Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yağmur Telli
Yağmur Telli
52K UP
Üye 23 Ocak 2024 6 Cevap
5

Hayatın bir anlamı yoksa insan ne diye yaşar?

Gün geçtikçe ve evrenin anlamsızlığı hakkında yeni şeyler öğrendikçe kendimi çok değersiz hissediyorum şuan geleceğin bile bir anlamı yok gözümde sadece yaşamak için yaşıyorum veya ölürken acı çekmekten korktuğum için bilmiyorum her şeyin bu kadar anlamsız olmasını nasıl kabul edebilir ki insan, bilmiyorum sanırım gerçekten öleceğim günü bekliyorum
1,248 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
6 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 23 Ocak 2024

Yaşamın ya da hayatın anlamı kavramı, insani değerler ve kültürel birikimler neticesinde oluşan günümüz insan yaşam dinamiklerinin var ettiği yapay bir olgu. İnsan yaşamının bir anlamı yok ve olması da gerekmiyor zaten.

İnsan, evrimsel süreçlerle ortaya çıkmış milyonlarca türden biri ve bizler de bu süreçler sonucu belirli nitelikler kazanmış ve ayırt edici olarak düşünce gücüne sahip bir türün birer örneğiyiz. Ve dünyaya, ebeveynlerimizin üreme dürtüleri sonucu gelmişiz. Yani varoluşumuzda bir irademiz yok. İsteyerek, seçerek, iradeyle dünyaya gelmiş değiliz. Ve bu gerçek de insanlara kırıcı, incitici geliyor. Ama öyle olmamalı çünkü gerçek bu. İnsan düşünce gücüyle, farkındalık becerisi ile gerçekleri olduğu gibi kabullenme yeterliliğinde bir canlı. O nedenle, bu gerçek bizi incitmemeli. Bizler, her birimiz, kendi hayatlarımızı anlamlı kılmaya çalışmalı ve kendi anlamımızı bulabilmeliyiz. Bunu başarabilecek yeterliliğe sahibiz.

Bu anlamda insan hayatının bir anlamı yok. Ama herkes, kendi hayatını anlamlı kılma becerisinde. Bakınız anlamını bulma demiyorum. Kılma diyorum. Bunu biz yapacağız. Herkes kendi hayatını anlamlı kılacak. Zaten var olan anlamı bulmak değil bu. Çünkü bulunan şey de yapay. Orada bir anlam var da biz onu bulamıyoruz gibi oluyor ki bu doğru değil. Çünkü orada, bulunmayı bekleyen bir anlam yok. Bir onu var edeceğiz.

Tüm Reklamları Kapat

Ben kendi adıma bu konuyu şöyle özetliyorum: Hayatın anlamını bulmadım. Kendi hayatımı anlamlı kıldım. Siz de kendi hayatınızı anlamlı kılmalısınız. Bunun net bir formülü yok. Herkesin kendi manevi değerleri, sosyalliği, politik görüşü, inanışı, zevkleri, hobileri, mesleği, duygusal dünyası vs. ile mümkün olan bir şey bu. Sizin için hayatta güzel ne var? Bu sorunun cevabı, söz konusu anlamı ortaya çıkarmanıza yardımcı olacak ilk yakıttır. Değerleriniz, güzel değerli erdemli bulduklarınız. Bunları netleştirdiğinizde anlam kendiliğinden ortaya çıkar.

Umarım fikir verebilmişimdir. Sağlıcakla.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Barış Dilekçi
Software engineer 25 Şubat 2024

Bu evrende, insanlar olarak bir çakıl tanesinden bile küçük ve anlamsız bir varlık olduğumuz doğru. Hayatta olma amacımızın olmadığını düşünebiliriz. Bir çakıl taşının tek bir önemi bile yok gibi görünebilir. Ancak şöyle düşünebiliriz: Evren açısından, bizim varlığımızın hiçbir önemi olmasa da, biz evrende var olduğumuzu hissetmeye çalışarak bir anlam katabiliriz. Bu hayatta sadece yaşayıp gitmekle kalmayıp, bir şeyler yapmaya geldiğimizi düşünüyorum. Bir hedefimiz, bir hayalimiz ve bir hayat felsefemiz olduğu sürece, hayatta neden var olduğumuz konusunda keyif almaya başlarız. Önümüzde, ağaçlar, kuşlar, nehirler gibi o kadar güzel bir dünya var ki. Bence, bu güzellikler biz var olduğumuz sürece var olacak. Unutma ki, sen bu evrende anlam kattığın kadar bu evrenin bir parçasısın.”

