Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Görünür ışık ötesinde renkleri gören canlılarda gökkuşağı nasıl tanımlanır?

Evrende bildiğimiz 7 tane elektro manyetik dalga var ve biz görünür ışık olan (kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor) renkleri görebiliyoruz. Fakat fakat kızıl ötesini ve diğerlerini görebilen canlılarda gökkuşağı nasıl görünür?
431 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
60K UP
Elektronik teknisyeni

Güzel bir soru. Bir yağmur sonrası biz ortalama 7 tane ışık rengi görüyoruz. Bunlar kırmızıdan başlayıp mor renkte biter. Sizin de söylediğiniz gibi buna görünür ışık deriz.

Hangi hayvanın yağmur sonrasını nasıl gördüğünü anlamak için bütün dalga boylarının gösterildiği elektromanyetik spektrumu bilmek gereklidir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynak 1'de bulunan tayfı incelediğimizde görünür ışığın kırmızı tarafından sonrasının kızılötesi bölge olduğunu görüyoruz. Görünür ışıkta mordan sonra gelen tarafın mor ötesi olarak işaretlendiğini görüyoruz. Bizim gözlerimizin yapısı bu kırmızı ile mor arası ışıkları görebilmektedir.

Görünür ışıkta kırmızının altında kalan ve morun üstünde kalan ışıkları biz insan gözlerimizle göremediğimiz için doğal olarak herhangi bir isim veremiyoruz. Ama bir hayvanın hangi dalgaboylarını görebildiğini bilebilirsek gökkuşağının hangi taraftan sonrasını görebildiğini de anlayabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Sözgelimi kızılötesi ışıkları algılayabilen bir canlı bizim gördüğümüzün aksine gökkuşağında kırmızıdan sonra da bazı renkler görmeye devam edecektir. Fakat morötesi göremediği için onun da gördüğü renkler morda bitecektir. Ya da morötesi gören bir canlı bizimle beraber en düşük kırmızıyı görecek ama mordan sonra da bizim görebildiklerimizin aksine renkler görecektir. Gökkuşağı onun için mor renkte bitmeyecektir.

Bunlara ek olarak renklerin sıcaklık ile direkt ilişkisi vardır. Sıcaklık sıralaması yapacak olursak soğuktan sıcağa kızıl ötesi, görünür ışık, mor ötesi olarak gitmektedir. (Spektrumdaki diğer ışık türlerini saymadım) Bu renk ve ısı ilişkisi doğada hayvanlara bazı özellikler kazandırır. [2] Kaynak 2'yi incelediğimizde hemen hemen tüm kuş türlerinin uv dalgaboyundaki ışıkları gördüğünü anlıyoruz. Genel olarak kuşlar uv ışığı eş seçiminde kullanır. Yeterince uv ışık almış erkek bir kuş, dişi bir kuşa daha sağlıklı görünecektir. Arı gibi öz toplayıcı uçucular ise daha çok çiçeklerin canlılığını tespit edip taze-ölü çıkarımı yaparlar. Böylece en canlı, en güzel çiçeklerden öz toplarlar. Yılan gibi soğuk kanlı canlılar ise daha çok kızılötesi ışığı görmeye meyillidir. Kızılötesi, görünür ışıktan daha soğuk bir dalgaboyuna sahiptir. Kızılötesi görüşe sahip bir yılan doğal olarak daha hassas bir algılamaya sahiptir. Avı saklansa bile avının düşük sıcaklığını rahatlıkla algılayabilecektir.

İpucu: kızılötesi bir ışık görmek için herhangi bir uzaktan kumandayı telefon kamerasına tutup tuşlara basman yeterlidir. Telefon kamerasında göreceğin beyazımsı gerçek kızılötesi ışık olmayacaktır ama sana kızılötesi ışığın varlığı konusunda fikir verecektir. Morötesi ya da uv diye geçen bir lambayı ise asla gözüne tutma ya da bakma. Uv yüksek enerjiye sahip olduğu için gözüne zarar verecektir. Aynı mantık güneş için de geçerlidir. Güneşin uv ışıklarını biz göremesek de ısı olarak hissederiz. Yüksek enerji taşıdığı için güneşe direkt bakmak tehlikelidir.

Kaynaklar

  1. tua. Dalgalar Ve Elektromanyetik Tayf (Spektrum) - Türkiye Uzay Ajansı. Alındığı Tarih: 8 Kasım 2022. Alındığı Yer: tua | Arşiv Bağlantısı
  2. bilgifly. Hayvanların Dünyayı Algılayışı. Alındığı Tarih: 8 Kasım 2022. Alındığı Yer: bilgify | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Doğaç Çağdaş Çelebi
Fizik okumak isteyen birisi

Biz 3 renk konisine sahibiz ve 7 renk görüyoruz.

her bi renk konisinde renk sayısı katlanarak artar

Tüm Reklamları Kapat

Ama nasıl bir şey gördüklerini hayal edemeyiz çünkü yeni bir renk hayal etmek imkansızdır.

En fazla renk konisine sahip canlı Mantis Karidesidir ve 16 renk konisine sahiptir. [1]

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Görme Yetimizi Anlamsız Kılan Hayvan: Mantis Karidesi. Alındığı Tarih: 7 Kasım 2022. Alındığı Yer: evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close