Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Gerçeklik gerçekten var mı?

Nasıl derim bilmiyorum. Görmek? Etrafımı nasıl görüyorum ve gerçekmi? Soğuğu hissetmek el hareket ettirmek konuşmak empati yapmak.Bunlar gerçekmi? Mesela okulumdan sınıfıma çıkarken boşluk hissediyorum kutumu diyeyim simülasyon mu diyeyim bilmiyorum.Ama bunların gerçek olması senin sen olman ve benim ben olmam gerçekmi?
462 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
112K UP
Bilimsever

Hoşgeldin felsefe. :) "Düşünüyorum o halde varım." Cümlesini söyleyen adını hatırlamadığım felsefeci bunun için söylemiş bu lafı işte. Merak etme yalnız değilsin bu konuda. Nice felsefeci bunu tartıştı yüzyıllarca. Yanılmıyorsam felsefede varoluşçuluk adı altında incelenir bu konu. Bu tür kaynaklardan belki bir fikir edinebilirsin.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
307K UP
Krononot⁸

3+1 boyut içindeki tüm fiziksel yapılı canlılar, kendi oluşturdukları "gerçeklik" tanımını, çevresel uyaranlar üzerinden kurgular. Sinir sistemlerinin çevresel uyaranları yorumlamasına gerçeklik demek zorundadırlar. Çünkü bu boyuttaki fiziksel beden sahibi varlıkların gerçeklikle doğrudan etkileşimleri bulunmaz. (sınav gereği) Her biyolojik yapının belli bir algılama düzeyi bulunmaktadır. Bu sınırlar içindeki uyaranları algılayabilirler. Bu düzeyin dışındaki uyaranlara "kör" dürler. (Buna rağmen hakkında fikirleri olmayan fenomenler için yoktur diyebilecek haldedirler) Diğer yandan tüm biyolojik varlıklar, algılayabildikleri uyaranların, aslında oldukları skalanın sadece belli bir miktarını yorumlayabilirler. (ışık tayfının çok çok ufak bir kısmını örneğin)

Elde edilen uyaran yorumu, beyin tarafından yaklaşık olarak 6 katı hale gelmiş - manipüle edilmiş - yorumlanmış şekilde algıya dönüşür. Bunun yanında her bedenli birey, kendi algı yorumunun gerçekliğini değerlendirecek referanslardan mahrumdur.

Bunun yanında, fiziksel beden sahibi olmak (gerçekle yalıtılmışlık hali), bilincin kendi gerçekliğinden de yalıtılmış olmak anlamına gelir. Yani bilinç, sahip olduğu beden ve algılarının gerçekliğini denetleyecek hiçbir onay mekanizmasına sahip değildir. Kendi gerçekliğini değerlendirecek referanslardan mahrumdur.

Tüm Reklamları Kapat

Fiziksel evren - dünya kurgusu, tekamül açısından önemli bir sahadır, burada bilinçler kısa bir süre hakikatten ve gerçeklikten uzaklaştırılır, kendilerini - tepkilerini-tekamül aşamalarını araçlar vasıtasıyla deneyimlemeleri sağlanır. (olaylar - kişiler - etki tepkiler üzerinden kendini anlama çabası) Gerçekliğe erişimi bulunan varlıklar için özgür irade söz konusu olamayacağı için (sisteme dahil olmuş bilinç), temel tekamül yolculuklarından biri bedensel etkilere maruz kalmadır.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close