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Bilgili 23 Ocak 2024

Aslında bende böyle düşünmüştüm... ama yanıldım. Çünkü yeni bir şeyler öğrenince hayatın sürprizlerle dolu olduğunu ama daha fark edilmeyen sürprizlerin olduğunu da fark ettim. Hatta filmden bir söz söyleyeceğim. Alakasız olabilir ama bu söylediklerimle de uyuşuyordur belki...

"Dün artık tarih oldu, yarın ise bir bilmece, ama bugün sana hediyedir. Bunun kıymetini bilmek gerekir..."

Kung Fu Panda

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Joseph Joestar
Üye 25 Şubat 2024

Hayatın bilimsel olarak olarak bir anlamı yoktur ve olamaz. Çünkü bilim anlam aramak için değildir. Bilim olgularla ilgilenir. Beklediğin anlamı bilimsel olarak tespit etmeyi umut etmek ışıkla ses aramak gibi olur.

İnsan aklı gibi, herhangi bir veri işleme mekanizması bu işi tamamen illüzyonlar yaratarak yapmak zorundadır. Doğru-yanlış fark etmeksizin ister duyulardan gelen, ister mantıkla bulunan, ister aradığın türden bir anlam... illaki illüzyon yaratma mekanizmasının ürünüdür. Çoğunluğun yakaladığı veya inandığı anlam senin mekanizmanda var olmak zorunda değil.

Bilim bu mekanizmanın içerisindeki garantili adımlar atmaya çalışan bir bölgedir. Lakin bilimsel olarak sadakat nedir? Tanrı nedir? Sevgi nedir? Kelimeler nedir? Bu soyut mekanizmaların hepsi uydurulmuş yalanlardır. Ama hiç var olmadıkları anlamına gelmez. Hepsinin arkasında bir anlam vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Bir örnek ele alalım. Bayrak bir şekilden ibarettir. Bu şekil hiçbir şeydir. Ancak arkasındaki mazi, yüz yıllarca o bayrağın altında savaşan atalar, mensup olduğun millete ait olan yeri ifade etmesi, haklarının tanımlandığı yer, izlediğin maçlar, bayramlar, düğünler vs. Bu şekil hiçbir şey değilken var olan pek çok varlık(insan, arazi, geçmiş vs.) ve vakanın düğümlendiği nokta haline gelir. Bu sayede bir bayrağın göndere çekilmesi, indirilmesi, övülmesi hakaret edilmesi vs. bir anlam ifade eder hale gelir. Bir kaç renkten oluşan basit bir şekil hem bir anlam hem de özel bir varlık oluverir.

Bu yüzden hayatın anlamını düşünürken, bunun fiziksel varlıklara ve bilimle üretilen bilgilere benzemesi gerektiğini düşünme. Uydurulmuş şeyleri de hiç küçümseme. Beynimizin çalışması mekanizması yalanı üretip dünyaya ve kendimize uyup uymadığını kontrol etmek üzerine kurulu.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bahar Sude
Bahar Sude
70K UP
Öğrenci 23 Ocak 2024

Kesinlikle ben de senin gibiyim. Sanki bu hayata boşu boşuna gelmişim gibi hissediyorum. Ama bazen sorgulamak gerekir. Hatta bazen değil her zaman sorgulamak gerekir. Hepimizin bu Dünya'da bir etkisi bir yardımı olmasın mı yani? Neden sadece Einstein, Tesla, Galileo, Aristo ve daha niceleri tanınıyor? Neden sen, ben ve ya bir başkası değil? Bana inan ki her sorunun cevabını bilmekte sıkıcıdır. Bu hayattan sıkılıyorsan ve her günün moralin bozuk olarak geçiyorsa sen de yaşamını değiştir. Kafana sorular getir. Araştırdıkça kafanda soru işaretleri çoğalır. Artık daha mantıklı düşünmeye başlarsın ve böyle daha mutlu olduğunun farkına varırsın. Sherlock Holmes bile her gününü bilmediği soruları yanıtlamak için geçiriyor, vakaları çözüyor, hayatına aksiyon katıyordu. Bizim de böyle yapmamız lazım. İşte bu yüzden yaşıyoruz. Belki sen bir şey olamayacaksın ama başkalarına umut olacaksın ve onlar sana çok minnettar olacak? Bu yüzden ben bu Dünya'da bir hayvanın bile bir etkisi vardır diyerekten her şeyi sorguluyor, cevaplar arıyor ve insanlara yardım etmeye çalışıyorum. İşte sen de böyle olmalısın ve hayatını düzeltmelisin. İşte o zaman hayatından zevk alacaksın ve günlerin boş gelmeyecek. Hatta belki de bir bakmışsın çok yükseklere gelmiş ve kendi gücünü ortaya koymuşsundur. O zaman geçmişine bakar ve hatalarına teşekkür edersin. Hatalar ders çıkarmak ve bilinçlenmek için vardır.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close