Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Genellikle süt ve süt ürünlerinde kullanılan Pastörize işlemi insan sağlına zararlı mı?

Büyük firmalar, pastörizasyon işlemini sütün içerisindeki zararlı bakterileri yok etmek için kullandığını savunuyor. Bazı "makaleler" pastörize edilmiş gıdaları tüketmenin insan vücudundaki yararlı bakterileri öldürdüğünü iddia ediyor. Doğruluğu nedir?
246 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bilim Ve Toplum
araştırmacı

Ana Sayfa / Sağlık / Pastörizasyon Nedir? Pastörize Süt ve Diğer Ürünler Sağlıklı mıdır?

Pastörizasyon Nedir? Pastörize Süt ve Diğer Ürünler Sağlıklı mıdır?

gözle görülemeyecek kadar küçük canlı birer organizma olan bakterilerin karakterlerini ve etkilerini ilk olarak etraflıca inceleyen bilim adamı Fransız bilgin Pasteur olmuştur. Şarap dolu bir şişenin ağzını açık bırakacak olursak kısa süre içinde şarabın ekşiyip sirkeye dönüştüğünü görürüz. Bu olayı izleyen Pasteur, sirkeleşmeyi önleyecek çareleri aramaya koyulmuş, sonunda şarap veya biranın ısıtılmasıyla bunların ekşimesine yol açan bakterilerin öldüğünü, sirkeleşmenin çok daha geç başladığını görmüştür. işte bu yöntemin süt ve bazı organik besin maddelerine uygulanmasına, yöntemi keşfedenin adına istinaden Pastörizasyon denildi.

Tüm Reklamları Kapat

Süt: süt, daha hayvandan sağılmaya başlanırken içine binlerce bakteri dolar ve bunlar çok çabuk ürerler. yapılan analizlerde yeni sağılan sütün sadece 1 sm3’ünde 9000 bakteri olduğu ortaya konulmuştur. bunlardan bazıları verem, difteri, tifo gibi tehlikeli hastalıklara yol açan zararlı bakterilerdir. değişik süre ve sıcaklıklarda süt ısıtılır ve böylece pastörize işlemi uygulanarak bakteriler yok edilir. tabi bu işlemin kaç derece sıcaklık ve sürede yapıldığı önemlidir. pastörize işleminde sıcaklık derecesi ve süresi arttıkça sütün sağlık açısından güvenilirliliği de artar.

Kaynaklar

  1. Ceren Akgün. Pastörizasyon. (25 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 25 Ocak 2022. Alındığı Yer: bilgi birikimi | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close