Sorunuzun cevabı biraz flu... Çünkü Güneş Sisteminin, sistemler arası bölge ile sınırları pek net değil. Bugünkü kabullerle sistemin son gezegeni Neptün ama Neptün'den ötede cüce gezegen Pluton var, onu ötesinde Oort Bulutu ve Sedna denen gökcismi var ve onun ötesinde de henüz keşfedilmemiş çok geniş bir alan, farklı büyüklüklerde sayısız gök cismi ya da Güneş merkezli olsa da yöresel anlamda düzensiz harekete ve yörüngeye sahip hayli karmaşık bir ortam var. Buna göre bir cismin, hangi nokta ve uzaklıkta Güneş sistemi'ne girdiğini belirlemek güç. Ama bunun, sizin amacınız ve senaryonuz bağlamında bir önemi yoktur muhtemelen. Ben de sinema ile ilgilendiğim ve senaryo yazmış olduğum için kaygı ve niyetinizi anlayabiliyorum ki zaten bilimkurgu projelerindeki sayısız kalıp cümle bilim dünyasında pek dile getirilen cümleler değildir. Yani hiç bir kozmolog, bir cisim sisteme girdi demez. Neyse, bunun da pek önemi yok, o da ayrı.
Ama en azından şunu söyleyebiliriz ki o Güneş Sisteminin sınır bölgelerindeki cisimler, Dünyadan detaylıca görüntülenmiyorlar. Bir bulut gibi, bir bölge ya da kuyruklu yıldız kümesi olarak görüntüleniyorlar. Bahsettiğimiz uzaklık ne kadar, onu da söyleyeyim: Dünya ile Güneş arası mesafe 148 milyon km. Buna AB, yani Astronomik Birim deniyor. Bu bölge, Güneşten 70-100-120 AB gibi uzaklıkta. Yani 148 bin x 100 = 14 milyar km. Bu uzaklıkta olup da kendi enerjisi olmayan ve ışık saçmayan cisimlerin detaylıca görüntülenmesi zor. Bu zorluğu doğuran sebeplerden biri de o bölgenin zaten dağınık ve görece düzensiz olması.
Güneş sisteminin, Güneşe yakın olan, bizim de bulunduğumuz bölgesi daha düzenli ve elbette bize yakın olduğu için çok daha detaylı gözlemlenebiliyor. Mesela bilinen en uzak düzenli hareket eden ve varlığından emin olunup isimlendirilmiş cisimlerden biri olan Sedna, yaklaşık 1000 km çapında. Ve biz, sistemin uzak bölgesindeki 1000 km çapındaki bir cismi detaylıca göremiyor ve inceleyemiyoruz. E zaten eğer 1000 km çağında bir gök cismi bize doğru geliyorsa, siz sadece senaryoyu değil türü de değiştirmek zorundasınız demektir. :) O oyun uzay operası değil kıyamet senaryosu ve ardından da post-apokaliptik bilimkurguya döner. Çünkü o boyuttaki bir cisim buralara uğrarsa Dünyada zaten ne medeniyet kalır ne insan. Oyuna ekleyeceğiniz hiç bir silahın, bu boyuttaki bir cisme etki etmesi düşünülemez.
Bu durumda biz o repliği değiştirip iç bölgeye falan desek bu sefer oyunseverler garipseyebilir, orası artık sizin takdiriniz ama normal şartlarda siz, her şekilde kendi amacınıza hizmet eder büyüklükte bir gök cismi tasarlayın bence çünkü sistem denince Neptün'den daha yakın bölgeyi kast ettiğinizi varsaymak daha işlevsel. senaryonuzdaki biliminsanları kendi aralarında öyle bir ön kabul oluşturmuşlar diyelim. Bence çalışır. Ve zaten çoğu gök cismi, Pluton'dan hatta Neptün'den daha yakına girdiğinde Dünya'ya yaklaşıyor gibi görülebilir. Ve zaten Neptün'dan daha yakın cisimler de artık makul büyüklükte iseler görülebiliyorlar. Çoğu kıyamet senaryosunda Dünyaya çarpan gök cisminin 10 km çapında falan olduğu varsayılır. Bu şartlarda siz yine buna yakın ölçekleri dikkate alsanız iyi olur gibi geliyor bana. Yoksa detaya girerseniz gördüğünüz gibi işler karışıyor.
Burada wikipedia linki verilemiyor, o nedenle direk kaynağa ekleyemiyorum ama direk Güneş Sistemi'nin wiki sayfasına bakarsanız orada tüm uzaklıklar ve görülebilen cisimlerin fotoğrafları var.
Umarım açıklayıcı olmuştur. Sağlıcakla...[1]
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. Antipodlar, Güneş Sistemi'nin Sınırları Ve Gn-Z11 Galaksisi: Size Şu Anda En Uzak Nesne Nedir?. (23 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 15 Şubat 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı