumak. Üstelik tek hücreli canlılar her yerde bulunabilir. Açık havada, tarlada, yiyeceklerde, derimizin üze- rinde, metal yığınlarında.
Görüldüğü gibi bitki ve bakteri hücrelerini sadece hücre zarı ile ko- rumak mümkün değil. Çünkü hücre zarı akışkandır ve mekanik koruma sağlanması beklenmez. Sürekli deği- şen dış etkenler nedeniyle zar dağılır ve hücre yok olur gider. Bu durum- da, dış koşullara bağlı acımasız sal- dırılarla karşı karşıya kalan hücreler yaşamak için ek donanımlara sahip olmak zorunda. Bunların başın- da hücre iskeleti ve duvarı geliyor”
Kaynaklar
- Abdurrahman Coşkun. Hücre Duvarı. Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2023. Alındığı Yer: TÜBİTAK | Arşiv Bağlantısı