Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Onur Yekedüz
Üye
1

Hangi koşullar sağlanırsa Dünya da savaşlar olmaz?

689 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rauf Ercan
Rauf Ercan
87K UP
Yüksek Lisans Öğrencisi & Okur bir birey.

İnsanlık tarihi içerisinde her zaman bir savaşabilme durumu vardır. Örneğin, tarihî savaşların başlangıcı olarak Sümerlerin, Bronz Çağı'ndaki profesyonel ordularla birlikte başlar. Ve bunun sonrasında insanoğlu kendini geliştirerek savaşlara başka ve yeni boyutlar katmıştır. Kapitalizm, 16. yüzyılda serbest sermaye piyasası olarak çıkmıştır. Merkezinde ise, özel mülkiyet, sermaye birikimi, ücretli emek, gönüllü takas, bir fiyat sistemi ve rekabetçi pazarları içerir[1]. Böylelikle bu sistemin itici güçlerinden en başta geleni kâr hırsı ve onu da güdüleyen rekabet piyasası oluşturmuştur[2].

Bu oluşturulan rekabet ve sınıfsal piyasa ile, savaşsız bir dünyanın oluşması ne yazık ki mümkün değildir. Ayrıca, bölgesel çekişmeler veya dini farklılıklar görünen sebeplerden. En baskın olarak, Kendi çıkarını kazanma, üstünlük kurma, statükonun muhafazası gibi sebepler sayılabilir.[3] Erich Fromm'un Sahip Olmak ya da Olmak [4] kitabında bahsettiği gibi;

Herkes biraz daha fazla şeye sahip olmak istediği sürece, sınıflar oluşacak ve bunlar da uluslar arasında savaşlara yol açacaklardır. Çünkü açgözlülük ile barış bir arada olamaz.

Ülkeler ve insanlar kötü hırslardan arınmalı, kendilerinden olmayana zararlı davranışlarda bulunmamalıdır. Hoşgörü ve anlayış ortamı sağlanmalıdır. İnsanlar ve çocuklar birbirlerine düşman olarak yetiştirilmemelidir. Romantik düşüncelere kapılmadan, rasyonel olarak düşünülürse savaşlar kapitalizmin sigortaları olduğundan şimdilik ne yazık ki ufukta görünmeyen güzel hayaller bütünü olarak kalmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

235 görüntülenme

Kaynaklar

  1. L. Hyman. (2014). American Capitalism. ISBN: 9781476784311. Yayınevi: Simon and Schuster.
  2. sınıf mücadelesinde Marksist Tutum. Savaşların Olmadığı Bir Kapitalist Dünya Mümkün Mü?. (30 Temmuz 2007). Alındığı Yer: sınıf mücadelesinde Marksist Tutum | Arşiv Bağlantısı
  3. M. M. BUDAK. (2020). Savaşın Kökenleri Ve Vekâleten Savaş Aktörleri Olarak Terör Örgütleri. Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi, sf: 91-112. | Arşiv Bağlantısı
  4. E. Fromm. (2015). Sahip Olmak Ya Da Olmak. ISBN: 9786050204001. Yayınevi: Say Yayınları. sf: 26.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close