Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
291K UP
Üye
3

Gelişmiş tıbba sahip olduğumuza ve bu kadar çok kişi olduğumuza göre, insan popülasyonlarında doğal seçilim süreci durdu mu?

525 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Hayır, tıbbın gelişmesi evrimsel süreçte dezavantajlı olan bireylerin de hayatta kalmasını sağlayıp seçilim baskısını azaltsa bu durum, evrimi durduracak güçte değildir.

Evrimin o milyon yıllık sürecine bakınca tanımını gözden kaçırabiliyoruz. "Popülasyondaki kalıtsal özellik frekansının nesiller geçtikçe değişmesi." Yani teknik olarak tıbbın evrimi durdurması için herkesin klonunu yaratması ve gelecek nesillerde bu durumu sabit tutması gerekiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Daha basit şekilde ifade edersek, dünyadaki bütün insanlar anne ve babalarının klonu olarak doğmadığı sürece her nesil geçişinde evrim devam ediyor. Bu tür bir evrimsel süreç, biraz rastlantısal devam edeceği için genetik sürüklenme altında olan evrimin etkin olduğunu söyleyebiliriz ama atlanmaması gereken çok önemli bir nokta daha var:

Seçilim mekanizmaları da hâlâ işlemeye devam ediyor. Yapılan çalışmalar, son birkaç binyıl hatta birkaç yüzyıl zamanda bile belirli seçilim baskıları altında olduğumuzu gösteriyor. Bunun ayrıntılarına buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.

Sonuç olarak doğal seçilim, cinsel seçilim, grup seçilimi; mutasyonlar, traspozonlar, virüsler gibi birçok mekanizmanın insan evrimine hâlâ etki ettiğini söyleyebiliriz.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ayşe Işık
Anestezi Teknikeri

Sanmıyorum çünkü o gelişmiş imkanlara şuan herkes tam olarak istediği gibi ulaşamıyor ki. Sağlıkta/tıpta erişebileceğin hizmet de paran ve imkanın kadar. Hatta yaşadığım coğrafya kadar. Yani aslında doğal seçilim gibi güçlü bir sürecinin durdurulabilmesi için bir çok parametreyi istediğimiz gibi kontrol edebiliyor olmamız gerekiyor bence. Bir de nüfus kalabalıklığı tıptan çok kapitalizmin ve yaşam tarzımızın getirisi diyebiliriz bence. Bi ilaca veya yiyeceğe ulaşmanı sağlayan sistem kapitalizm. Bir de avcı toplayıcı zamanları da geride kaldı hayatı tehdit eden riskler epey azaldı. Ve eskiden savaşlarla vs azalma görülüyordu nüfusta ancak modern toplumlarda savaş da artık silahla değil ekonomiyle yapılıyor yani demokratik bi toplum savaşmayı son çare olarak görüyor ve savaşı da çok uzatmak istemiyor bunların da hep etkisi var. Bir sürü şey sayabiliriz nüsuf çokluğunun nedeni olarak. Bence çoğunlukla kapitalizmin etkisi ama.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close