Bu zamana kadarki canlı evrimini etkileyen temel faktörler var. Ve bu faktörlerle birlikte bazı tesadüfler de var. Bu tesadüflerle birlikte, yeni canlı türleri oluşacak şekilde evrimleşebilir; ya da tam aksine, nesli tükenebilir. Yani, bizim ve diğer canlı türlerinin bugüne gelmesi, devasa bir tesadüfler yığınının ürünüdür.
Mesela Tiktaalikler hiç karaya çıkmasaydı ne olurdu? Muhtemelen sürüngen ve memeli türlerinin kaderleri bambaşka olacaktı, hatta belki bu türlerden hiç bahsedemiyor olabilirdik. Karalarda yaşam hiç olmayabilir, olsa bile mikrobiyolojik boyutlarda kalabilirdi.
Bunları niye anlatıyorsun diyebilirsin. Aslında ben bu anlattıklarımla bir nevi paralel evrenlere benzer yeni alternatiflere ışık tutuyorum. "Eğer bu böyle değil de şöyle olsaydı ne değişirdi?" gibi. Eğer
Dünya gibi başka bir gezegenimiz olsaydı neler değişirdi? Netice olarak diyorum ki, Dünya'yla tıpatıp aynı gezegen olsa dahi, yaşam formları dünyadakine muhtemelen pek benzemezdi. Zira evrim, tesadüflere dayalı bir doğa kanunu. Temel mantığı ve kuralları olsa dahi, her şey her zaman beklendiği gibi gitmiyor. Canlılar kendi kendine habitat değiştirebiliyor, göç edebiliyor, mutasyon geçirebiliyor ya da salgın gibi nedenlerle telef olup gidebiliyorlar.
Dolayısıyla bence muhtemelen bize ve dünyadaki diğer türlere benzemezdi.