Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Murat Atay
Üye 15 Şubat 2023 1 Cevap
1

Güneş sistemine girmeden algılanmasının çok zor olduğu bir cismin boyutunun aralıkları ne olmalıdır?

Bir oyun yapımında çalışmaktayım. Oyunun konusunda güneş sistemine giren yabancı bir cisim algılanıyor. Bu konuda bilgim olmadığı ve oyunun farklı mekanikleri ile uğraşmam gerektiği için size danışmak istedim. Senaryo hatalıysa bilime uygun şekilde düzenlemek isterim. Konu hakkında cevaplarınıza lütfen kaynakları da paylaşın.
337 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı 15 Şubat 2023

Sorunuzun cevabı biraz flu... Çünkü Güneş Sisteminin, sistemler arası bölge ile sınırları pek net değil. Bugünkü kabullerle sistemin son gezegeni Neptün ama Neptün'den ötede cüce gezegen Pluton var, onu ötesinde Oort Bulutu ve Sedna denen gökcismi var ve onun ötesinde de henüz keşfedilmemiş çok geniş bir alan, farklı büyüklüklerde sayısız gök cismi ya da Güneş merkezli olsa da yöresel anlamda düzensiz harekete ve yörüngeye sahip hayli karmaşık bir ortam var. Buna göre bir cismin, hangi nokta ve uzaklıkta Güneş sistemi'ne girdiğini belirlemek güç. Ama bunun, sizin amacınız ve senaryonuz bağlamında bir önemi yoktur muhtemelen. Ben de sinema ile ilgilendiğim ve senaryo yazmış olduğum için kaygı ve niyetinizi anlayabiliyorum ki zaten bilimkurgu projelerindeki sayısız kalıp cümle bilim dünyasında pek dile getirilen cümleler değildir. Yani hiç bir kozmolog, bir cisim sisteme girdi demez. Neyse, bunun da pek önemi yok, o da ayrı.

Ama en azından şunu söyleyebiliriz ki o Güneş Sisteminin sınır bölgelerindeki cisimler, Dünyadan detaylıca görüntülenmiyorlar. Bir bulut gibi, bir bölge ya da kuyruklu yıldız kümesi olarak görüntüleniyorlar. Bahsettiğimiz uzaklık ne kadar, onu da söyleyeyim: Dünya ile Güneş arası mesafe 148 milyon km. Buna AB, yani Astronomik Birim deniyor. Bu bölge, Güneşten 70-100-120 AB gibi uzaklıkta. Yani 148 bin x 100 = 14 milyar km. Bu uzaklıkta olup da kendi enerjisi olmayan ve ışık saçmayan cisimlerin detaylıca görüntülenmesi zor. Bu zorluğu doğuran sebeplerden biri de o bölgenin zaten dağınık ve görece düzensiz olması.

Güneş sisteminin, Güneşe yakın olan, bizim de bulunduğumuz bölgesi daha düzenli ve elbette bize yakın olduğu için çok daha detaylı gözlemlenebiliyor. Mesela bilinen en uzak düzenli hareket eden ve varlığından emin olunup isimlendirilmiş cisimlerden biri olan Sedna, yaklaşık 1000 km çapında. Ve biz, sistemin uzak bölgesindeki 1000 km çapındaki bir cismi detaylıca göremiyor ve inceleyemiyoruz. E zaten eğer 1000 km çağında bir gök cismi bize doğru geliyorsa, siz sadece senaryoyu değil türü de değiştirmek zorundasınız demektir. :) O oyun uzay operası değil kıyamet senaryosu ve ardından da post-apokaliptik bilimkurguya döner. Çünkü o boyuttaki bir cisim buralara uğrarsa Dünyada zaten ne medeniyet kalır ne insan. Oyuna ekleyeceğiniz hiç bir silahın, bu boyuttaki bir cisme etki etmesi düşünülemez.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumda biz o repliği değiştirip iç bölgeye falan desek bu sefer oyunseverler garipseyebilir, orası artık sizin takdiriniz ama normal şartlarda siz, her şekilde kendi amacınıza hizmet eder büyüklükte bir gök cismi tasarlayın bence çünkü sistem denince Neptün'den daha yakın bölgeyi kast ettiğinizi varsaymak daha işlevsel. senaryonuzdaki biliminsanları kendi aralarında öyle bir ön kabul oluşturmuşlar diyelim. Bence çalışır. Ve zaten çoğu gök cismi, Pluton'dan hatta Neptün'den daha yakına girdiğinde Dünya'ya yaklaşıyor gibi görülebilir. Ve zaten Neptün'dan daha yakın cisimler de artık makul büyüklükte iseler görülebiliyorlar. Çoğu kıyamet senaryosunda Dünyaya çarpan gök cisminin 10 km çapında falan olduğu varsayılır. Bu şartlarda siz yine buna yakın ölçekleri dikkate alsanız iyi olur gibi geliyor bana. Yoksa detaya girerseniz gördüğünüz gibi işler karışıyor.

Burada wikipedia linki verilemiyor, o nedenle direk kaynağa ekleyemiyorum ama direk Güneş Sistemi'nin wiki sayfasına bakarsanız orada tüm uzaklıklar ve görülebilen cisimlerin fotoğrafları var.

Umarım açıklayıcı olmuştur. Sağlıcakla...[1]

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Antipodlar, Güneş Sistemi'nin Sınırları Ve Gn-Z11 Galaksisi: Size Şu Anda En Uzak Nesne Nedir?. (23 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 15 Şubat 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close